Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 21 sierpnia 2024

GłodówkaGłodówka to przymusowe lub świadome powstrzymywanie się od spożywania pokarmów. Współcześnie czynności tej podejmują się zazwyczaj osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy i schudnąć bądź mają ku temu wskazania medyczne. To także jeden ze sposobów na detoksykację organizmu, czyli usunięcie z niego toksyn i szkodliwych związków nagromadzonych wraz z upływem czasu. Czy głodówka jest zdrowa i jakie może mieć konsekwencje? Wyjaśniamy.

Na czym polega głodówka?

Głodówka (zwana również postem) to nic innego jak zaprzestanie przyjmowania pokarmów w określonym przedziale czasowym. W zależności od celu może trwać 1 dzień, kilka dni lub nawet kilka tygodni. W tym czasie osoba decydująca się na post przyjmuje wyłącznie płyny. Wyróżnia się wiele rodzajów głodówek takich jak:

  • głodówka sokowa – można pić wyłącznie soki owocowe i warzywne;
  • głodówka odchudzająca – celem redukcji masy ciała;
  • głodówka lecznicza – celem uzyskania efektów zdrowotnych;
  • głodówka detoksykacyjna – przy oczyszczaniu organizmu z toksyn;
  • głodówka wodna – dopuszcza się przyjmowanie wyłącznie czystej wody.

Odpowiednio przeprowadzona i nieprzedłużająca się może przynieść niezwykle korzystne efekty, jednak przy braku rozwagi głodówka uznawana jest za szkodliwą. Nie jest to również skuteczny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów.

Głodówka a odchudzanie

W celu zrzucenia zbędnych kilogramów, najlepiej jest wyliczyć podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne i odjąć od tego około 300-400 kcal. Posiłki powinny być pełnowartościowe, dzięki czemu do organizmu dostarczone zostaną wszelkie składniki odżywcze przyspieszające metabolizm i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli zdecydujemy się na głodówki, uzyskamy zupełnie odwrotny do zamierzonego efekt. Organizm zacznie odkładać tkankę tłuszczową na „czarną godzinę”, ponieważ szybko zauważy niedobór kalorii. Dodatkowo będziemy ciągle głodni, zmęczeni i drażliwi. Podsumowując, aby schudnąć, wbrew pozorom należy jeść. Dieta powinna być jednak skomponowana rozsądnie, z ujemnym bilansem kalorycznym.

Głodówka a detoks organizmu

Głodówka jest często wykonywana celem oczyszczenia organizmu. To skuteczny sposób, jeśli trwa maksymalnie 7 dni. W tym czasie należy pić dużą ilość wody mineralnej, a także dostarczać do organizmu składniki odżywcze i antyoksydanty w postaci soków warzywnych i owocowych. Ważne, aby warzywa i owoce pochodziły od sprawdzonych rolników lub źródeł, które podczas uprawy nie korzystają z chemicznych nawozów i środków ochrony roślin. Największą popularnością cieszą się 1-2 dniowe głodówki. Pijąc dużą ilość wody i unikając jedzenia nie tylko oczyścimy organizm z toksyn, ale również pozbędziemy się złogów w jelitach i odpowiednio nawodnimy organizm.

Alternatywą dla głodówek jest wprowadzenie do codziennej diety suplementacji Chlorelli. To alga słodkowodna o silnych właściwościach oczyszczających. Chelatuje metale ciężkie, co oznacza, że zamyka je w swojej strukturze i w tej postaci umożliwia wydalenie na zewnątrz wraz z kałem. Suplementacja Chlorelli jest bezpieczna także dla dzieci czy kobiet ciężarnych.

Głodówka lecznicza

Głodówki wykonywane w celach leczniczych powinny być przeprowadzane pod okiem lekarza. Nie należy samodzielnie modyfikować poszczególnych elementów z nią związanych. Przykładami jej zastosowania są:

  • astma;
  • alergia (celem usunięcia z organizmu wszystkich czynników drażniących);
  • choroby żołądka i jelit (aby unormować ich pracę, oczyścić narządy ze złogów);
  • choroby dermatologiczne (aby przywrócić właściwą motorykę jelit i skład mikroflory jelitowej, co znacznie wpływa na poprawę kondycji skóry).

Głodówka – skutki uboczne

Przy odpowiednio wykonywanej głodówce mogą pojawić się objawy takie jak nieprzyjemny zapach moczu i potu (co wskazuje na obecność w nich szkodliwych związków, których się pozbywamy), wykwity skórne, pryszcze, wahania nastroju czy napady głodu. To zjawiska naturalne i nie powinny stanowić powodów do niepokoju. Ustępują po powrocie do zwykłej diety (która zawsze powinna być zdrowa i urozmaicona).

Z kolei przy błędnie prowadzonej głodówce lub takiej, która trwa zbyt długo, pojawiają się:

  • znaczne obniżenie nastroju;
  • problemy trawienne;
  • zawroty głowy;
  • omdlenia;
  • zaburzenia pamięci i koncentracji;
  • zaburzenia cyklu miesiączkowego (u kobiet).

Głodówka – przeciwwskazania

Bezwzględnymi przeciwwskazaniami do rozpoczęcia głodówki są przede wszystkim:

Przy jakichkolwiek wątpliwościach lub chcąc uzyskać poradę dotyczącą bezpiecznej głodówki, warto skonsultować się z dietetykiem. W przypadku chorób nowotworowych rekomenduje się całkowite odstawienie cukrów prostych, ponieważ mogą one stanowić w pewnym stopniu pożywkę dla komórek rakowych. Unikanie spożywania cukru, zwłaszcza słodyczy, może poprawiać stan zdrowia i samopoczucie pacjenta.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kasacka I., Jóźwik M., Pościć albo nie pościć?, Medyk Białostocki, 73/2009.
  2. Fung J., Moore J., Głodówka krok po kroku, Wydawnictwo Galaktyka, Łódź 2018.
  3. Cybulska C., Marcinkowska E., Grzymisławski M., Głodowanie z wyboru – konsekwencje zdrowotne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 1/2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami