Panel alergiczny to pakiet badań alergicznych sprawdzających reakcję układu immunologicznego na poszczególne alergeny. Bardzo często pacjent i lekarz nie są w stanie podejrzewać wyłącznie jednego alergenu, dlatego zleca się ocenę kilkunastu lub kilkudziesięciu, które potencjalnie mogą być sprawcą dolegliwości. Panel alergiczny można wykonać prywatnie lub w ramach NFZ.
Spis treści
Czym jest panel alergiczny?
Panel alergiczny to nic innego jak zbiór alergenów, zazwyczaj tych, które najczęściej wywołują konkretny rodzaj alergii na przykład:
- alergię pokarmową;
- alergię wziewną;
- alergię kontaktową;
- alergię na leki.
Dzięki temu pacjent może za pomocą jednego badania ocenić reakcję organizmu na wiele różnych alergenów, co znacznie zwiększa skuteczność diagnostyki i pozwala na szybkie ustalenie związku wywołującego nadwrażliwość. Panel alergiczny kosztuje 100-300 zł, w zależności od ilości zawartych w nim alergenów. Jeśli otrzymamy skierowanie od lekarza alergologa, badanie to można wykonać bezpłatnie w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia.
Panel alergiczny pediatryczny
W diagnostyce chorób alergicznych popularnością cieszy się tzw. alergiczny panel pediatryczny. Zawiera on najczęstsze alergeny wywołujące dolegliwości w wieku dziecięcym. W jego skład wchodzą więc zazwyczaj:
- pyłki tymotki łąkowej;
- pyłki brzozy i bylicy;
- roztocza;
- naskórek psa, kota i konia;
- białko i żółtko jajka kurzego;
- grzyby chorobotwórcze i pleśnie, np. Cladosporum herbarium, Aspergilllus fumigatus, Alternaria alernata;
- mleko krowie;
- dorsza;
- alfa-laktoalbuminę i beta-laktoalbuminę;
- orzechy;
- marchew;
- ziemniaki;
- jabłka;
- mąkę pszenną;
- soję;
- kazeinę.
W zależności od placówki medycznej skład zarówno panelu pediatrycznego, jak i tradycyjnych paneli alergicznych, może się różnić. Niekiedy istnieje możliwość samodzielnego skompletowania alergenów, które chcemy zbadać.
Panel alergiczny pokarmowy
Panel alergiczny pokarmowy zawiera najczęściej alergeny takie jak:
- orzech laskowy, orzech ziemny, orzech włoski i migdały;
- mleko;
- białko i żółtko jaja;
- kazeina;
- warzywa – seler korzeniowy, marchew, ziemniak, pomidor;
- dorsz, krewetka;
- owoce – brzoskwinia, jabłko, cytrusy;
- mąka pszenna i mąka żytnia;
- sezam.
Szacuje się, że alergia pokarmowa dotyczy do 8% dzieci i do 4% osób dorosłych.
Panel alergiczny wziewny
W skład panelu wziewnego wchodzą następujące alergeny:
- pyłki brzozy, leszczyny, olchy, dębu;
- pyłki tymotki łąkowej, bylicy, babki lancetowatej;
- roztocze kurzu domowego;
- naskórek psa, kota, konia, chomika i świnki morskiej;
- zarodniki grzybów pleśniowych Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum, Penicillium notatum,
- Alternaria tenuis.
To właśnie te związki najczęściej sprawiają, że pacjenci zmagają się z kichaniem, łzawieniem oczu, kaszlem, katarem siennym, zaczerwienieniem spojówek czy bólem głowy. Częstość występowania alergii wziewnych w ostatnich latach znacznie rośnie. Szacuje się wręcz, że co 15 lat liczba alergików się podwaja.
Pozostałe panele alergiczne
Istnieje znacznie więcej paneli alergicznych, choć wyżej wymienione wykonywane są najczęściej. Popularnością cieszy się m.in. panel leków, w skład którego wchodzą głównie różnego rodzaju antybiotyki (penicylina, sulfonamidy i inne), a także panel jadu owadów, zawierający jad pszczoły, osy, szerszenia, komara i meszków. Takie zestawy pozwalają na dotarcie do źródła problemu. Pacjent wie, których związków powinien unikać, aby uchronić się przed przykrymi dolegliwościami. Jeśli chce pozbyć się alergii trwale, znając własne alergeny może udać się na terapię odczulającą, która cieszy się dobrą skutecznością.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Dadas-Stasiak E., Kalicki B., Jung A., Najczęściej występujące przyczyny i rodzaje alergii u dzieci w świetle aktualnej epidemiologii, Pediatria i Medycyna Rodzinna, 6/2010.
- Kaza U., Knight A., Bahna S., Czynniki ryzyka alergii pokarmowej, Medycyna po Dyplomie, 3/2008.
- Obtułowicz K., Alergologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016.
Zostaw komentarz