Aktualizacja: 27 października 2023
Szczupła, zgrabna sylwetka jest w dzisiejszych czasach pożądana przez wiele osób. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób osiągnąć ją bezpiecznie i skutecznie, bez efektu jojo. Składniki odżywcze takie jak witaminy, minerały, białka, tłuszcze, węglowodany i inne, w procesie przemiany materii wchłaniane są przez jelita. Także hormony „pożeracze tłuszczów” są zbudowane ze składników naturalnych. Czy dostrzegacie teraz jak fatalne w skutkach może być stosowanie różnego rodzaju diet, które nie pozwalają na uzupełnienie tych wszystkich składników?! Przykładem może być dieta FDH. Jeśli więc jecie tylko połowę tego, co podobno tuczy, automatycznie jecie też połowę tego, co może Was uczynić szczupłymi.
Spis treści
Szczupła sylwetka – jak to zrobić?
Hormony powstają z dużej ilości różnych składników odżywczych. Wystarczy, że zabraknie tylko jednego, aby stłumić lub zablokować ich produkcję. W takim przypadku nigdy nie będziemy mieli szansy stać się i pozostać szczupłymi. Tak więc należy zrobić coś dokładnie odwrotnego do tego, co robi większość ludzi z nadwagą. Szczupła sylwetka wymaga zatem jedzenia. Kiedy proces przemiany materii będzie miał wystarczającą ilość surowców, będzie w stanie przeprowadzić trzystopniowy rozkład komórek tłuszczowych.
W pierwszej kolejności znika tłuszcz magazynowany w biodrach i brzuchu. Tą część załatwiają hormony i geny szczupłości. Następnie komórki tłuszczy, które pływają w krwi zostaną przepompowane do mitochondriów (struktur odpowiedzialnych za spalanie). Tę pracę wykonują różne substancje odżywcze. W trzecim etapie, te małe tłuszczowe bomby zostają zdetonowane i spalone. Wtedy właśnie powstaje energia. Tutaj także wykorzystane zostaje działanie substancji odżywczych i hormonów.
Biochemiczne badania wykazały, że niektóre składniki odżywcze mogą pozytywnie wspierać przemianę materii. Zamiast stosować restrykcyjne odchudzanie, wystarczy jeść odpowiednie produkty, które dostarczają wszystkie, niezbędne składniki odżywcze.
Zobacz również: Produkty przyspieszające metabolizm.
Zapotrzebowanie kaloryczne
Jak już wspomniano, aby osiągnąć wymarzoną sylwetkę nie należy rezygnować z większości posiłków, głodzić się czy całkowicie wyeliminować tłuszcze z diety. Nawet one są potrzebne, aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować! Ważne, aby w pierwszej kolejności wyliczyć własne dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. W tym celu bierze się pod uwagę wiek, wagę, wzrost, codzienną aktywność fizyczną i rodzaj wykonywanej pracy. Na internecie spotkać można wiele kalkulatorów zapotrzebowania kalorycznego. Osoby chcące schudnąć powinny następnie od uzyskanego wyniku odjąć początkowo 200-400 kcal. Przykładowo, jeśli dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wyjdzie na poziomie 2400 kcal, nie należy dostarczać do organizmu mniej niż 2000 kcal, ponieważ nie tylko nie wpłynie się na efektywne odchudzanie, ale pogorszy metabolizm i samopoczucie. Jak zatem widać, nie jest konieczne odjęcie połowy spożywanych kalorii. Ważne, aby być na obniżce kalorycznej.
Szczupła sylwetka – zalecane produkty
Wiele odchudzających się osób rezygnuje ze spożycia węglowodanów i tłuszczów, co jest błędem. Należy jednak wiedzieć, po które cukry i tłuszcze sięgać, ponieważ nie wszystkie są zdrowe. Tłuszcze powinny stanowić do 30% energii pochodzącej z pożywienia osób zdrowo odżywiających się. Chcąc zrzucić zbędne kilogramy można delikatnie ograniczyć tę podaż – konieczna jest rezygnacja z tłuszczów trans i popularnych fast-foodów, warto jednak sięgać po oleje roślinne, orzechy czy tłuste ryby morskie. Zdrowy tłuszcz jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego, w nim również rozpuszczają się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, konieczne do sprawnego odchudzania i zachowania homeostazy ustroju.
Wskazane jest spożycie węglowodanów złożonych. Znajdują się one między innymi w brązowym ryżu, kaszach, ciemnym pieczywie, owocach i warzywach. Popularne cukry proste obecne w słodyczach nie wpływają korzystnie na sylwetkę, w związku z czym należy ich unikać. Do pozostałych zalecanych związków i produktów w przypadku osób odchudzających się należą:
- błonnik pokarmowy – który zapewnia uczucie sytości na dłużej i tym samym ogranicza chęć podjadania między posiłkami;
- woda – stanowiąca środowisko wielu reakcji chemicznych zachodzących w ustroju;
- koenzym Q10 – dostarczający dużej dawki energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wielu komórek;
- probiotyki – usprawniają pracę układu trawiennego i umożliwiają sprawniejsze trawienie pokarmów. Dodatkowo zwiększają przyswajanie cennych składników odżywczych z pożywienia;
- białko – obecne w dużych ilościach w owocach morza, chudym mięsie i Spirulinie. Stanowi materiał budulcowy wszystkich tkanek organizmu;
- antyoksydanty – np. likopen, witamina E, witamina A, polifenole czy karotenoidy. Poprzez eliminację nadmiaru wolnych rodników tlenowych zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości i chorób sercowo-naczyniowych.
Dieta osoby redukującej masę ciała powinna być tak skonstruowana, by w ciągu doby mogła obejmować możliwie wszystkie grupy produktów żywnościowych (produkty zbożowe, produkty mleczne, mięso i ryby oraz ich przetwory, tłuszcze, warzywa i owoce), co pozwala na dostarczenie niezbędnych składników pokarmowych. Dietę można wzbogacić naturalnymi suplementami diety.
Zobacz również: Produkty przyspieszające metabolizm.
Częstotliwość posiłków
Częstym błędem jest spożywanie 2 posiłków dziennie i głodowanie pomiędzy nimi. Odpowiednio dobrana dieta jest w stanie wpływać korzystnie na zdrowie i proces odchudzania się, i jednocześnie zapewniać uczucie sytości na cały dzień. Optymalna ilość posiłków dziennie wynosi od 3 do 5. Jeśli nie jesteśmy w stanie samodzielnie skonstruować planu dietetycznego warto zwrócić się o pomoc do doświadczonego dietetyka. Po pewnym czasie zdrowe odżywianie wejdzie w krew, więc nie będą konieczne dalsze wizyty u specjalisty. Szczupła sylwetka wymaga jednak nie tylko odpowiedniej diety. Nie należy pomijać także istoty aktywności fizycznej.
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zegan M., Michota-Katulska E., Jagodzińska E., Sińska B., Motywacja do odchudzania u osób z nadwagą i otyłością, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 2/2010.
- Mizgier M., Jeszka J., Jarząbek-Bielecka G., Rola diety śródziemnomorskiej w zapobieganiu nadwadze i otyłości, niektórym chorobom dietozależnym oraz jej wpływ na długość życia, Nowiny Lekarskie, 6/2010.
- Pietrych A., Filip R., Wpływ diety redukcyjnej na masę ciała u osób z nadwagą i otyłością, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2011.
- Ostrowska E., Leczenie dietetyczne otyłości – wskazówki dla lekarzy praktyków, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 1/2010.
- Szymański A., Dieta a zdrowie, Zeszyty Naukowe WSKFiT, 9/2014.
Zostaw komentarz