Glutamina jest amidem kwasu glutaminowego i jednym z aminokwasów endogennych. Oznacza to, że organizm człowieka może samodzielnie syntezować jego pewne ilości.
Spis treści
Synteza glutaminy
Produkcję glutaminy katalizuje syntetaza glutaminowa. Ekspresja tego genu jest najwyższa w nerkach i gruczole mlekowym, wysoka jest jednak również w wątrobie oraz tkance tłuszczowej. Największe ilości wyprodukowanej glutaminy gromadzą się w mięśniach szkieletowych, ponieważ to właśnie tutaj uczestniczy ona w metabolizmie związków azotowych. Wraz z wiekiem zawartość glutaminy w organizmie maleje.
Źródła
Glutamina jest dostępna pod postacią suplementów, bywa także składnikiem niektórych środków leczniczych. Należy jednak wiedzieć, że omawiany aminokwas występuje powszechnie w pożywieniu. Dobrym źródłem glutaminy są:
Glutamina jest stałym składnikiem białek, dlatego ogólna podaż białka do organizmu zaspokaja zapotrzebowanie na tej aminokwas. Najefektywniej jest dostarczać białko pod postacią produktów pochodzenia zwierzęcego.
Jakie funkcje pełni glutamina?
Podczas toczącego się stanu zapalnego zapotrzebowanie na glutaminę nagle wzrasta. Wykazano, że ten aminokwas może regulować odpowiedź immunologiczną oraz hamować rozwój stanu zapalnego.
Omawiany związek wykazuje szerokie korzyści podczas chorób jelit, zwłaszcza choroby Leśniowskiego-Crohna. Glutamina stanowi źródło energii dla komórek śluzówki jelita i jest prekursorem glutationu, który wykazuje działanie antyoksydacyjne. Niedostateczna ilość tego związku wywołuje aktywację procesów oksydacyjnych i apoptozę komórek. Glutamina zwiększa również produkcję białek szoku cieplnego w komórkach nabłonkowych, które są istotnym czynnikiem adaptacyjnym jelita podczas choroby Leśniowskiego-Crohna.
Glutamina jest jednym z najważniejszych związków azotowych występujących w organizmie. Pełni kluczową rolę w metabolizmie azotu i energii, stanowi źródło tych substancji dla szybko dzielących się komórek, w tym enterocytów i komórek układu odpornościowego. Jest neuroprzekaźnikiem inhibitorowym i działa jako prekursor aminokwasu GABA.
Glutamina umożliwia pozbycie się z organizmu amoniaku, czyli produktu ubocznego pochodzącego z rozpadu białek. Wspiera również rozwój mięśni w sytuacjach, gdy choroba powoduje ich wyniszczenie, a także wywiera istotny wpływ na ból, stres i odczucie niepokoju.
W medycynie i żywieniu stosuje się ją często w terapii chorób spowodowanych stresem, chorób jelit oraz depresji. Działa również wspomagająco w leczeniu wrzodów żołądka i pomaga oczyścić organizm ze zbędnych substancji.
Jakie zastosowanie ma glutamina?
Glutamina może być wykorzystywana do:
- poprawy sprawności umysłowej i pamięci;
- leczenia wielu chorób i schorzeń, w tym zespołu nieszczelnych jelit, wrzodów żołądka i dwunastnicy, choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelit;
- terapii alkoholizmu (glutamina zmniejsza głód alkoholowy);
- urozmaicania diety osób uprawiających sport;
- wzmacniania układu odpornościowego.
Glutamina jest ogólnie dostępna pod postacią suplementów. Najlepiej przyjmować ją w formie naturalnej i w postaci wolnej, ponieważ wówczas wykazuje największą biodostępność bez konieczności trawienia. Typowe dawki suplementu wynoszą 500-1000 mg dziennie na czczo. Grupą konsumentów najczęściej sięgającą po glutaminę są osoby intensywnie pracujące umysłowo lub regularnie trenujące i aktywne fizycznie.
Przeciwwskazania
Glutamina jest aminokwasem naturalnie syntezowanym przez organizm, co oznacza, że jest ona całkowicie bezpieczna. Mimo tego istnieją przeciwwskazania do jej stosowania, jak w przypadku wszystkich leków czy suplementów diety stosowanych doustnie. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby ze schorzeniami nerek, zwłaszcza z ich niewydolnością, a także diabetycy. Względnym przeciwwskazaniem jest również epilepsja, alergia na glutaminian sody i różnego rodzaju choroby wątroby.
Dotychczas nie wykazano żadnych skutków ubocznych przyjmowania tego związku. Można zatem podsumować, że rozsądne przyjmowanie glutaminy w zalecanych dawkach jest bezpieczne dla zdrowia.
Bibliografia
- Ahmadi A., Rayyani E., Bahreini M., The effect of glutamine supplementation on athletic performance, body composition, and immune function: A systematic review and a meta-analysis of clinical trials, Clinical Nutrition, 3/2018.
- Czekajło A., Różańska D., Możliwości zastosowania wybranych substancji biologicznie czynnych we wspomaganiu farmakologicznego leczenia choroby Leśniowskiego-Crohna – przegląd wyników badań, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 4/2015.
- Ganong W., Fizjologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
- Mirowski A., Glutamina w żywieniu koni, Życie Weterynaryjne, 8/2015.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz