Aktualizacja: 2 września 2024
Koenzymy to drobnocząsteczkowe związki organiczne pochodzenia niebiałkowego, będące ważnym elementem centrum aktywnego enzymów. Uczestniczą w licznych reakcjach na poziomie komórkowym, jak również są dostępne w formie suplementów diety. Najpopularniejszym jest koenzym Q10, znany ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i dodających energii.
Koenzymy – czym są?
Na samym początku warto się dowiedzieć, czym w ogóle są enzymy, aby zrozumieć znaczenie koenzymów. Enzymy to inaczej katalizatory, a więc substancje odpowiedzialne za przyspieszanie reakcji chemicznych zachodzących w komórkach. Są związkami organicznymi zwykle zaliczanymi do białek (choć warto wiedzieć, że i niektóre cząsteczki RNA wykazują właściwości katalityczne). Enzymy wyróżniają się specyficznością w stosunku do substratu i typu katalizowanej reakcji. Część białkowa enzymu zwie się apoenzymem, służy do specyficznego wiązania się z substratem.
Koenzymy natomiast są rodzajem kofaktorów, czyli związków chemicznych niezbędnych enzymom do katalizowania konkretnych reakcji chemicznych. W przeciwieństwie do grup prostetycznych są nietrwale (niekowalencyjnie), luźno związane z białkami. Ich cechą wyróżniającą jest to, że w trakcie reakcji mogą się przyłączać do różnych cząsteczek enzymu lub od nich odłączać. Koenzymami są m.in. witaminy, choć do ich grona zalicza się też NAD+ czy askorbinian. Najważniejszymi koenzymami w organizmie człowieka są:
- koenzym A;
- S-adenozylometionina;
- pirofosforan tiaminy;
- fosforan pirydoksalu i fosforan pirydoksaminy;
- biotyna;
- koenzymy nikotynoamidoadeninowe (NAD+ i NADP+);
- nukleotydy flawinowe (FAD i FMN);
- tetrahydrofolian;
- kobalaminy;
- sirohem;
- kwas liponowy;
- chinony;
- kwas askorbinowy;
- pochodne hemu.
Ponadto koenzymy mogą mieć charakter organiczny (np. nukleotydy i ich pochodne) lub nieorganiczny (np. jony metali).
Koenzymy – funkcje
Koenzymy biorą udział bezpośrednio w reakcjach enzymatycznych, działając jako przenośniki elektronów, atomów lub grup funkcyjnych. Są ważne dla właściwego przebiegu reakcji elementarnych przemian substratu w produkt i zazwyczaj pozostają w niezmienionej formie po zakończeniu reakcji. Poszczególne właściwości zależą jednak od konkretnego rodzaju koenzymu. Przykładowo tiamina zaliczana do grona witamin z grupy B jest kofaktorem karboksylazy, biorącej udział w przemianach węglowodanów do aldehydu octowego i dwutlenku węgla. Natomiast witamina B5 (kwas pantotenowy) jest składnikiem koenzymu A – nośnika grup acylowych w trakcie trwania cyklu kwasu cytrynowego.
Koenzym Q10
Ostatnimi czasy rosnącą popularnością wśród suplementów diety cieszy się koenzym Q10. Jest on kluczowym ogniwem łańcucha oddechowego. Odpowiada za przemiany energetyczne zachodzące w każdej żywej komórce, jak również czynnie uczestniczy w przenoszeniu elektronów. Stanowi niebiałkowy przenośnik odpowiedzialny zarówno za transfer elektronów z kompleksu I lub II na kompleks III, jak i za przenoszenie protonów, które transportowane w poprzek błony tworzą tzw. gradient protonomotoryczny. To właśnie koenzym Q10 jest niezbędny w tworzeniu cząsteczek ATP – wysokoenergetycznego związku fosforowego, niezbędnego wszystkim komórkom organizmu.
Jako suplement diety koenzym Q10 wykorzystywany jest przy przewlekłym zmęczeniu, senności, ospałości, braku energii, ale również przy różnych chorobach sercowo-naczyniowych czy niepłodności. Został nawet uznany jako lek II rzutu w leczeniu męskiej niepłodności.
Koenzym Q10, który Państwu oferujemy pozyskiwany jest przy użyciu naturalnego procesu fermentacji. Jest to czysty izomer trans, w 100% naturalny i identyczny jak Koenzym Q10 występujący w naszym organizmie, dzięki czemu bardzo wysokiej biodostępności.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Rodwell V., Bender D., Botham K., Weil P., Kennelly P., Biochemia Harpera, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018.
- Silverthorn D., Fizjologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018.
- Gałka U., Ogonowski J., Koenzym Q – powstawanie, właściwości i zastosowanie w preparatach kosmetycznych, LAB, 5/2015.
Zostaw komentarz