Śmieciowe jedzenie zyskało swą nazwę dlatego, że nie zawiera praktycznie żadnych wartościowych składników odżywczych. Wręcz przeciwnie – obfituje w cukry proste i tłuszcze trans, co przekłada się negatywnie na zdrowie i wygląd.
Spis treści
Czym jest śmieciowe jedzenie?
Nazwa „śmieciowe jedzenie” odnosi się bezpośrednio do fast-foodów i niezdrowych przekąsek typu chipsy czy większość słodyczy. Innymi słowy opisuje wszelkie produkty spożywcze o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, cukrów i konserwantów czy sztucznych ulepszaczy smaku.
Czego unikać?
Aby znacznie poprawić zdrowie i samopoczucie, należy przede wszystkim wprowadzić do swojego życia aktywność fizyczną, zrezygnować z używek, unikać stresu oraz przede wszystkim stosować zdrową, zbilansowaną dietę.
W związku z dietą w pierwszej kolejności należy zrezygnować z tak zwanego śmieciowego jedzenia lub zastąpić je zdrowszymi zamiennikami. Śmieciowe jedzenie, którego należy unikać, obejmuje:
- wszystkie fast-foody – pizza, hamburgery, frytki smażone na głębokim tłuszczu;
- zupki „instant” – czyli wszystkie zupki chińskie i w proszkach;
- solone przekąski – głównie chipsy, ale i solony popcorn czy paluszki;
- spora część smakowych jogurtów i produktów mlecznych, które zawierają powyżej 15 g cukru na 100 g produktu;
- napoje o dużej zawartości cukru, a także napoje energetyczne;
- przetwory wysokosłodzone – dżemy, marmolady czy syropy do rozcieńczania z wodą;
- słodycze – żelki, cukierki, większość czekolad.
Nie oznacza to jednak, że sięgnięcie po któryś z wymienionych wyżej produktów spowoduje natychmiastowe pogorszenie zdrowia. Spożycie śmieciowego jedzenia raz na jakiś czas nie spowoduje negatywnych konsekwencji zdrowotnych, ponieważ ich ryzyko odnosi się do częstego sięgania po takie produkty przez dłuższy okres czasu.
Zdrowe zamienniki
Po niezdrowe jedzenie i przekąski sięga się przeważnie pomiędzy daniami głównymi, żeby coś przegryźć. Zwykle taka osoba nie jest głodna, a jedynie ma zachciankę zjedzenia czegoś smacznego. Na początku nie będzie łatwo przestawić się na zdrową żywność, jednak dobrym pomysłem jest zamiana niezdrowych przekąsek, między innymi na:
- pieczone warzywa – np. słupki batatów, buraka i marchewki;
- surowe warzywa – np. paprykę czy marchew (dla wielu osób ważne, aby dana przekąska chrupała);
- niesolony popcorn;
- owoce;
- zdrowe chipsy owocowe lub warzywne;
- koreczki z sera, kurczaka, warzyw;
- wszelkie sałatki;
- koktajle owocowe.
Coraz więcej osób wykonuje imitację niezdrowych fast-foodów we własnej kuchni. Przykładem może być hamburger. Znacznie zdrowszą wersją jest wykonanie takiej kanapki samodzielnie wykorzystując do tego pełnoziarnistą bułkę, grillowany lub pieczony filet z kurczaka, świeże warzywa wedle własnych upodobań oraz sosy wykonane także samodzielnie. Aby sos czosnkowy był zdrowy i pyszny można go wykonać na bazie jogurtu naturalnego, a nie na majonezie. Pomysłów jest wiele, a książki kucharskie tradycyjne i internetowe są aż przepełnione poradami i przepisami.
Dlaczego sięgamy po śmieciowe jedzenie?
Główną przyczyną spożywania niezdrowych pokarmów jest brak czasu na przygotowanie czegoś zdrowszego lub po prostu ochota. Dlatego warto przygotowywać obiad na kilka dni i mieć zawsze pod ręką zdrowy zamiennik. Ostatecznym pomysłem jest skorzystanie z usług firmy oferującej miesięczne lub tygodniowe diety na dowóz.
Inną przyczyną może być też fakt, że niezdrowe posiłki często są znacznie tańsze od tych zdrowych. Dotyczy to głównie jedzenia na mieście, ponieważ w domu mając pod ręką świeże warzywa i kurczaka można z powodzeniem w niedużych kwotach stworzyć coś pysznego.
Jak śmieciowe jedzenie wpływa na zdrowie?
Śmieciowe jedzenie spożywane na dłuższą metę powoduje szereg konsekwencji zdrowotnych, w tym:
- przyrost masy ciała i tkanki tłuszczowej;
- zwiększenie ryzyka rozwoju chorób takich jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca;
- podatność na alergie pokarmowe i uczulenia;
- pogorszenie samopoczucia;
- problemy trawienne.
Takich konsekwencji jest znacznie więcej, gdyż niezdrowa dieta odbija się praktycznie na wszystkich układach i narządach organizmu. Powyżej przedstawiono te najpopularniejsze i występujące najczęściej.
Bibliografia
- Oz M., Moc na talerzu, Wydawnictwo Laurum, Warszawa 2018.
- Schafer S., Obalamy mity o niezdrowym jedzeniu, Wydawnictwo Vital, Białystok 2016.
- Karpov S., Zdrowe odżywianie i jego sekrety, Wydawnictwo Złote Myśli, Gliwice 2006.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Staramy się ograniczać takie jedzenie, ale czasem się zdarza