Aktualizacja: 5 sierpnia 2022
Czarny czosnek jest rośliną znacznie mniej popularna niż jego biała wersja. Jest ona znana przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i antyseptycznych. Długotrwała fermentacja zwykłego czosnku, wykonywana w odpowiednich warunkach powoduje, że otrzymujemy czosnek czarny, który znacznie przewyższa działanie tego tradycyjnego. Poznajmy więc bliżej co w sobie kryje oraz jakie właściwości wykazuje.
Spis treści
Czym jest i jak powstaje czarny czosnek?
Czarny czosnek to nic innego jak tradycyjna jego wersja, jednak poddawana pewnym procesom. Dokładniej rzecz ujmując poddawany jest procesom fermentacji lub tzw. dojrzewaniu. Zachodzi on w temperaturze około 60 stopni Celsjusza. Cały proces jest jednak długoterminowy, ponieważ zajmuje zwykle 4 do 6 tygodni. Następnie przez kolejne 45 dni czosnek „leżakuje” i ulega naturalnej oksydacji. Wszystkie reakcje zachodzące w jego ząbkach sprawiają, że traci swój charakterystyczny smak, jednocześnie powodując zwiększoną przyswajalność znajdujących się w nim związków aktywnych.
Proces fermentacji czosnku nie należy do typowych, ponieważ nie odbywa się pod wpływem działa mikroorganizmów, a przy pomocy enzymów i zachodzących tam reakcji biochemicznych. Czarny kolor czosnku wynika z powstania melanoidyny z węglowodanów. W momencie niemalże zakończonego procesu fermentacji czosnek zyskuje czarno – granatowy kolor i dość miękką konsystencję.
Czy proces fermentacji zmienia właściwości czosnku?
Zdecydowanie tak. Proces fermentacji zwiększa wzrost przyswajania związków aktywnych oraz działanie antyoksydacyjne. Po tego rodzaju procesie czarny czosnek posiada większą ilość przeciwutleniaczy niż zwykły ten biały. Ponadto jest on nieco łagodniejszy dla naszego układu pokarmowego i przez to łatwiej ulega trawieniu.
Czarny czosnek – właściwości
Cenne właściwości czarnego czosnku wynikają przede wszystkim z zawartości w jego składzie przeciwutleniaczy. Mają one bardzo ważny wpływ na organizm człowieka, bowiem niwelują wolne rodniki powstające na skutek permanentnego stresu. Hamują oraz spowalniają rozwój groźnych dla nas chorób, w tym również chorób nowotworowych.
Przeciwutleniacze wywołują również korzystny wpływ także na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają bowiem poziom złego cholesterolu, a także poziom ciśnienia krwi. Związki te oprócz działania typowo leczniczego wykazują również właściwości pielęgnacyjne dla naszej skóry. Działają głównie odmładzająco, hamując procesy jej starzenia się.
Ze względu na zawartość wielu związków mineralnych typu mangan, wapń, fosfor, selen, a także witamin z grupy B oraz witaminę C, posiada korzystny wpływ na układ kostny i tarczycę. Ponadto dzięki właściwościom utleniającym doskonale wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Dlatego też jest niezastąpionym naturalnym antybiotykiem doskonale walczącym z przeziębieniem lub grypą w okresie jesienno-zimowym.
Czarny czosnek – zastosowanie
Czarny czosnek tak jak i biały bardzo chętnie wykorzystywany jest w kuchni. Posiada dość charakterystyczny smak, który przypomina nieco suszone śliwki. Jest bardzo miękki, dlatego z łatwością można go rozsmarować. Nie jest tak pikantny jak jego świeża wersja oraz nie drażni kubków smakowych. Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi nadaje ciekawy charakter sałatkom, kanapkom oraz daniom mięsnym.
Jak spożywać czarny czosnek?
Czarny czosnek śmiało można włączać do swojej diety i komponować go z różnymi składnikami. Bardzo dobrze współgra w diecie azjatyckiej i koreańskiej. Można go również przyjmować w formie suplementu diety.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz