W miesiącach letnio-jesiennych wiele osób zastanawia się, co zrobić z ogórków. Jest to wówczas sezon na te warzywa, a jeśli ktoś uprawia je samodzielnie w przydomowym ogródku, może liczyć na obfite zbiory. Ogórki można wykorzystać zarówno do sałatek i potraw, jak i przyrządzać z nich przetwory, z których korzysta się przez całą zimę. Oto pomysły na wykorzystanie ogórków na wiele sposobów.
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone są nie tylko wyjątkowo smaczne i stanowią od dawna tradycyjny element kuchni polskiej, ale jednocześnie są bardzo zdrowe. To naturalne żywność probiotyczna, która wzmacnia mikroflorę jelitową, poprawia trawienie i odporność oraz wpływa na dobre samopoczucie. Ogórki kiszone idealnie smakują zimą, choć z powodzeniem można jeść je całorocznie. Niezbędne są następujące składniki:
- 2 kg małych gruntowych ogórków;
- 2 główki czosnku;
- 2 l wrzącej wody;
- 4 płaskie łyżki soli kamiennej;
- pęczek kopru.
Taka ilość składników wystarczy do wypełnienia 4 szklanych słoików o pojemności około 1 l. Wszystkie produkty należy podzielić na cztery równe części, aby w każdym słoiku znajdowało się ich po tyle samo. Na dno każdego wyparzonego słoika umieszcza się kawałek kopru oraz ząbki czosnku, A na to pionowo ustawione ogórki. Należy upychać się bardzo ciasno, mieszcząc ich jak największą liczbę w każdym słoiku. Następnie zagotowuje się wodę wraz z solą i gorącą zalewa ogórki w taki sposób, aby całkowicie je przykryć. Po szczelnym zakręceniu należy odstawić je w ciemne, chłodne miejsce. Ogórki zakiszą się po kilkunastu dniach.
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne są bardzo dobrą przekąską na lato, ale nie tylko. Nadają się zarówno do spożywania samodzielnego, jak i do kanapek, sałatek czy nawet obiadów. Potrzebne składniki:
- 1,5 kilograma ogórków;
- 10 cm korzenia chrzanu w kawałku;
- 2 l wody;
- 2 łyżki soli;
- 4 liście laurowe;
- kilka gałązek kopru;
- pół główki świeżego czosnku.
Na dno szklanego lub kamionkowego naczynia umieszcza się gałązkę kopru, listek laurowy oraz kawałek czosnku. Na to należy włożyć ogórki, a następnie przykryć je ponownie liściem laurowym, koprem, chrzanem i czosnkiem. Ogórki zalewa się wrzącą, posoloną wodą. Naczynie odstawia się następnie w zabezpieczone miejsce, nie musi być chłodne. Warto przykryć się przykrywką, aby ograniczyć dostęp powietrza i opóźnić ich psucie. Ogórki nadają się do spożycia najlepiej na drugi dzień, jednak całość warto zjeść w przeciągu tygodnia.
Co zrobić z ogórków? Pozostałe pomysły
Ogórki to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw, które można wykorzystywać na wiele sposobów. Oto pozostałe, lubiane i popularne propozycje:
- mizeria – świeże ogórki idealnie nadają się jako podstawowy składnik mizerii. Można łączyć je z pomidorami, rzodkiewką, szczypiorkiem, koperkiem, młodą cebulką, a następnie połączyć te składniki za pomocą śmietany. Klasyczna mizeria łączy w sobie wyłącznie ogórki i śmietanę;
- świeże sałatki grillowe – pokrojony w półplasterki ogórek idealnie nadaje się do świeżych, letnich, grillowych sałatek. Najlepiej w połączeniu ze świeżą sałatą, rukolą, papryką, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką, koperkiem, kukurydzą. Całość doprawia się oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami do sałatek;
- chłodnik ogórkowy – ze świeżych ogórków można wykonać pyszny chłodnik ogórkowy, którego pozostałymi składnikami są czosnek, sól i pieprz, jogurt naturalny oraz świeży koperek;
- serek śniadaniowy – ogórki w połączeniu z twarożkiem i innymi warzywami idealnie nadają się do kanapek;
- smoothie – ze względu na dużą zawartość wody oraz uniwersalny smak ogórki bardzo dobrze komponują się z selerem naciowym, szpinakiem i owocami w pożywnych warzywno-owocowych koktajlach.
Tak naprawdę ogórki można jeść również samodzielnie bez żadnej obróbki. Przepisów na ich wykorzystanie jest tak wiele, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- https://aniagotuje.pl/przepis/salatka-z-ogorkow.
- Mackenzie J., Wielka księga słoików. Ponad 250 przepisów od przetworów z warzyw i owoców aż po pasty i dipy, Wydawnictwo Laurum, 2017.
Zostaw komentarz