Nowalijki to młode warzywa wiosenne (po raz pierwszy ukazujące się właśnie na wiosnę). Są nie tylko smaczne, ale i niezwykle bogate w cenne witaminy, minerały i antyoksydanty. Niektóre nowalijki można uprawiać samodzielnie we własnym ogródku lub na parapecie.
Nowalijki – co to jest?
Wraz z wiosną pojawiają się pierwsze w sezonie młode warzywa, nazywane właśnie nowalijkami. Po okresie zimowym znacznie urozmaicają codzienną dietę – bardzo dobrze smakują zwłaszcza w zupach jarzynowych, choć nie tylko. Pomagają uzupełnić niedobory pokarmowe, tak częste po jesieni i zimie, jak również dostarczają energii. Do grona nowalijek zaliczyć można m.in. następujące warzywa:
- rzodkiewka;
- pomidor;
- sałata;
- ogórek;
- młoda marchew;
- szczypiorek;
- natka pietruszki;
- cebula dymka;
- kiełki różnych roślin, np. soi, rzeżuchy, lucerny, owsa, pszenicy, grochu.
W Polsce nowalijki dostępne są od marca do maja. Te wyhodowane w szklarniach mają jednak mniej intensywny zapach i smak, a także mają nieco niższą zawartość składników odżywczych od tych roślin, które uprawiane są pod gołym niebem, bez osłony szklarni (tzw. warzywa gruntowe). Należy mieć na uwadze, że w okresie od grudnia do lutego większość warzyw dostępnych w polskich sklepach jest importowana z krajów o cieplejszym klimacie, w których właśnie trwają zbiory. Aby mogły one przetrwać długą podróż z innych krajów, zbierane są jeszcze w fazie niedojrzałej, po czym w Polsce poddawane są sztucznemu procesowi dojrzewania. Nie wpływa to korzystnie na jakość i skład tych warzyw, dlatego warto korzystać z dostępności wiosennych nowalijek.
Nowalijki – wykorzystanie
Nowalijki można spożywać w formie surowej, np. w sałatkach, surówkach czy na kanapkach. Dobrze sprawdzają się jako dodatek do wiosennych zup jarzynowych, można je wykorzystywać do przyrządzania sosów, past i kremów. Niektóre z tych warzyw bardzo dobrze wzbogacają koktajle i smoothies – zwłaszcza natka pietruszki, kiełki, marchew czy ogórki mogą być smacznym dodatkiem koktajlów owocowo-warzywnych. Dobrym pomysłem jest samodzielna uprawa nowalijek w ogródku lub nawet na balkonie czy parapecie. Domowe uprawy są możliwe zwłaszcza w odniesieniu do natki pietruszki, szczypiorku, cebuli dymki czy pomidorków, a ich smak z pewnością będzie intensywny i inny od smaku sklepowych warzyw. Nowalijki cały czas dostępne pod ręką sprawiają, że można nawet codziennie wykorzystywać je do wzbogacania potraw.
Zobacz również: Koktajle owocowe.
Nowalijki – właściwości odżywcze
Nowalijki są skarbnicą przede wszystkim witamin i minerałów – mowa oczywiście o warzywach gruntowych, a nie szklarniowych czy importowanych. Znaleźć w nich można witaminę A, witaminę E, witaminę C, witaminy z grupy B, a także niemal wszystkie składniki mineralne. Stanowią bogate źródło antyoksydantów, w tym karotenoidów, chlorofilu i polifenoli. Wykazano, że ich systematyczne spożywanie:
- dodaje energii, przeciwdziała zmęczeniu i senności, poprawia samopoczucie;
- obniża cholesterol i stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi;
- przeciwdziała depresji i wahaniom nastroju, jak również zmniejsza ryzyko przesilenia wiosennego;
- poprawia odporność;
- poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, zwłaszcza dodając skórze blasku;
- reguluje trawienie, przeciwdziała zaparciom i wspiera naturalną mikroflorę jelitową ze względu na wysoką zawartość prebiotyków;
- wspiera procesy krwiotwórcze;
- i wiele innych.
Można podsumować, że korzyści ze spożywania nowalijek są podobne jak w odniesieniu do ogółu warzyw, jednak intensywniejsze. To bomba witaminowa po okresie zimowym, gdzie dostęp do świeżych warzyw był naprawdę ubogi. Ponownie należy zaznaczyć, że dostępne zimą w sklepach warzywa są uboższe w składniki odżywcze niż wiosenne warzywa sezonowe.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wolanin K., Nowalijka, czyli co?, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, 2017.
- Campbell T., Nowoczesne zasady odżywiania, Wydawnictwo Galaktyka, Łódź 2011.
Zostaw komentarz