Aktualizacja: 5 lipca 2024
Dieta na trądzik jest podstawą kompleksowego i skutecznego leczenia problemów skórnych. Czy faktycznie warunkuje to, w jaki sposób wyglądamy i czy może wpłynąć na złagodzenie objawów chorób skóry jaką jest m.in. trądzik pospolity? Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu nieco bliżej.
Spis treści
Dieta a trądzik
Trądzik pospolity, oprócz nadmiernej pracy gruczołów łojowych i zablokowanych porów skóry, zaburzeń hormonalnych lub zwiększonego rogowacenia naskórka, może być również efektem oczyszczania organizmu z zalegających w nim toksyn. Dlatego też niewątpliwy wpływ na nasz wygląd ma to, co jemy. Obecne w naszej diecie konserwanty, ostre przyprawy czy syntetyczne aromaty niestety źle wpływają na kondycję naszej skóry. Przełożyć się to może na patologię i wywołać choroby w tym m.in. trądzik pospolity.
Biorąc pod uwagę inne składniki odżywcze są już one kwestią indywidualną. U jednej osoby wykwity skórne są efektem spożycia produktów mlecznych, u innej z kolei produktów zbożowych czy słodyczy. Dlatego warto obserwować jakie produkty spożywamy i w jaki sposób nasz organizm na nie reaguje.
Dieta na trądzik – produkty przeciwtrądzikowe
Przede wszystkim, gdy mamy problem z cerą należy wybierać produkty pochodzenia naturalnego. Ponadto ważną kwestią jest również to, aby były one świeże i dobrej jakości.
Dieta przeciwtrądzikowa powinna być bogata w witaminy, błonnik, cynk oraz antyoksydanty (przeciwutleniacze). Jak doskonale wiemy witamina A i witamina E mają duży wpływ na kondycję naszej skóry. Z tego względu substancje te powinny być na stałe włączone w naszym codziennym menu. Doskonałym źródłem tych witamin są m.in. pomarańcze, brzoskwinie, pomidory, papryka, brokuł, szpinak czy sałata. Bardzo dobrym źródłem witaminy E są również oleje roślinne m.in. oliwa z oliwek, olej słonecznikowy czy olej z nasion czarnego kminku. Ich bardzo ważnym składnikiem są nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią nieodłączny element prawidłowego funkcjonowania skóry.
Dieta na trądzik powinna zawierać również witaminy z grupy B, a także cynk, który wykazuje działanie przeciwzapalne. Bogatym źródłem witamin z grupy B są m.in. ziemniaki, jaja, drożdże, wątróbka czy rośliny strączkowe. Z kolei cynk obecny jest w np. w rybach, kaszach, słoneczniku, a także w jajach. W diecie zwalczającej trądzik bardzo pomocny będzie również błonnik, który wspomaga procesy trawienne i pozwala na oczyszczenie organizmu z toksyn od wewnątrz.
Dieta na trądzik – czego unikać?
Należy unikać produktów wysoko przetworzonych, zawierających duże ilości tłuszczów oraz węglowodanów. Warto ograniczać w diecie sól oraz ostre przyprawy np. pieprz czarny lub paprykę chili. Jeśli zauważamy, że czekolada, alkohol lub kakao nie służą nam, powinniśmy wyeliminować je z diety. Dodatkowo warto zastąpić białe pieczywo np. pieczywem typu graham lub tym zawierającym w sobie ziarna takie jak sezam czy słonecznik. Warto pamiętać aby:
- jeść duże ilości owoców, warzyw, orzechów, zdrowego białka oraz tłuszcze;
- przyjmować dodatkowe suplementy diety z cynkiem i żelazem;
- pić 8 szklanek wody dziennie, aby organizm mógł się oczyszczać oraz odpowiednio nawilżać;
- ograniczyć spożywanie alkoholu;
- unikać cukrówe prostych i spożywać węglowodany złożone (ich najlepszym źródłem jest m.in. kasza, ryż czy płatki owsiane);
- włączyć do swojej diety witaminę C, a także kwasy tłuszczowe omega 3 i kwasy tłuszczowe omega 6.
Spirulina z organicznie związanym, naturalnie pozyskanym cynkiem, w znacznym stopniu uzupełnia niedobory tego pierwiastka w organizmie. Wspomaga on działanie układu odpornościowego, pomaga przy zmęczeniu, w utrzymaniu płodności i funkcji rozrodczych, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kowalska H., Sysa-Jędrzejowska A., Woźniacka A., Rola diety w etiopatogenezie trądziku, Przegląd Dermatologiczny, 105/2018.
- Dawidziak J., Balcerkiewicz M., Dieta jako uzupełnienie leczenia trądziku pospolitego (Acne vulgaris) Część II. Kwasy tłuszczowe, indeks glikemiczny, przetwory mleczne, Farmacja Współczesna, 9/2016.
- Kamm A., Barańska-Rybak W., Wpływ żywienia jako czynnika środowiskowego na poprawę kondycji skóry wśród dorosłych kobiet z trądzikiem pospolitym, Żywienie a Środowisko, 2016.
- Osowski S., Znaczenie diety w terapii trądziku pospolitego, Kosmetologia Estetyczna, 6/2019.
bardzo przydatny wpis, nie wiedziałam,że to takie ważne
Dobrze wiedzieć. Ja co chwilę mam problemy z cerą.
Przydatny wpis! Skorzystam na pewno z tego wpisu. Aktualnie jestem na diecie ale zaczne zwracać też uwagę na produkty, które są tu umieszczone.
Pozdrawiam
Paulina
Dość przydatny wpis 🙂 warto się przyjrzeć temu co nam szkodzi i wyeliminować z diety
Dobrze wiedzieć na przyszłość 😉
Od dawna wiadomo, że dieta ma kluczowy wpływ na nasze zdrowie i wygląda naszej skóry 🙂 Super post!
Pozdrawiam, Magda