Aktualizacja: 29 sierpnia 2022
Co jeść przy refluksie, aby zmniejszać intensywność, a nawet całkowicie zapobiegać występowaniu przykrych objawów chorobowych? Ten temat został na przestrzeni lat dokładnie zbadany. Dzięki temu, stosując się do odpowiednich zaleceń można w dużym stopniu poprawić jakość życia pacjentów z refluksem.
Spis treści
Leczenie choroby refluksowej przełyku
Leczenie i zmniejszanie objawów choroby refluksowej (GERD) obejmuje głównie modyfikację stylu życia, czyli:
- aktywność fizyczną;
- dietę;
- unikanie używek i stresu;
- optymalna ilość snu w odpowiedniej pozycji.
W przypadku osób z nadwaga i otyłością konieczna jest redukcja masy ciała poprzez wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej i zdrowej, zbilansowanej diety. Wykazano, że zmniejszenie BMI o 3,5 kg/m2 powoduje istotne zmniejszenie objawów refluksu. Analiza wskaźników antropometrycznych wykazała, że uzyskanie zmniejszenia obwodu pasa wpływa na poprawę objawów GERD i zmniejszenie ekspozycji przełyku na kwaśny refluksat. Jednocześnie należy unikać używek, czyli przede wszystkim palenia papierosów i picia alkoholu. Są to czynniki w dużym stopniu zwiększające intensywność nieprzyjemnych objawów chorobowych. Palenie tytoniu dodatkowo zwiększa ryzyko rozwoju zapalenia nadżerkowego przełyku i raka gruczołowego przełyku.
Bardziej rozbudowanym tematem jest aktywność fizyczna, ponieważ niektóre jej rodzaje mogą nasilać objawy refluksu, zaś inne – zmniejszać je. Do aktywności nasilających GERD zalicza się podnoszenie ciężarów, wysiłki w pozycjach pochylonych oraz jazdę na rowerze stacjonarnym. Z kolei umiarkowane aktywności aerobowe skutecznie niwelują objawy.
W niektórych przypadkach konieczna jest farmakoterapia. Stosuje się leki obniżające ciśnienie w obrębie układu pokarmowego, indukujące zmiany zapalne błony śluzowej oraz powodujące zwolnienie perystaltyki żołądka.
Co jeść przy refluksie?
Wykazano, że objawy refluksu zmniejsza dieta śródziemnomorska. Jest ona jednocześnie uznawana za najzdrowszą z diet, ponieważ w dużym stopniu zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i zapobiega gromadzeniu się w organizmie wolnych rodników tlenowych. Warto zatem sięgać po:
- chude ryby, np. pstrągi, dorsze;
- białe, chude mięso (na rzecz zmniejszenia spożycia mięsa czerwonego);
- produkty pełnoziarniste;
- jajka na miękko;
- chudy nabiał;
- oleje roślinne;
- warzywa – np. buraki, gotowane ziemniaki, szpinak, marchew, szparagi;
- owoce – np. banany, morele, winogrona.
Wiele osób zastanawia się co jeść przy refluksie, aby stosowana dieta była smaczna. Jak widać, nie jest konieczna eliminacja smacznych produktów. Potrawy można bez obaw doprawiać łagodnymi przyprawami i ziołami (bazylia, oregano, cynamon, wanilia itd.). Warto pić wodę mineralną oraz napary ziołowe. Dozwolone jest duszenie, gotowanie i pieczenie potraw bez dodatku tłuszczu. Dieta przy refluksie nie wyklucza całkowicie słodkich dań. Z powodzeniem można sięgnąć po budyń, galaretki owocowe czy niewielką porcję ciasta biszkoptowego lub drożdżowego (tutaj należy zwracać uwagę na zawartość słodkich mas).
Należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając kęsy. Zaleca się kilka mniejszych objętościowo posiłków w ciągu dnia, co jest znacznie zdrowsze niż 2-3 bardzo obfite posiłki. Modyfikacje diety należy dopasować indywidualnie dla pacjenta, unikając niepotrzebnego stosowania diet eliminacyjnych.
Czego nie jeść przy refluksie?
W grupie produktów spożywczych, które mogą nasilać objawy dolegliwości znajdują się między innymi:
- owoce cytrusowe;
- warzywa cebulowe, kapusta, brukselka, fasola;
- czekolada i wyroby czekoladowe;
- słodycze;
- zupy na kościach i zaprawiane śmietaną;
- soki owocowe i napoje gazowane o odczynie kwaśnym;
- pokarmy bogatotłuszczowe;
- produkty marynowane i wędzone;
- kawa.
Szczególnie negatywnie na objawy refluksu wpływają pokarmy tłuste. Poza obniżeniem napięcia LES, spowalniają opróżnianie żołądka, co powoduje wzrost ciśnienia śródżołądkowego, które w połączeniu z niewydolnością bariery antyrefluksowej prowadzi do cofania kwaśnej treści do przełyku.
Innymi słowy należy unikać wszystkich produktów działających silnie sekrecyjnie i drażniąco na śluzówkę żołądka oraz takich, które sprzyjają długiemu zaleganiu pożywienia w drogach pokarmowych. Ostatni posiłek powinien być spożyty nie później niż 2-3 godziny przed snem. Do snu najlepiej wybierać pozycje, w których głowa jest nieco wyżej niż reszta tułowia – tutaj należy odpowiednio dobrać poduszkę, która zapewni zarówno wygodny odpoczynek nocny, jak i terapeutyczne uniesienie głowy.
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Raban M., Żak A., Litak J., Turska M., Grochowski C., Choroba refluksowa przełyku – opis jednostki, diagnostyka i leczenie, Journal of Education, Health and Sport, 7/2017.
- Korzonek M., Dziergas A.,Kuczyńska M., Choroba refluksowa przełyku – problem wciąż aktualny, Forum Medycyny Rodzinnej, 5/2014.
- Dudkowiak R., Poniewierka E., Rola diety i stylu życia w leczeniu choroby refluksowej przełyku, Family Medicine & Primary Care Review, 4/2012.
- Bartuzi Z., Choroba refluksowa przełyku – standardy diagnostyki i leczenia.
zadziwiające jest to, że przy wielu chorobach nie wolno jeść cytrusów. Na szczęście ja nie muszę się ograniczać 😉
ojeju, zycie bez kawy nie dla mnie. całe szczescie ze to nie moj problem 🙂
pozdrawiam! ciekawy post
Najtrudniej byłoby mi zrezygnować z kawy 😉 nie wiedziałam, że nie powinno się jeść cytrusów przy refluksie! Zawsze czegoś ciekawego się można dowiedzieć 🙂
Nie mam z tym problemu.
Bardzo ciekawie napisany artykuł i wiele cennych informacji.
Na tę dolegliwość cierpi sporo osób.
Dziękuję za ten wpis. Niestety często zmagam się z tą dolegliwością. Czasem mam wrażenie, że ile stron tyle podpowiedzi co wolno, a czego nie. U Ciebie informacje są bardzo zwarte i konkretne.
Mnie temat nie dotyczy ale podrzucę ten tekst przyjaciółce bo napisane jest super 🙂