Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 7 lipca 2022

BakalieBakalie to suszone owoce południowe oraz różnego rodzaju orzechy, które po połączeniu ze sobą stosuje się głównie w cukiernictwie. Są podstawą wielu znanych wypieków, np. keksów czy mazurków. Są idealnym uzupełnieniem podstawowej diety, jednak ze względu na wysoką wartość energetyczną zaleca się umiar w ich spożywaniu.

Co to są bakalie?

Pomimo ogromnej dostępności w sklepach, nie każdy do końca zdaje sobie sprawę co to są bakalie. Do bakalii zaliczamy przede wszystkim:

Wybrane składniki łączy się ze sobą, otrzymując niejednorodną mieszankę.

Czy bakalie są zdrowe?

Bakalie stanowią idealne źródło wielu cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z tego względu cieszą się dużą popularnością zarówno u dzieci, którym chętnie podajemy zdrowe, słodkie przekąski, jak i u osób dorosłych czy seniorów z zachowaną funkcją gryzienia twardszych pokarmów. Bakalie naturalne i dobrym źródło:

Ze względu na wysoką zawartość cukru i kaloryczność nie są polecane diabetykom (osobom chorym na cukrzycę). Przeciwwskazaniem do ich spożywania będzie również alergia na którykolwiek składnik mieszanki, zwykle są to orzechy. Czy bakalie są zdrowe, i jak wpływają na zdrowie? Wszystko zależy od składników.

Zobacz również: Alergia na orzechy

Suszone morele są świetnym źródłem żelaza i potasu. Regulują ciśnienie tętnicze krwi, usuwają nadmiar wody z organizmu oraz chronią przed rozwojem niektórych nowotworów. Rodzynki bogate w bor i wapń chronią kości przed złamaniami, dlatego są polecane w szczególności paniom po menopauzie. Ponadto chronią przed zaparciami, wspomagają koncentrację, poprawiają odporność oraz wspierają prawidłową kondycję skóry. Orzechy, jako dobre źródło NNKT, dbają o zdrowie serca, poprawiają pamięć i koncentrację oraz obniżają ryzyko tworzenia się zakrzepów. Podsumowując, wszystkie składniki bakalii mają korzystne działanie na organizm człowieka.

Uwaga na konserwanty

Niestety, częstą praktyką jest dodawanie do bakalii sztucznych konserwantów, których zadaniem jest ochrona pożywienia przed rozwojem pleśni i zepsuciem podczas długiego transportu czy leżakowania na półkach sklepowych. W tym celu wykorzystuje się najczęściej benzoesan sodu, sorbinian potasu czy kwas benzoesowy. Owoce zachowują wyrazistą barwę i jędrną strukturę, jednak chemia przenika do ich wnętrza, a następnie do układu pokarmowego konsumenta. Aby spożywanie bakalii było rzeczywiście zdrowe, zaleca się kupowanie jedynie tych, na których opakowaniu nie znajduje się informacja o zawartości sztucznych konserwantów.

Bakalie na diecie

Można sięgać po bakalie na diecie, także tej odchudzającej. Jednak należy wtedy pamiętać o kilku istotnych wskazówkach. Jeszcze do niedawna twierdzono, że bakalie nie powinny znajdować się w jadłospisie osób otyłych, z nadwagą czy po prostu dążących do redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej. Na przestrzeni lat wiedza na temat zdrowego odżywiania znacznie wzrosła. Dziś już wiadomo, że nawet codzienne spożycie bakalii nie wpłynie negatywnie na sylwetkę ani proces odchudzania się, o ile będą to umiarkowane ilości. Nie chodzi więc o zjedzenie całej paczki naraz, lecz o dodanie niewielkiej garstki do porannej owsianki czy zjedzenie jej jako zdrową przekąskę między śniadaniem a obiadem, aby zaspokoić napad głodu.

Możemy dzięki temu odnieść korzyści na dietach odchudzających. Bakalie posiadają sporo błonnika, który zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo są pełne składników odżywczych wspomagających odchudzanie. Jednak przypominamy – wszystko z umiarem.

Jak można jeść bakalie?

Najprostszym sposobem na spożywanie bakalii jest jedzenie ich bezpośrednio po otwarciu opakowania. Nie wymagają bowiem żadnej obróbki cieplnej. Równie dobrze skomponują się z jogurtem czy serem białym, a także jako dodatek do słodkich dań obiadowych i przekąsek – naleśników, gofrów, pieczonych mięs i past kanapkowych. Bakalie są podstawą cukiernictwa. Mogą skutecznie wzbogacić i urozmaicić smak pieczywa, babeczek, ciast i ciastek. Dużą popularnością cieszą się serniki, makowce, drożdżowe i keksy z dodatkiem bakalii.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Stróżyk A., Pachocka L., Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2016.
  2. Rząca M., Witrowa-Rajchert D., Wybrane właściwości fizyczne suszonych produktów roślinnych, 2007.
  3. Wroniak M., Parzychowska J., Rękas A., Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 3/2016.
  4. Ratkovska B., Wojtasik A., Kunachowicz H., Łatwość rozpoznawania produktów spożywczych do stosowania w diecie bezglutenowej na podstawie informacji na etykietach, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2008.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami