Aktualizacja: 10 kwietnia 2025
Dieta koktajlowa bazuje na koktajlach owocowych, koktajlach warzywnych oraz owocowo-warzywnych (mieszanych). Jest tym samym lekkostrawna i stanowi źródło dużej ilości minerałów, witamin oraz antyoksydantów. Wspiera zdrowie, jednak nie powinna trwać zbyt długo. Nie dostarcza wystarczającej ilości białka oraz tłuszczów, czyli składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Może więc na dłuższą metę doprowadzić do niedoborów pokarmowych. Dietę koktajlową najlepiej ustalić pod okiem doświadczonego dietetyka.
Na czym polega dieta koktajlowa?
W diecie koktajlowej podstawę stanowią różnego rodzaju smoothie z wykorzystaniem owoców, warzyw lub z dodatkiem suplementów diety, takich jak na przykład kolagen, Spirulina, Chlorella, młody jęczmień i innych). Jej celem jest intensywne, znaczne odżywienie organizmu, uzupełniając ewentualne niedobory witamin, składników mineralnych oraz dostarczając mu cennych antyoksydantów. Może też wspomóc odchudzanie, dostarczy energii, wyeliminuje wahania nastroju, spadki libido, zaburzenia snu i zmęczenie, zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, których czynnikiem ryzyka są wolne rodniki tlenowe. W diecie koktajlowej w ciągu dnia wypija się: soki, koktajle, smoothie, szejki oraz napary ziołowe. Można sięgać również po wodę, jednak kawa nie jest tutaj wskazana. Najważniejszymi zasadami diety koktajlowej są:
- unikanie dodawania cukrów i słodzików, natomiast wzbogacanie koktajlów o przyprawy takie jak pieprz, wanilia, cynamon, goździki i wiele innych;
- w miarę możliwości sięganie wyłącznie po świeże, sezonowe produkty;
- systematyczne picie wody – koktajle, choć są zdrowe i mają bogaty skład, nie zastąpią zwykłej, czystej wody;
- stałe pory przyjmowania tego typu płynnych posiłków;
- unikanie czynników ryzyka przyczyniających się do gromadzenia w organizmie wolnych rodników tlenowych, a więc działających przeciwnie niż zaplanowana dieta. Mowa przede wszystkim o paleniu papierosów, ale i o stresie czy słodyczach.
Warto też zaznaczyć, że dieta koktajlowa nigdy nie powinna długoterminowo zastępować zdrowej, zbilansowanej diety zawierającej produkty stałe. Przykładowe mieszanki owoców i warzyw, z których powstaną smaczne, pożywne koktajle, to:
- garść szpinaku, garść jarmużu, łodyga selera naciowego, marchewka, pół buraka, pół ogórka, jabłko;
- jabłko, banan, pół szklanki truskawek, kawałek dojrzałego mango, pół szklanki malin lub borówek;
- szklanka maślanki, garść orzechów włoskich, łyżeczka Spiruliny w proszku, gruszka, kiwi, 2 śliwki, pół szklanki jagód.
Do koktajlów można dodawać także białko w proszku, aby zwiększyć ich wartość odżywczą. Dobrym pomysłem jest wzbogacanie ich olejami roślinnymi, np. olejem z orzechów włoskich czy olejem z czarnuszki siewnej tłoczonym na zimno.
Zobacz również: Smoothie ze Spiruliną.
Dieta koktajlowa – wskazania i przeciwwskazania
Wskazaniami do diety koktajlowej są zwłaszcza:
- chęć oczyszczenia organizmu z toksyn, a więc jego detoksykacja;
- przyśpieszenie metabolizmu, zrzucenie zbędnych kilogramów i pozbycie się części nadmiernej tkanki tłuszczowej;
- zwiększenie poziomu energii, poprawa libido.
Taka dieta jest z reguły stosowana u osób zdrowych, maksymalnie przez kilkanaście dni. Przeciwwskazaniami są natomiast:
- ciąża i okres karmienia piersią;
- choroby układu pokarmowego;
- choroby endokrynologiczne, np. cukrzyca, zespół metaboliczny, choroby tarczycy;
- nowotwory;
- młody wiek.
Zobacz również: Koktajl odchudzający ze Spiruliną.
Przy innych jednostkach chorobowych najlepiej skonsultować się z lekarzem specjalistą oraz z doświadczonym dietetykiem klinicznym. Stosowanie diety sokowej wyklucza stosowanie diety klasycznej, zawierającej stałe posiłki, jednak nie wyklucza przyjmowania suplementów diety. Jeśli będziemy bazować przez kilka dni na diecie sokowej, z pewnością zauważymy efekty w postaci zwiększenia poziomu energii, poprawy kondycji skóry i włosów oraz poprawy ogólnego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby po zaprzestaniu takiego żywienia nie wrócić do błędnych, pierwotnych nawyków.


Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Smith J., Dieta koktajlowa. Detoks, szczupła sylwetka, zdrowie, Wydawnictwo Bukowy Las, 2018.
- Frenkiel D., Vindahl L., Zdrowe i kolorowe smoothie na każdy dzień, Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2015.
- Boutenko V., Zielone koktajle, Smoothie dla zdrowia, Wydawnictwo Vital, Białystok 2016.
Zostaw komentarz