Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 15 kwietnia 2025

KonfituraKonfitura to inaczej przetwór wykonany na bazie owoców oraz gęstego syropu cukrowego, który można z łatwością przyrządzić samodzielnie we własnym domu z sezonowych, dostępnych owoców. Prawdziwe, najwyższej jakości konfitury powinny zawierać nawet 80% owoców. Jednak mimo dobrego składu nie należy spożywać ich w nadmiernych ilościach przez wzgląd na wysoką zawartość cukrów prostych.

Co to jest konfitura?

Konfitury są popularnymi produktami spożywczymi przyrządzanymi od wielu lat. Uzyskuje się je poprzez gotowanie owoców lub części owoców w cukrowym syropie. Następnie umieszcza się je w starannie wyparzonych i suchych słoikach, aby móc cieszyć się ich smakiem i walorami przez cały rok, również zimą. Niektórzy uważają, że konfitury wraz z upływem czasu stają się coraz bogatsze w smak i aromat.

Nie należy mylić konfitury z dżemem. W przypadku dżemów owoce są rozdrobnione lub przetarte, co nadaje im jednolitą konsystencję. Nierzadko dżemy mają bardziej gładką strukturę z drobnymi kawałkami owoców, jednak wciąż są przetarte lub mocno rozdrobnione. Dżem jest mniej klarowny i bardziej matowy niż konfitura. Dla porównania, konfitura zawiera całe owoce lub ich duże kawałki, które są zawieszone w gęstym, cukrowym syropie. Ma klarowny, błyszczący wygląd.

Zobacz również: Dżemy, konfitury, powidła – czym się różnią?

Przepis na konfiturę

Do wykonania domowej konfitury należy użyć wyłącznie najlepszych, ekologicznych owoców z własnego ogródka, a jeśli ich nie mamy to z ryneczku lub bazarku. Owoce nie powinny być zniszczone czy rozgniecione, najlepiej, aby były nieuszkodzone, w całości. Do konfitur bardzo dobrze sprawdzają się owoce takie jak: maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, śliwki, morele, brzoskwinie, dereń jadalny. Większe owoce można pokroić. Przepis na konfiturę nie powinien zawierać żadnych środków konserwujących. Dodatek cukru jest wystarczający, właśnie dlatego dodaje się go dużo.

Przykładowy przepis na konfiturę z wiśni:

  • 1 kg wiśni całych, wydrylowanych (pozbawionych pestek);
  • 1 kg cukru białego.

Dokładnie umyte, oczyszczone wiśnie wrzucamy do szerokiego garnka. Ta szerokość jest dość ważna, ponieważ im więcej owoców styka się bezpośrednio z dnem naczynia, tym lepiej. Wiśnie należy teraz gotować na wolnym ogniu. Będą stopniowo puszczać sok, tworząc idealne środowisko do dalszego gotowania się w nim. Po około 1,5 h do całości dodajemy cukier i dalej gotujemy. Co kilkanaście minut mieszamy oraz kontrolujemy gęstość. Im dłużej będzie gotować się konfitura, tym będzie gęstsza. Cały proces może trwać nawet 3 godziny. Po tym czasie konfiturę umieszczamy w przygotowanych słoikach i szczelnie zakręcamy.

Domowe konfitury

Jak jeść konfiturę?

Konfiturę można jeść na wiele sposobów. Przede wszystkim bardzo dobrze sprawdzi się do wszelkich potraw na słodko takich jak np. gofry, naleśniki, kanapki, tosty, drożdżówki, croissanty czy wypieki. Można dodać odrobinę do owsianki lub zwykłych śniadaniowych płatków kukurydzianych, a także do jogurtów, maślanki, kefiru. Jest to coraz bardziej doceniany dodatek do dań wytrawnych, zwłaszcza do różnorodnych mięs. Konfitura z borówek wzbogaci smak dziczyzny, zaś konfitura cytrynowa świetnie pasuje do ryb i owoców morza. Tego rodzaju, samodzielnie przygotowany produkt smakuje dobrze prosto ze słoika. Jednak ponownie warto podkreślić, że nie należy spożywać konfitur zbyt często i w nadmiernych ilościach.

W niektórych przypadkach konfitury są traktowane jako naturalne lekarstwo. Przykładowo konfitura z pomarańczy może wzmacniać osłabioną odporność i dodawać energii. Z kolei ta wykonana z żurawiny korzystnie wpływa na drogi moczowe i odkaża organizm, natomiast konfitury z płatków róż pomagają w walce z infekcjami. W celach medycznych dobrym pomysłem jest nie tylko spożycie jej na jeden z posiłków, ale i dodanie do ostudzonej nieco herbaty lub wybranego naparu ziołowego. Dzięki temu napój nie tylko będzie słodszy i smaczniejszy, ale również korzystny pod względem odżywienia organizmu.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Mackenzie J., Wielka księga słoików, Wydawnictwo Laurum, 2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami