Aktualizacja: 11 marca 2022
Zasady zdrowego odżywiania powinny być znane już od najmłodszych lat. Przestrzeganie ich umożliwia uniknięcie problemów trawiennych, poprawę samopoczucia oraz zachowanie zgrabnej sylwetki. Chroni również przez rozwojem licznych chorób, takich jak wrzody żołądka, bezsenność, zespół jelita drażliwego, hemoroidy czy refluks żołądkowo-przełykowy.
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania są następujące:
- posiłki należy spożywać regularnie;
- dobierając dietę należy przestrzegać piramidy żywieniowej;
- nie należy dosalać potraw, najlepiej całkowicie zrezygnować z soli;
- warto zrezygnować z używek takich jak papierosy czy alkohol;
- posiłki należy spożywać w spokoju.
Podstawą jest regularność. Bez względu na tryb pracy czy ilość zmian, poszczególne posiłki powinny być spożywane o stałej porze, najlepiej zachowując 3 godziny odstępu między kolejnymi. Ważne jest, aby nie omijać żadnego z nich, zwłaszcza śniadania. Gdy chwilowo nie mamy apetytu, a zbliża się godzina podwieczorku czy śniadania, warto chociaż wypić domowe smoothie bogate w witaminy i minerały lub zjeść jogurt naturalny z garścią orzechów i bakalii. Bez względu na to, co się dzieje w życiu każdego z nas, czas poświęcony na spożycie posiłku powinien być zawsze osobno wydzielony. Nie należy jeść w biegu, załatwiając jednocześnie sprawy służbowe czy rozmawiać przez telefon. Należy dokładnie i powoli pogryźć każdy kęs.
Rezygnacja z soli jest równie ważna, ponieważ w dzisiejszych czasach sól znajduje się niemal w każdym gotowym daniu. Znajdziemy ją także w płatkach śniadaniowych, makaronach czy półproduktach, z których robimy danie główne, także przez nas dosalane. Nadmiar soli w diecie współczesnego człowieka przyczynia się do licznych chorób. Lepszą alternatywą jest zastąpienie jej ziołami czy przyprawami takimi jak curry, pieprz ziołowy lub papryka mielona, które nie tylko nadadzą wyjątkowy smak daniom, ale i wpłyną korzystnie na zdrowie.
Papierosy, alkohol i inne używki również wliczają się w zasady zdrowego odżywiania, ponieważ wpływają na spowolnienie trawienia. W kontekście alkoholu szczególnie niekorzystnie działają piwo oraz słodkie drinki, niezawierające żadnych wartości odżywczych. Nie ma natomiast przeciwwskazań do wypicia niewielkiej ilości wytrawnego czerwonego wina do obiadu lub kieliszka domowej nalewki ziołowej po obiedzie, celem przyspieszenia trawienia.
Zobacz również: Czy napoje gazowane są zdrowe?
Piramida żywieniowa
Piramida żywieniowa to graficzne przedstawienie zalecanych proporcji poszczególnych grup żywności w życiu człowieka. Na samym dole piramidy znajdują się produkty, które warto spożywać w jak największych ilościach. Są to warzywa i owoce (w proporcji 3:1) oraz czysta woda mineralna. To podstawa zdrowego jedzenia osób w każdym wieku. Nieco wyżej znajdują się zboża i produkty pełnoziarniste, jako źródła węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego. Na kolejnym piętrze, kierując się ku szczytowi piramidy, znajdują się mleko i nabiał, zaś jeszcze wyżej jaja, ryby oraz mięso. Szczytem piramidy są tłuszcze (zarówno roślinne, jak i zwierzęce).
Zgodnie z zaleceniami piramidy żywieniowej, 3 razy w tygodniu powinno się spożywać tłuste ryby morskie, jako niezwykle bogate źródło minerałów, cennych kwasów tłuszczowych i białka. Również jaja warto jeść 3-4 razy w tygodniu, ponieważ są skoncentrowanym źródłem wielu składników odżywczych.
Pozostałe zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania i trzymanie się ich to nie wszystko, aby można było mówić o prawidłowej diecie. W celu prawidłowego trawienia i wchłaniania składników odżywczych w jak największym stopniu w jelitach, należy zadbać o odpoczynek, wysypiać się, unikać stresu oraz zrezygnować ze słodyczy. Spożywanie nawet zdrowych, zbilansowanych posiłków w sytuacjach stresowych, nie będzie wiązać się z korzyściami dla organizmu.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bujko J., Podstawy dietetyki, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008.
- Grzymisławski M., Dietetyka kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
Staram się jeść zdrowo i słuchać własnego organizmu, gdyż zalecenia dietetyczne co jakiś czas się zmieniają. Nawet piramida żywieniowa ulega modyfikacjom, a nawet jest nieco różna w innych krajach.
W ciągu mojego świadomego życia piramida żywieniowa i teorie o tym co i jak często jeść, co z czym można łączyć a co jest absolutnie zakazane zmieniały się wielokrotnie. Mam wśród swoich znajomych osoby, które zdrowo się odżywiają, kupują eko produkty, sprawdzają składniki itp. a mimo to każdej jesieni i zimy łapią liczne infekcje, które leczą czystkiem, wrotyczem i innymi superfoodami. Tymczasem ja jem to, na co mam ochotę, słucham organizmu który okresowo odrzuca mięso na rzecz warzyw, nie używam suplementów ale spędzam aktywnie sporo czasu na powietrzu i nie choruję.