Aktualizacja: 13 maja 2024
Dieta bezmięsna to sposób żywienia całkowicie wykluczający spożycie mięsa – zarówno białego mięsa, jak i czerwonego mięsa. Wyróżnia się dwie podstawowe formy takiej diety – dieta wegańską i dieta wegetariańska, przy czym wegańska jest znacznie bardziej restrykcyjna, wyklucza bowiem spożycie jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego.
Spis treści
Dieta bezmięsna – na czym polega?
Dieta bezmięsna opiera się na spożyciu głównie produktów pochodzenia roślinnego, a więc warzyw, owoców, zbóż, orzechów i wszelkich produktów wykonanych z ich wykorzystaniem. Warto bliżej poznać zasady dwóch najpopularniejszych diet bezmięsnych.
Dieta wegetariańska
Dieta wegetariańska często nazywana jest „jarską” lub „roślinną”, choć w rzeczywistości nie odnosi się do całkowitej rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego. Należy traktować ją jako podejście dietetyczne, które kładzie wzmożony nacisk na spożywanie pokarmów roślinnych, takich jak np. warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona i warzywa strączkowe, rośliny okopowe, rośliny oleiste, grzyby. Wyklucza się spożycie mięsa (babraniny, dziczyzny, drobiu, wołowiny, wieprzowiny itd.), jednak wegetarianie nie rezygnują ze spożycia jaj, miodu, nabiału i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Dieta wegańska
Bardziej rygorystyczną odmianą diety bezmięsnej jest dieta wegańska, która eliminuje nie tylko spożycie mięsa, ale także produktów pochodzenia zwierzęcego (miód, jajka, nabiał, pyłek pszczeli). Składniki pokarmowe dostarczane są głównie poprzez spożywanie warzyw, owoców, zbóż, wodorostów oraz innych naturalnych produktów roślinnych. Zaletą diety jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który przeciwdziała zaparciom i reguluje czynność jelit. Jednak ze względu na wykluczenie spożycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, na takiej diecie łatwo o niedobory pokarmowe.
Inne odmiany diety bezmięsnej
Odmian diet bezmięsnych jest wiele, a do innych należą m.in.:
- witarianizm – dieta roślinna eliminująca nie tylko produkty mięsne, ale również wszelkie formy obróbki termicznej żywności. Dopuszcza spożywanie owoców i warzyw na surowo;
- frutarianizm – polega na spożywaniu owoców i warzyw, które same opadną;
- owowegetarianizm – dieta roślinna, która nie uwzględnia spożywania nabiału, jednak zezwala na spożycie jajek.
Tego typu diety bezmięsne nie są jednak tak popularne, jak weganizm i wegetarianizm.
Dieta bezmięsna – wskazania
Nie ma wskazań zdrowotnych do stosowania całkowicie bezmięsnej diety przez długi okres czasu. Eliminacja niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego lub mięsa może wiązać się ze zdiagnozowaniem alergii pokarmowej na te produkty, zaś tłuste, czerwone mięsa nie powinny być spożywane przez osoby z dną moczanową, miażdżycą tętnic wieńcowych, nadciśnieniem tętniczym czy znaczną otyłością. Jednak spożycie chudego mięsa, np. drobiu, jest ważne dla zachowania zdrowia, ponieważ dostarcza pełnowartościowego białka, witaminy B12 i żelaza, których źródła roślinne są znacznie uboższe. Niedobory właśnie tych składników często diagnozuje się w przypadku przewlekle stosowanych diet bezmięsnych.
Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety bezmięsnej ze względu na przekonania religijne, społeczne czy ekologiczne. Aby nie dopuścić do wystąpienia niedoborów pokarmowych, warto jednak skonsultować się z doświadczonym dietetykiem klinicznym, który ułoży jadłospis indywidualnie do potrzeb organizmu. Jest to ważne szczególnie w przypadku pacjentów przewlekle chorych, dzieci i kobiet w ciąży.
Należy podkreślić, że nadmierne spożycie mięsa również nie jest korzystne. Zgodnie z rekomendacjami specjalistów spożycie mięsa na obiad 2-3 razy w tygodniu jest wystarczające i potrzebne organizmowi, przy czym większość powinno stanowić mięso białe, przy ograniczeniu mięsa czerwonego. Jednocześnie należy unikać smażenia mięsa lub wykorzystywania tłuszczu do jego obróbki. Znacznie lepiej sprawdzi się duszenie, grillowanie (jednak również umiarkowane), pieczenie bez dodatku tłuszczu.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Cader P., Lesiów T., Weganizm i wegetarianizm jako diety we współczesnym społeczeństwie konsumpcyjnym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 37/2021.
- Pyrzyńska E., Dieta wegetariańska w świetle zasad prawidłowego odżywiania – postawy i zachowania wegetarian w Polsce, Zeszyty Naukowe Towaroznawstwo, 2013; 906: 27-36.
Zostaw komentarz