Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 16 września 2022

zdrowe przekąskiZdrowe przekąski to świetny sposób na zaspokojenie napadu głodu między głównymi posiłkami. Coraz częściej sięgamy po niewielkie przekąski, także z nudów czy ze stresu. Mogą być świetnym uzupełnieniem diety, o ile będą wybrane w sposób przemyślany i mając na uwadze własne zdrowie. Warto także dawać je dzieciom do szkoły czy na wycieczki. Jakie przekąski będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe?

 

Owoce i warzywa

Z pewnością nikogo nie zdziwi, że to właśnie owoce i warzywa uznawane są za najlepsze przekąski. Zawierają antyoksydanty, błonnik pokarmowy, minerały, witaminy, węglowodany dodające energii i wiele innych cennych związków odżywczych. Osoby preferujące owoce mogą wybrać banana, jabłko, gruszkę, winogrona czy brzoskwinię. Jeśli chcemy zabrać przekąskę na wynos lub przygotować ją dla dziecka, warto zdecydować się na pokrojone ananasy, truskawki, maliny, jagody i kiwi. Jabłka czy banany po pokrojeniu sczernieją – aby zminimalizować reakcję można skropić je sokiem z cytryny.

Z kolei do warzyw świetnie nadających się na przekąskę zaliczamy marchewki (dostępne są również w wersji mini, bardzo lubianej przez dzieci), paprykę, ogórki czy pomidorki koktajlowe. Można także ugotować kolbę kukurydzy i zjeść ją z dodatkiem masła. Z warzyw liściastych, pomidorków, ogórków, papryki i cebuli czerwonej można przyrządzić zdrową sałatkę. Do smaku wystarczy dodać odrobinę oliwy z oliwek i ziół prowansalskich.

Alternatywą są suszone owoce i warzywa, które można kupić w niemal każdym sklepie, a także różnego rodzaju orzechy. Wystarczy garść orzechów dziennie, aby dostarczyć do organizmu potrzebnej ilości cennych kwasów tłuszczowych i witaminy E.

Domowe batony

Batony dostępne w sklepach posiadają sporą ilość cukrów i polepszaczy smaku. Ich zamienniki można jednak wykonać samodzielnie w domu, bez dodatku takich składników. Wystarczy zblendować ze sobą ulubione orzechy, nasiona oraz suszone owoce, a następnie masę wyłożoną na blaszkę do pieczenia włożyć do lodówki. Jej grubość powinna wynosić około 1-2 cm, w zależności od tego, jakiej grubości chcemy otrzymać batony. Po kilku godzinach masę wyjmujemy i kroimy. Baton można zabrać ze sobą do szkoły lub do pracy.

Mini-kanapki z ulubionymi dodatkami

Jeśli czujemy zbliżający się napad głodu lub po prostu mamy ochotę coś przekąsić dobrze sprawdzą się mini-kanapki. Wystarczy kupić bagietkę i pokroić ją w poprzek na talarki. Na talarki można nałożyć guacamole lub hummus, a także można postawić na tradycyjne dodatki – ser, szynka, sałata, pomidory, ogórki, szczypiorek czy łosoś wędzony. Taka forma kanapek idealnie sprawdzi się również na przyjęciach czy imprezach. Tym bardziej, że z łatwością można stworzyć różne kombinacje smaków.

Koreczki

Do zdrowych przekąsek śmiało można zaliczyć również koreczki. Należy przygotować wykałaczki i produkty, które chcemy na nie nabijać. Dobrze sprawdzi się np. połączenie oliwki, wędliny, sera żółtego, pomidorka koktajlowego, ogórka konserwowego oraz sałaty zielonej. Poszczególne składniki w miarę możliwości powinny być pokrojone w kostkę, a szynkę i sałatę można złożyć na kilka części i dopiero wtedy nabić.

Zdrowe frytki

Kolejnym pomysłem na zdrową przekąskę jest pokrojenie batata, selera i buraka na kawałki przypominające swoim wyglądem frytki. Następnie układamy je na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy ulubionymi przyprawami (np. bazylią, pieprzem ziołowym, solą i oregano) i wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Temperatura powinna wynosić około 190 stopni Celsjusza. Jeśli chcemy urozmaicić przekąskę można przygotować sos czosnkowy domowej roboty. W tym celu miesza się małe opakowanie jogurtu naturalnego z 1-2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę oraz pieprzem i ziołami (np. pietruszką czy majerankiem).

Dlaczego warto sięgać po zdrowe przekąski?

Zdrowe przekąski będą świetną alternatywą chipsów, słodyczy i fast-foodów na spotkaniach rodzinnych czy domowych imprezach. Zwłaszcza, gdy będą w nich uczestniczyć także dzieci. Świetnie sprawdzą się jednak w diecie każdego człowieka. Zgodnie ze współczesnymi rekomendacjami powinno się spożywać od 3 do 5 pełnowartościwych posiłków dziennie. Częstym zjawiskiem jest jednak pojawianie się głodu między nimi. Na nic zdaje się wówczas myślenie o czymś innym, walcząc z apetytem ostatecznie sięgniemy po coś słodkiego lub niezdrowego. Dlatego znacznie lepszym rozwiązaniem będzie wybranie zdrowych przekąsek już w momencie delikatnego ssania w żołądku. Im szybciej zaspokojony zostanie głód, tym mniejszą ochotę będziemy mieć na niezdrową żywność. Jednocześnie dostarczymy do organizmu cennych związków odżywczych.

Zobacz również: Zasady zdrowego odżywiania.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Mrozowska M., Zdrowe przekąski, Wydawnictwo Zwierciadło,Warszawa 2019.
  2. Jodkowska M., Radiukiewicz K., Zasady prawidłowego żywienia młodzieży, Warszawa 2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami