Aktualizacja: 7 lipca 2022
Dieta rozdzielna charakteryzuje się głównie niełączeniem żywności o przeważającej zawartości białka z pokarmem zawierającym głównie węglowodany. Celem takiego rozdzielenia jest odciążenie układu pokarmowego, który inaczej trawi jedne, inaczej drugie produkty, a ich połączenie powoduje trudności z przemianą materii. Oprócz produktów białkowych i węglowodanowych wyróżnia się jeszcze trzecią grupę – produkty neutralne. Generalnie w diecie rozdzielnej chodzi o zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, ponieważ nieodpowiednie łączenie produktów spożywczych powoduje niekorzystne dla zdrowia zakwaszenie.
Spis treści
Dieta rozdzielna – pochodzenie
Idea diety rozdzielnej narodziła się w USA, a jej twórcą był doktor William Howard Hay, który poszukiwał sposobu na własną chorobę nerek, podczas gdy medycyna konwencjonalna nie była w stanie mu pomóc. Stosując charakterystyczny sposób odżywiania pozbył się dolegliwości, stracił nadwagę i poprawił swoją sprawność. Następnie dr Hay zalecał dietę rozdzielną swoim pacjentom oraz wydał książkę w 1930 roku, przekonując o korzyściach z rezygnacji z takich połączeń jak: mięso i ziemniaki, ryba i ryż, kurczak i makaron itp., na korzyść spożywania jednej i drugiej grupy produktów z takim pożywieniem, jak gotowane i surowe warzywa oraz tłuszcze.
Zobacz również: Dieta roślinna – rodzaje, zalety i wady.
Dieta rozdzielna – grupy produktów
Do produktów z grupy białkowej, zgodnie z założeniami tej diety, zaliczamy między innymi:
- mięso;
- ryby i owoce morza (nie wędzone);
- wyroby sojowe;
- jajka;
- mleko;
- sery żółte o zawartości tłuszczu poniżej 50%;
- gotowane pomidory;
- owoce rosnące na krzewach;
- kwaśne jabłka, gruszki, pigwy;
- owoce pestkowe;
- owoce cytrusowe i egzotyczne (oprócz bananów, fig, daktyli);
- niektóre napoje: herbata owocowa, wino, szampan, soki owocowe.
Chociaż niektóre z wyżej wymienionych produktów nie zawierają wiele białka, ich spożywanie może zaburzać trawienie produktów z grupy węglowodanowej, dlatego zostały umieszczone w grupie białkowej. Ważne jest więc, aby nie łączyć ich z węglowodanami, choć niekiedy bardzo nam odpowiada takie połączenie. Natomiast w grupie węglowodanowej znajdują się:
- zboża;
- kasza gryczana;
- produkty pełnoziarniste;
- ziemniaki;
- mąka ziemniaczana;
- następujące owoce: banany, słodkie jabłka, świeże figi i daktyle;
- suszone owoce;
- produkty do słodzenia: syrop fruktozowy, miód, syrop klonowy, nektar;
- proszek do pieczenia;
- budyń w proszku.
Na końcu warto wymienić produkty neutralne:
- tłuszcze (z wyjątkiem tłuszczów utwardzanych) np. oleje, masło;
- produkty mleczno-kwaśne np. jogurt, twarożek, śmietana;
- ser zawartością tłuszczu co najmniej 60%;
- wędliny surowe lub wędzone;
- surowe, wędzone lub marynowane ryby;
- większość warzyw (oprócz ziemniaków);
- sałaty;
- grzyby;
- kiełki i zarodki;
- zioła, przyprawy, skórka z cytryny;
- orzechy i nasiona (oprócz orzeszków ziemnych)
- czarne jagody;
- rodzynki;
- oliwki;
- żółtko;
- drożdże;
- bulion warzywny;
- czysty alkohol;
- herbaty ziołowe;
- preparaty żelujące.
Zobacz również: Dieta śródziemnomorska.
Dieta rozdzielna – nieprzestrzeganie
Jakie są skutki łączenia produktów białkowych z węglowodanowymi? Otóż białka powinny być trawione w środowisku kwaśnym, natomiast węglowodany w zasadowym. Gdy do żołądka trafiają jednocześnie, działania soków trawiennych zostają znacząco osłabione, gdyż kwasy i zasady neutralizują się wzajemnie. Skutkuje to zbyt słabym działaniem kwasów do strawienia białek i zbyt słabym działaniem zasad do strawienia węglowodanów. To z kolei skutkuje gniciem niestrawionego białka, fermentacją węglowodanów i jełczeniem tłuszczy. Takie resztki powodują wydzielanie toksycznych dla organizmu substancji i mogą być przyczyną wielu chorób. W efekcie, produkty, które nie zostaną poddane prawidłowej przemianie materii odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. To zaś prowadzi do rozwoju licznych schorzeń.
Dieta rozdzielna – działanie
Działanie diety rozdzielnej wynika z redukcji niekorzystnych dla organizmu procesów, będących skutkiem łączenia produktów białkowych z produktami węglowodanowymi. Tak więc następuje odkwaszenie organizmu, a niezakwaszone tkanki mogą prawidłowo funkcjonować. Po spożyciu posiłku zgodnie z zaleceniami diety rozdzielnej nie występuje uczucie ociężałości. Usprawnienie przemiany materii powoduje szybsze spalanie kalorii i redukcję odkładania tkanki tłuszczowej. W rezultacie organizm lepiej przyswaja i wykorzystuje odpowiednio strawione substancje odżywcze. To istotne, aby być zdrowym i czuć się zdrowo.
Zobacz również: Dieta bogatoresztkowa – zalecenia.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
- Bujko J., Podstawy dietetyki, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008.
- Grzymisławski M., Dietetyka kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
Zostaw komentarz