Kolagen do picia
Kolagen do picia

InhibitorInhibitor to specyficzna substancja chemiczna wywołująca spadek szybkości zachodzącej w danym momencie reakcji chemicznej. Cały proces nazywa się inhibicją (stąd nazwa). W kontekście biologii i fizjologii ludzkiego organizmu, inhibitory spełniają niezwykle ważną rolę, ponieważ regulują wszystkie reakcje chemiczne zachodzące w ustroju.

Co to jest inhibitor?

Mianem inhibitorów określa się substancje, które w organizmie człowieka hamują bądź zmniejszają aktywność jakiegoś procesu biochemicznego lub fizjologicznego. Zazwyczaj odnoszą się do takich substancji, które blokują działanie enzymów, receptorów lub innych cząsteczek, zmieniając w ten sposób tempo reakcji chemicznych w organizmach. Wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów inhibitorów, a są nimi inhibitory:

  • nieodwracalne – związane z enzymem w sposób trwały, uniemożliwiając jego dalszą aktywność;
  • odwracalne – związane z enzymem tylko na określony czas. Ich działanie można bez większych trudności przerwać, usuwając inhibitor z układu;
  • konkurencyjne – konkurują z naturalnym substratem enzymu o to samo miejsce wiązania;
  • niekonkurencyjne – wiążą się z enzymem w miejscu innym niż aktywne miejsce i zmieniają jego strukturę, co wyraźnie obniża efektywność reakcji.

Inhibitory występują naturalnie w ciele każdego człowieka. Jednak można je też stosować we współczesnej medycynie do leczenia różnorodnych schorzeń i chorób. Zwłaszcza inhibitory enzymów odgrywają kluczową rolę w medycynie, gdyż wchodzą w skład wielu leków, między innymi antybiotyków, cytostatyków, leków przeciwnowotworowych.

Przykłady inhibitorów

Aby organizm człowieka mógł sprawnie funkcjonować, inhibitory powinny znajdować się w każdym układzie organizmu. W układzie nerwowym przykładami są chociażby:

  • GABA (kwas gamma-aminomasłowy) – jako główny, najważniejszy neuroprzekaźnik w układzie nerwowym. Uczestniczy w otwieraniu kanałów chlorkowych i tym samym hamuje aktywność neuronów;
  • glicyna – główny inhibitor zlokalizowany w rdzeniu kręgowym, wykazujący działanie zbliżone do GABA. Odgrywa tym samym znaczącą rolę w kontrolowaniu prawidłowego napięcia mięśniowego oraz regulowaniu reakcji obronnych organizmu;
  • noradrenalina – w większości przypadków działa ona jako neuroprzekaźnik stymulujący, jednak może też wykazywać działanie hamujące w określonych obszarach mózgu, zwłaszcza podczas reakcji na stres;
  • adenozyna – jest purynowym neuroprzekaźnikiem działającym jako silny inhibitor aktywności neuronów. W swoim działaniu obniża uwalnianie innych neuroprzekaźników, takich jak dopamina, noradrenalina czy glutaminian. Ponadto bierze udział w odczuwaniu zmęczenia i regulacjach cyklu sen-czuwanie.

Przykładami inhibitorów w układzie endokrynologicznym (hormonalnym) są:

  • inhibitory aromatazy – są one naturalnie syntezowane przez niektóre tkanki, a ich podstawową funkcją jest regulacja poziomu estrogenów na drodze hamowania enzymu aromatazy, który przekształca testosteron w estrogen;
  • somatostatyna – hamuje wydzielanie innych hormonów, takich jak hormon wzrostu, insulina czy glukagon. To właśnie ona odpowiada w dużej mierze za utrzymanie równowagi całej gospodarki hormonalnej.

Z kolei wybranymi przykładami pozostałych inhibitorów są między innymi:

  • insulina – to w większości hormon stymulujący, podobnie jak ma to miejsce w przypadku noradrenaliny, jednak niekiedy może działać jako inhibitor szlaków metabolicznych;
  • TGF-beta – inhibitor w układzie odpornościowym organizmu, stanowi ważne białko regulujące reakcje zapalne. Chroni tym samym przed występowaniem reakcji autoimmunologicznych;
  • inhibitor trypsyny (TAPI) – inhibitor układu pokarmowego w organizmach zwierzęcych, który blokuje działanie enzymu trypsyny. Tym samym zapobiega trawieniu białek w niestrawionej żywności.

I wiele innych. Każdy inhibitor spełnia ważną rolę, dlatego większość z nich na przestrzeni lat została już bardzo dobrze poznana i przebadana. Pozwala to lepiej zrozumieć funkcjonowanie ludzkiego ciała.

Polecane produkty

Koenzym Q10 (100 mg) bioalgi
Koenzym Q10, który Państwu oferujemy pozyskiwany jest przy użyciu naturalnego procesu fermentacji. Jest to czysty izomer trans, w 100% naturalny i identyczny jak Koenzym Q10 występujący w naszym organizmie, dzięki czemu bardzo wysokiej biodostępności.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Guzik U., Wojcieszyńska D., Elementy enzymologii i biochemii białek, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice 2015.
  2. Granner D., Murray R., Rodwell V., Biochemia Harpera, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami