Aktualizacja: 19 lutego 2025
Dieta na zapalenie żołądka powinna zostać starannie dobrana i zbilansowana, aby nie nasilać odczuwanych przez pacjenta dolegliwości, chronić i tak podrażnioną już śluzówkę układu pokarmowego oraz nie dopuszczać do wystąpienia jakichkolwiek niedoborów pokarmowych. Najlepiej w tym celu skonsultować się z doświadczonym dietetykiem klinicznym. Jednak przy odrobinie wiedzy można też spróbować ułożyć jadłospis samodzielnie w domu. Oto najważniejsze informacje na ten temat.
Spis treści
Dieta na zapalenie żołądka
Bardzo istotną kwestią w układaniu diety na zapalenie żołądka jest unikanie spożywania produktów nasilających wydzielanie soków żołądkowych. Są to przede wszystkim: mocna kawa i herbata, potrawy ciężkostrawne, smażone, grillowane, mocno doprawione czy pikantne. Zaleca się ograniczenie spożycia soli oraz potraw gorących. Do grona produktów ciężkostrawnych zaliczamy natomiast: kapustę, grzyby, groch, wędzone sery i ryby, produkty marynowane, smalec, pasztety, suszone owoce, tłuste mięsa. Wszystko to nadmiernie obciąża żołądek i zbyt długo w nim pozostaje, w efekcie czego narząd ten cały czas znajduje się w stanie aktywności. Nie pomaga to w regeneracji śluzówki tej okolicy.
Najistotniejsze zalecenia i wskazówki dotyczące żywienia podczas stanów zapalnych żołądka obejmują:
- częste spożywanie posiłków (5-6 porcji) jednak mniejszych objętościowo;
- rezygnację z picia alkoholu, nawet niskoprocentowego;
- spożywanie potraw lekko ostudzonych, nigdy gorących;
- picie co najmniej półtora litra wody dziennie, przy czym nie powinna być to woda gazowana. Jednocześnie unika się wszelkiego rodzaju napojów gazowanych, zwłaszcza tych kolorowych i z dodatkiem cukru;
- maksymalnie możliwe ograniczenie spożycia cukru, ponieważ ma on tendencję do nasilania stanów zapalnych;
- unikanie objadania się na noc, ostatni posiłek powinien być jak najbardziej lekkostrawny i spożyty najpóźniej do dwóch godzin przed położeniem się spać.
W szczególności przewlekłe stany zapalne żołądka leczy się pod okiem lekarza specjalisty (gastroenterolog) oraz doświadczonego dietetyka klinicznego. Być może pojawi się konieczność przyjmowania odpowiednio dobranych leków, probiotyków oraz osłon na żołądek. Leczenie przyczynowe stanów zapalnych żołądka zawsze jest podstawą działań terapeutycznych. Dopiero na to wprowadza się dietę.
Dieta na zapalenie żołądka – polecane produkty
Przy stanach zapalnych żołądka z powodzeniem można spożywać:
- chude mięso, zaliczamy do niego na przykład drób, króliki, cielęcinę;
- chude ryby, do których należą choćby dorsz, mintaj, sandacz, morszczuk;
- gotowane jajka;
- gotowane warzywa takie jak marchewka, ziemniaki, dynia, cukinia, kalafior, brukselka, zielona fasolka szparagowa;
- owoce takie jak maliny, truskawki, borówki, banany, morele, jabłka pieczone;
- chudy nabiał oraz wszelkie źródła cennych probiotyków, takie jak kefir, maślanka, zsiadłe mleko;
- gotowane kasze i ryż biały.
Przykładowy jadłospis dzienny może prezentować się następująco:
- śniadanie: kromka jasnego chleba z plastrem chudej wędliny drobiowej, jajkiem gotowanym na twardo i sałatą;
- drugie śniadanie: jogurt naturalny z ulubionymi, możliwymi do spożycia owocami;
- obiad: gotowane na parze pulpety drobiowe, puree ziemniaczane lub ryż, gotowane lub pieczone warzywa;
- podwieczorek: bulion warzywny;
- kolacja: pieczony filet rybny z kaszotto.
Taka dieta może być naprawdę smaczna, jeśli zadbamy o jej urozmaicenie. Jest to w zupełności możliwe, zwłaszcza pod okiem doświadczonego dietetyka.
Zobacz również: Dietoterapia.
Dieta na zapalenie żołądka – produkty zakazane
Przy stanach zapalnych żołądka przeciwwskazane jest spożycie:
- niektórych warzyw – cebula, papryka, rzodkiewki, kapusta, grzyby, groch, warzywa strączkowe, czosnek;
- niektórych owoców, np. cytrusów;
- kiszonek i zakwasów;
- czerwonego mięsa takiego jak wołowina, dziczyzna czy wieprzowina oraz tłustych ryb i owoców morza;
- słodyczy, fast foodów i żywności przetworzonej, w tym również gotowych dań do odgrzania w mikrofali lub klasycznych zupek chińskich;
- ciemnego pieczywa, w szczególności żytniego;
- bulionów mięsnych i rybnych.
Należy unikać obróbek termicznych takich jak smażenie, pieczenie z dodatkiem tłuszczu, grillowanie z dodatkiem tłuszczu. Bardzo dobrze sprawdzi się natomiast pieczenie bez tłuszczu, gotowanie na parze i w wodzie. Doprawiając dania lepiej unikać dużej ilości przypraw, szczególnie takich jak pieprz i sól, chili, papryka proszkowana. Można natomiast sięgać po większość ziół, dzięki którym dania będą aromatyczne i smaczne.


Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ostrowska L., Dietetyka kompendium, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020.
- Krystyniak K., Klonowska J., Nowe trendy w dietetyce, Wydawnictwo Medyk, Warszawa 2020.
Zostaw komentarz