Aktualizacja: 11 marca 2021
Olej z czarnego kminku (czarnuszki) jest produktem niezwykle pożądanym ze względu na swoje walory i właściwości odżywcze. Poniżej znajduje się bardzo skrócona lista zawartości składu oleju z czarnego kminku. Dodatkowo opisujemy działanie poszczególnych składników.
Spis treści
Olej z czarnego kminku – skład
Olej z czarnego kminku zawiera wiele substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układów człowieka. Jednymi z nich są NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Należą one do substancji, których nasz organizm sam nie może wytworzyć i muszą być dostarczane z pożywieniem. Głównymi przedstawicielami tej grupy są kwasy omega-3 i omega-6. Olej z czarnuszki jest również skarbnicą witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy.
Zobacz również: Spirulina i czarnuszka – wzajemne uzupełnienie.
Omega 3 i omega 6
Kwasy te służą organizmowi do produkcji np. prostaglandyn, substancji które:
- regulują ciśnienie krwi;
- wpływają pozytywnie na regulację stężenia cholesterolu i przeciw zmianom miażdżycowym;
- wpływają pozytywnie przy reakcjach zapalnych, atopii i alergii.
Ponadto, kwasy omega 3 (należące do NNKT) wchodzą w skład błon komórkowych, szczególnie komórek układu nerwowego. Najbardziej popularnym źródłem omega 3 są ryby. Dlatego dietetycy zalecają, aby w naszej diecie znalazł się przynajmniej jeden posiłek rybi w tygodniu. Innym bogatym źródłem są oleje roślinne, w tym olej z czarnego kminku.
Zobacz również: Omega 3 – najlepsza odporność na zimę.
Witamina A
Witamina A to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Jest niezbędna do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i prawidłowego procesu widzenia. Pomaga w leczeniu chorób płucnych i skórnych. Dodatkowo obecność tej witaminy jest konieczna, aby płód prawidłowo się rozwijał. Dużo prowitaminy A znajduje się w mleku, maśle, serze i jajach. Innym bogatym źródłem witaminy A jest wątróbka oraz niektóre oleje roślinne.
Witamina C
Witamina C to inaczej kwas askorbinowy. Jest jedną z najbardziej popularnych witamin. Wzmacnia odporność organizmu, uczestniczy w biosyntezie kolagenu przyspieszając proces gojenia się ran. Jednocześnie stanowi jeden z silniejszych antyoksydantów, przez co skutecznie likwiduje nadmiar wolnych rodników tlenowych i tym samym chroni przed rozwojem licznych chorób. Jej źródłem są owoce i warzywa, szczególnie zielonolistne.
Witaminy grupy B
Jest to grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie, bardzo ważna dla metabolizmu organizmu. Są istotne między innymi dla przemian węglowodanów i regulacji stężenia cholesterolu. Wpływają również pozytywnie na pracę układu nerwowego. Każda z witamin w tej grupie pełni inne funkcje. Jedne poprawiają kondycję włosów i paznokci, a inne są niezbędne do prawidłowej syntezy DNA. Warto spożywać suplementy zawierające kompleks tych witamin lub sięgać po produkty spożywcze, które są skarbnicą większości witamin z grupy B. Takim produktem jest właśnie np. olej z czarnuszki.
Pozostałe składniki
Do pozostałych składników oleju należą:
- sterole;
- flawonoidy;
- saponozydy triterpenowe;
- olejki eteryczne;
- minerały – w tym wapń, cynk, miedź, żelazo, potas;
- węglowodany złożone;
- aminokwasy.
Tak bogaty skład oleju sprawia, że znajduje on zastosowanie zarówno w kosmetologii, jak i medycynie. Czarnuszka jest jedną z najbardziej znanych roślin w ziołolecznictwie. Jej zastosowanie jest wszechstronne i bezpieczne, co często wykorzystuje się do prewencji i leczenia wielu dolegliwości.


Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, Farmacja Praktyczna, 1/2009.
- Adamska A., Ochocka R., Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych, Postępy Fitoterapii, 17/2016.
- Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 1/2009.
- Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, 1/2018.
Zostaw komentarz