Aktualizacja: 4 października 2022
Mikroflora jelitowa to określenie opisujące zbiór wszystkich drobnoustrojów fizjologicznie zasiedlających długość jelita cienkiego oraz jelita grubego. W ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość ludzi z zakresu medycyny i zdrowego odżywiania. Wykazano, że prawidłowy skład ilościowy i jakościowy mikroflory jest niezbędny do zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego.
Spis treści
Skład mikroflory jelitowej
Dokładny skład drobnoustrojów lokalizujących się w jelitach jest kwestią wysoce indywidualną, różną u dzieci i u dorosłych. Rozwój mikroflory obserwuje się już od wieku niemowlęcego, a na przestrzeni lat następują liczne jej modyfikacje. Przykładowo, mikroflora jelitowa noworodków składa się przede wszystkim z:
- Bifidobacterium;
- Enterobacteriaceae;
- Staphylococcus;
- Streptococcus.
Około 2. roku życia następuje względne ustabilizowanie mikroflory. W efekcie dorosły człowiek posiada w swoich jelitach głównie:
- Bacillus spp.;
- Bacteroides sp.;
- Bifidobacterium spp.;
- Clostridium coccoides;
- Clostridium leptum;
- Escherichia coli;
- Yersinia enterocolitica.
Natomiast u osób w wieku podeszłym odnotowano wzrost ilości bakterii beztlenowych kosztem zmniejszenia ilości Bifidobacterium oraz Lactobacillus.
Należy wiedzieć, że w górnej części jelit występuje mniejsza liczba mikroorganizmów niż w ich odcinku dolnym. Górny odcinek skolonizowany jest przez bakterie tlenowe, podczas gdy w dolnym odcinku bytują głównie bakterie beztlenowe.
Za co odpowiada mikroflora jelitowa?
Mikroflora jelitowa pełni bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka. Odpowiada za:
- warunkowanie biodostępności cennych składników odżywczych;
- zmniejszanie przenikania przez barierę jelitową patogennych drobnoustrojów czy toksyn;
- poprawę funkcji trawiennej;
- syntezę niektórych witamin, szczególnie witamin z grupy B;
- immunostymulację komórek tkanki limfatycznej związanej z jelitami.
Ciekawe powiązanie wykazuje mikroflora jelitowa z odpornością organizmu – nie bez powodu jelita określa się centralnym organem układu immunologicznego. Powierzchnia nabłonka układu pokarmowego kontaktuje się nie tylko z fizjologiczną mikrobiotą, ale również patogennymi drobnoustrojami – wirusami, bakteriami czy toksynami. Wśród mikrobioty jelitowej stwierdzono gatunki, które aktywują receptory i utrzymują w gotowości komórki odpornościowe. Prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa rozpoznaje te bakterie, jednak nie wywołują one odpowiedzi zapalnej. Wręcz przeciwnie – utrzymują równowagę limfocytów T przez aktywację sieci cytokin.
Zobacz również: Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?
Dysbioza jelitowa
Dysbioza jelitowa to pojęcie odnoszące się do zaburzenia funkcjonowania mikroflory jelitowej. Najczęściej następuje w efekcie antybiotykoterapii, ponieważ antybiotyki niszczą nie tylko patogenne bakterie chorobotwórcze, ale również bakterie jelitowe. Do innych przyczyn zaburzeń mikroflory jelitowej zalicza się między innymi:
- długotrwałe przyjmowanie niektórych leków;
- występowanie chorób ogólnoustrojowych oraz chorób układu pokarmowego – zespół jelita drażliwego, zespół nieszczelnych jelit, wrzody dwunastnicy, celiakia itd.;
- dietę ubogoresztkową;
- częste spożywanie alkoholu.
Zmiany w obrębie flory jelitowej wiążą się ze wzrostem zachorowań na choroby metaboliczne, w tym otyłość i cukrzycę typu 2 oraz różnego rodzaju alergie. Zauważa się również znaczne zmiany w składzie mikroflory jelitowej osób otyłych w porównaniu do osób o prawidłowej wadze. Zaburzenia ilościowe i jakościowe bakterii jelitowych wiążą się ze znacznym zwiększeniem ryzyka powstawania trądziku i innych zmian skórnych, depresji, astmy, schorzeń psychicznych, nowotworów oraz zaburzeń pokarmowych.
Jak wspierać mikroflorę jelitową?
Podstawą wspierania mikroflory jelitowej jest odpowiednia dieta. Warto wykluczyć alkohol i bardzo tłuste potrawy. Najkorzystniej na jelita wpływa błonnik oraz żywność probiotyczna. Błonnik można znaleźć w niemal wszystkich owocach i warzywach, w największej ilości tuż pod skórką. Do innych źródeł błonnika zalicza się brązowy ryż, kaszę gryczaną czy produkty pełnoziarniste. Z kolei żywność probiotyczna obejmuje potrawy przygotowywane na zakwasie (żurek, chleb na zakwasie), kiszonki (kapusta kiszona, ogórki kiszone) oraz mleczne napoje fermentowane (kefir, maślanka, śmietana).
Zobacz również: Omega 3 – najlepsza odporność na zimę.
W niektórych przypadkach, np. podczas antybiotykoterapii oraz po jej zakończeniu lub w przypadku wielu schorzeń, korzystna okazuje się suplementacja probiotykami. W zależności od celów takiej suplementacji wyróżnia się probiotyki wieloszczepowe i jednoszczepowe. Ponadto taką suplementację można wspomagać synbiotykami.
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Tylman W., Rzeszutko I., Dąbrowska G., Mikrobiom człowieka i jego znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, Edukacja Biologiczna i Środowiskowa, 3/2016.
- Marlicz W., Ostrowska L., Łoniewski I., Flora bakteryjna jelit i jej potencjalny związek z otyłością, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 1/2013.
- Gałęcka M., Basińska A., Bartnicka A., Znaczenie mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka – implikacje w praktyce lekarza rodzinnego, Forum Medycyny Rodzinnej, 2/2018.
- Wasilewska E., Złotkowska D., Pijagin M., Rola mikroflory jelitowej i bakterii probiotycznych w profilaktyce i rozwoju raka jelita grubego, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 67/2013.
- Krakowiak O., Nowak R., Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje, Postępy Fitoterapii, 3/2015.
Ciekawy wpis, dobrze, że wspominasz o pewnych kwestiach od strony naukowej, bo mimo ostatnio panującej mody na tak zwaną medycynę ludową, nie zawsze jest ona faktycznie poparta faktami naukowymi, czasem to tylko placebo.
Kiszonki na szczęście jak widzę uwielbiam 🙂
Uwielbiam kiszonki. Pewnie dlatego moje jelita działają bez problemu 🙂
Kiszonki kocham całym sercem- dobrze, że moje jelita również 😉
Dzięki za tak cenne informacje! 🙂
Cenne informacje dla osób,które o tym nie wiedziały 🙂
W sobotę byłam na wykładzie dr Gałęckiej na ten temat. Zszokowało mnie, że mikroflora po jednej kuracji antybiotykowej odradza się 2 lata!
Tak, jelita są szalenie ważne, drugi nasz mózg. Ich zaniedbanie mocno związane jest z depresją. Wiele badań wskazuje, że niestety ale dieta bogata w składniki odzwierzęce, nie wpływa dobrze na naszą florę bakteryjną…