Aktualizacja: 27 lutego 2023
Maltaza (alfa-glukozydaza) to ważny enzym trawienny zaliczany do grona hydrolaz. Bierze udział w rozkładaniu węglowodanów złożonych, które dostarczamy do organizmu wraz z dietą. Przede wszystkim rozkłada maltozę występującą powszechnie w ziarnach zbóż, owocach, warzywach czy mące kukurydzianej.
Maltaza – charakterystyka
Przede wszystkim warto wiedzieć czym jest maltoza. To disacharyd (tzw. dwucukier) powstający wskutek wstępnego trawienia skrobi i glikogenu. W branży gastronomicznej wykorzystywana jest również jako substancja słodząca oraz pożywka dla cennych bakterii, np. w żywności fermentowanej. Maltaza jest enzymem układu pokarmowego odpowiedzialnym właśnie za rozkładanie maltozy podczas trawienia produktów spożywczych. W efekcie tego maltoza ulega rozłożeniu do glukozy, czyli podstawowego cukru prostego. W wyniku takiej hydrolizy z jednej cząsteczki maltozy powstają 2 cząsteczki glukozy.
Maltaza wydzielana jest przez błonę śluzową jelita cienkiego i właśnie w obrębie tego narządu trawienie węglowodanów następuje najintensywniej. Omawiany enzym wyróżnia się swoistością substratową. Oznacza to, że wiąże się on wyłącznie z maltozą i tym samym nie jest w stanie rozkładać innych cukrów, np. laktozy. Mechanizm ten wynika z wzajemnego dopasowania centrum aktywnego enzymu z cząsteczką węglowodanu.
Trawienie wielocukrów
Wielocukry ulegają wstępnemu trawieniu już w jamie ustnej, za co odpowiada alfa-amylaza ślinowa, ważny enzym znajdujący się w ślinie. Gdy pokarm bogaty w cukry złożone przedostanie się przez przełyk do żołądka, trawienie węglowodanów ulega zahamowaniu. Wszystko przez to, że kwas solny posiada kwaśne pH, zaś węglowodany trawione są w środowisku zasadowym. Trawienie ulega wznowieniu w momencie przesunięcia się treści pokarmowej do jelita cienkiego. Wówczas odpowiednie enzymy łączą się z węglowodanami i powodują ich rozkład. Tak więc maltaza rozkłada maltozę i analogicznie – laktaza rozkłada laktozę itd. Trawienie to ważna czynność układu pokarmowego.
Niedobór maltazy
Niedobór maltazy pojawia się w przebiegu choroby Pompego, która w samej Europie dotyczy do 10 tysięcy osób. To rzadka choroba nerwowo-mięśniowa, dziedziczona w sposób autosomalny recesywny. Ma postępujący charakter i może być przyczyną przedwczesnej śmierci. Choroba Pompego może się ujawnić w każdym wieku, w sposób ostry u niemowląt bądź w późniejszym okresie życia. Typowe objawy obejmują:
- niewydolność oddechową, duszności, bezdech senny;
- hepatomegalia (powiększenie wątroby);
- postępujący niedowład proksymalny, dotyczący w szczególności mięśni obręczy biodrowej;
- zwiększone stężenie kinazy kreatynowej (nawet u 95% pacjentów).
Podstawą leczenia jest enzymatyczna terapia zastępcza, polegająca na dożylnej podaży glukozydazy alfa. Alfa glukozydaza (GAA) powoduje rozkład glikogenu. Lek musi być podawany co 2 tygodnie.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Dubert F., Kozik R., Krawczyk S., Kula A., Marko-Worłowska M., Zamachowski W., Biologia na czasie, Zakres rozszerzony, Wydawnictwo Nowa Era, Warszawa 2015.
- Ziółkowska-Graca B., Kania A., Zwolińska G., Choroba Pompego – przypadek postaci u osób dorosłych, Wydawnictwo Via Medica, Gdańsk 2008.
Zostaw komentarz