Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 23 listopada 2017

Figi- powody, dla których warto je jeśćFigi to owoce znane niemalże od początku istnienia świata, bowiem do czynienia mieli z nimi już pierwsi ludzie na ziemi. Są one małe i niepozorne, ale kryją w sobie wiele składników odżywczych. Jakie są więc powody, dla których warto spożywać figi? Podpowiadamy.

Figa to owoc figowca pospolitego, które pochodzi z terenów Azji. Należy ono do rodziny morwowatych i może występować w dwóch odmianach – smyreńskiej i dalmatyńskiej. W Polsce owoce figowca nie są aż tak popularne. Najczęściej wykorzystywane są w postaci suszonej jako zdrowy dodatek do ciast i innych wypieków.

Figi – właściwości

Zarówno świeże jak i suszone figi stanowią źródło wielu składników odżywczych. Należą do nich m.in. witaminy z grupy B, witamina A, C, K, kwas foliowy, błonnik, a także sole mineralne (potas, wapń, fosfor, żelazo czy sód). Ze względu na tak szeroki skład, figi wykazują wiele cennych właściwości.

Układ trawienny

Suszone figi poprawiają pracę układu pokarmowego, a wszystko to dzięki obecności błonnika. Pobudza on perystaltykę jelit oraz usprawnia procesy trawienne, zapobiega także zaparciom.

Układ nerwowy

Dzięki zawartości magnezu, figi korzystnie wpływają na układ nerwowy naszego organizmu. Ponadto obniża stres, wspomaga pamięć i koncentrację.

Ciśnienie krwi

Figi regulują poziom ciśnienia krwi, a wszystko to dzięki obecności w składzie potasu. Związek ten udrażnia światło naczyń krwionośnych przez co ułatwia krążenie krwi.  Figi zalecane są więc osobom, które posiadają problem z krążeniem, a także ze byt wysokim ciśnieniem.

Kości i stawy

Spożywanie suszonych fig wzmacnia zęby, kości i stawy, ponieważ zawiera dużą ilość wapnia. Włączanie ich do diety zapobiega również osteoporozie. Figi polecane są w szczególnie kobietom w ciąży, osobom w starszym wieku oraz kobietom po menopauzie.

Wzrok

Dzięki zawartości witaminy A figi chronią narząd wzroku przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Ponadto warunkują prawidłowy stan skóry i włosów.

Równowaga kwasowo-zasadowa

Poprzez zawartość przeciwutleniaczy, błonnika oraz potasu figi zalecane są osobom pijącym duże ilości kawy, palące papierosy oraz spożywające alkohol. Wykazują bowiem działanie alkalizujące i odtruwające przez co utrzymują one równowagę kwasowo – zasadową organizmu.

Libido

Ciekawostką jest fakt, że figi uznawane są powszechnie za afrodyzjak. Pobudzają więc libido i zwiększają aktywność seksualną.

Figi – zastosowanie

Świeże owoce figowca stanowią bardzo smaczny i zdrowy dodatek do różnego rodzaju deserów. Figi idealnie nadają się również do wytwarzania dżemów oraz konfitur. Ponadto można je wykorzystać do kanapek oraz tradycyjnych koreczków. Stanowią wówczas elegancką przystawkę, która robi wrażenie nawet na najbardziej wymagających gościach. Figi można również wykorzystać do owocowych sałatek czy letnich koktajli.

Ciekawostki

  • drzewa figowe mogą osiągnąć wysokość nawet 30 metrów
  • biały osad, który występuje na figach często kojarzony jest z pleśnią, choć tak naprawdę jest to skrystalizowany cukier
  • owoce figowca oficjalnie uznawane są za afrodyzjak
  • na południu Europy z fig wytwarza się wino
  • figi stanowią symbol płodności i dobrobytu
Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami