Aktualizacja: 8 listopada 2020
Dieta na lato przede wszystkim powinna być lekka. To właśnie w tych ciepłych miesiącach większość osób decyduje się na zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze. Poza tym latem znacznie łatwiej jest spalić tkankę tłuszczową. W upalne dni jemy mniej, a pijemy znacznie więcej płynów. To dobrze, jednak dieta latem rządzi się własnymi prawami i trzeba o nich pamiętać.
Spis treści
Dieta na lato – na co zwrócić uwagę?
Jedź warzywa i owoce
Latem dostępne są świeże warzywa i owoce sezonowe i trzeba korzystać z ich smaków oraz wartości odżywczych. Warzywa i owoce mają w sobie wiele przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki. Są również źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga procesy trawienia i poprawia perystaltykę jelit. Większość warzyw i owoców zawiera sporo wody, więc pomagają ugasić pragnienie. Dzięki spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców, dieta na lato będzie zdrowa, odżywcza i wspomoże dostarczać wszystkie niezbędne składniki odżywcze do organizmu.
Nie zapominaj o wodzie!
Człowiek w większość składa się z wody. Podczas upalnych dni temperatura ciała wzrasta, przez co organizm zaczyna wytwarzać pot. Mechanizm ten jest odpowiedzialny za termoregulację organizmu w celu utrzymania odpowiedniej temperatury oraz pH skóry. W upalne dni człowiek jest w stanie wypocić nawet kilka litrów wody, dlatego w ciągu doby powinien dostarczyć jej co najmniej dwa litry do organizmu. Znacznie lepiej pić wodę niż słodkie napije, ponieważ latem po ich wypiciu w ustach tworzy się nieprzyjemny, lepki smak. Woda oczyszcza organizm z toksyn, poprawia wygląd skóry, zapobiega odwodnieniu, reguluje metabolizm i gasi pragnienie.
Wybieraj lekkie posiłki
Pamiętaj, by w czasie wakacji nie wybierać ciężkostrawnych i tłustych potraw. Lepiej przygotowywać lekkie, chłodne dania, które dostarczają energii, ale nie powodują uczucia ciężkości. Najlepiej wybierać lekkostrawne potrawy takie jak, sałatki czy chłodniki, które nie podrażniają układu pokarmowego i nie pobudzają go do wzmożonej pracy.
Łącz dietę z ruchem
Ciepłe miesiące to idealny czas na rozpoczęcie aktywności fizycznej. W tym okresie możemy biegać, jeździć na rowerze, pływać i ćwiczyć na świeżym powietrzu, co doda nam więcej energii i siły na dłuższe i efektowniejsze treningi. A do tego na świeżym powietrzu nie jesteśmy narażeni na tzw. „zakwasy” (mikrouszkodzenia włókien mięśniowych), które tak często pojawiają się po intensywnym treningu. Jeśli latem chcesz schudnąć, to jest to najlepszy czas na połączenie odpowiedniej diety z wybranym wysiłkiem fizycznym.
Nie zapominaj o błonniku
Błonnik jest niezwykle ważnym składnikiem pokarmowym. Jest to jedyna część pokarmu, która nie ulega trawieniu. To dzięki temu pomaga oczyścić układ pokarmowy z resztek pokarmu, wspierając jego pracę. Ma również zdolność wiązania cząsteczek wody. Spożywania błonnika ułatwia wypróżnianie, chroni przed rakiem jelita grubego, wiąże metale ciężkie i usuwa je z organizmu. Jedząc odpowiednią dawkę błonnika cieszyć się będziemy ładnym płaskim brzuchem oraz dobrym samopoczuciem.
Staraj się unikać produktów wysoko przetworzonych
Produkty wysoko przetworzone są bogate w konserwanty, wspomagacze smaku, cukier oraz wiele innych substancji, dzięki którym dodają siły. Co prawda mogą nam się wydawać jednym z najlepszych źródeł energii, ale nie są to produkty zdrowe. Lato to okres, w którym dostęp do świeżych warzyw i owoców jest nieograniczony, więc warto to wykorzystać i dostarczać organizmowi nieprzetworzone produkty jak najdłużej. Te przetworzone często są tłuste i ciężkie, przez co przyczyniają się do wzrostu masy ciała oraz mogą powodować niestrawności. A przecież tego za wszelką cenę chcemy uniknąć podczas wakacji.
Jedz produkty z węglowodanami złożonymi
Węglowodany złożone ułatwiają i poprawiają trawienie. Jednak to nie wszystko – powodują również uczucie sytości, dzięki czemu jemy mniej. Zawierają cenny błonnik, który wspomaga odchudzanie. Jedząc produkty z wysoką zawartością węglowodanów złożonych dostarczymy do organizmu wiele witamin i minerałów oraz inne, cenne składniki odżywcze. Zadbamy również o piękną, zgrabną figurę.
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...
Ja jem dużo owoców i warzyw prosto z ogródka- na tym bazuję. Do tego kasza, domowy chlebek- uwielbiam!
Nie wyobrażam sobie lata bez owoców i domowej, niesłodzonej owocowej lemoniady – to chyba taka naturalna letnia zależność 🙂
U nas upały odpuściły, powróciło normalne irlandzkie lato więc jest przyjemnie…
Latem zawsze siegam po wiecej warzyw I owoców. Na lato nie narzekam bo przynajmniej w tym roku jest latem a nie jesienią i to w kiepskim wydaniu ?
Owoców jem dużo, ale staram się je jadać tylko do 14. Woda i jeszcze raz woda – ratuje życie
Tegoroczne lato daje nam do wiwatu. Ja zawsze mam pod ręką wodę, która jest głównym napojem przy takich temperaturach. Jeść prawie w ogóle się nie chce, więc wybieram głównie warzywa i owoce. To także okazja do „bezbolesnego” zrzucenia kilku kilogramów ;)))