Olej z czarnuszki siewnej czy egipskiej – który z tych dwóch suplementów diety będzie lepszym wyborem? Należy wiedzieć, że obie nazwy odnoszą się do tego samego produktu. Jest to olej tłoczony na zimno pozyskiwany z nasion czarnuszki siewnej, nazywanej również czarnuszką egipską, czarnym kminkiem, kminkiem egipskim.
Spis treści
Czarnuszka siewna a czarnuszka egipska
Zarówno czarnuszka siewna, jak i czarnuszka egipska odnoszą się do tej samej rośliny, której nazwa łacińska brzmi Nigella sativa. Jest to roślina z rodziny jaskrowatych, w największych ilościach uprawiana na terenach Bliskiego Wschodu oraz w Indiach. Jej małe, czarne nasiona są niezwykle bogate w składniki o działaniu biologicznie aktywnym oraz odżywczym. To właśnie z nich tłoczy się tak ceniony olej roślinny, nazywany także złotem faraonów, ponieważ jego właściwości ceniono już w czasach starożytnego Egiptu. Czarnuszkę siewną można jednak uprawiać wszędzie, gdzie sprzyjają temu warunki. Roślina ta preferuje żyzne gleby bogate w wapń i stanowiska bardzo dobrze nasłonecznione. Nie będzie rosnąć natomiast na glebach kwaśnych, podmokłych, bardzo suchych i piaszczystych.
Czarnuszka egipska osiąga do 60 cm wysokości, a cechą ją wyróżniającą są niewielkie, ładne, niebieskie kwiatki. Nasiona mają silnie aromatyczny, lekko pikantny smak, przez co znajdują szerokie zastosowanie również w gastronomii. Wykorzystuje się je między innymi do wypieków. Ostatnimi czasy coraz bardziej ceni się właściwości prozdrowotne oleju z nasion czarnuszki siewnej, nazywanego także olejem z czarnuszki egipskiej.
Olej z czarnuszki siewnej czy egipskiej – co wybrać?
Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna: oba wybory będą dobre, ponieważ jest to jeden i ten sam produkt. Innymi słowy, oleje te zawierają taki sam skład oraz identyczne właściwości prozdrowotne. Aby jednak je zauważyć, należy pamiętać o systematyczności w suplementacji oraz o sięganiu wyłącznie po najwyższej jakości produkty, zwłaszcza oleje tłoczone na zimno i nierafinowane.
Olej z czarnuszki siewnej – skład i właściwości
Za większość prozdrowotnych właściwości czarnuszki siewnej odpowiada tymochinon, który występuje niemal wyłącznie w tej roślinie. Działa przeciwzapalnie, silnie przeciwalergicznie, antybakteryjnie, a nawet delikatnie przeciwbólowo. Obniża stężenie glukozy we krwi, tym samym wspierając zdrowie osób chorych na cukrzycę. Jest naturalnym antybiotykiem, wykazując działanie nawet w kierunku bakterii odpornych na klasyczne antybiotyki. Bywa stosowany w leczeniu wrzodów, chorób serca, alergii, schorzeń dermatologicznych oraz chorób wątroby. Równie cennym związkiem są saponiny i flawonoidy. Obie grupy związków zmniejszają stany zapalne w organizmie, wzmacniają naczynia krwionośne, działają rozkurczowo oraz są silnymi antyoksydantami. Oznacza to, że eliminują nadmierny stres oksydacyjny i tym samym obniżają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Zobacz również: Na jakie choroby jest olej z czarnuszki?
W oleju z czarnuszki egipskiej znaleźć można także szereg aminokwasów, składników mineralnych oraz witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B. Olejek eteryczny nie tylko wpływa na smak i zapach oleju, ale także jest bogaty w rzadko spotykane alkaloidy, które działają moczopędnie, wiatropędnie, poprawiają trawienie. Udowodniono, że olej z czarnuszki siewnej wspiera czynność całego układu nerwowego (poprawiając pamięć i koncentrację, przeciwdziałając depresji i wahaniom nastrojów) oraz układu sercowo-naczyniowego (obniżając poziom cholesterolu, zmniejszając ciśnienie krwi).
Olej z czarnuszki egipskiej – jak suplementować?
Decydując się na suplementację oleju z czarnuszki egipskiej, zawsze należy stosować się do dawkowania i zaleceń producenta. Znajdują się one niezmiennie na opakowaniu suplementu diety lub na ulotce dołączonej do produktu. Olej z czarnuszki egipskiej można suplementować w postaci płynnej oraz jako kapsułki. W pierwszym przypadku można spożywać go łyżeczką, choć bardziej komfortową opcją jest dodawanie oleju do owsianek, kanapek, wypieków, sałatek czy surówek. Nie należy przekraczać 2 łyżeczek dziennie. W przypadku oleju z czarnuszki w kapsułkach należy spożyć je najlepiej przed posiłkiem i obficie popić wodą. Przeważnie rekomenduje się maksymalnie 2 kapsułki dziennie.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 1/2009.
- Rutkowska J., Antoniewska A., Baranowski D., Rasińska E., Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
Zostaw komentarz