Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 4 kwietnia 2022

Olej z czarnego kminku – zewnętrznieOlej z czarnego kminku to popularny i niezwykle cenny produkt pozyskiwany z nasion czarnuszki siewnej. Czarnuszka, czyli inaczej czarny kminek, zwany też pieprzem ubogich, to małe, czarne kulki o ostrym smaku, stosowane niegdyś powszechnie jako przyprawa. Dziś także czasem się czarnuszki używa, ale już zdecydowanie rzadziej niż to było w przeszłości. Jednak nie tylko piekarze (bo zwykle właśnie tam się tej przyprawy używa obecnie) zainteresowani są tymi nasionami.

Czarnuszka siewna

Czarnuszka zawiera sporo substancji o znaczeniu leczniczym: niektóre ujawniają swoje właściwości przy przyjmowaniu doustnym, inne wtedy, kiedy zastosować odpowiedni preparat zewnętrzne. Z wielu względów na szczególną uwagę zasługuje ten drugi sposób. Dlatego ten artykuł w całości poświęcony będzie czarnemu kminkowi stosowanemu zewnętrznie.

Przede wszystkim, zanim dowiesz się, jakie to cudowne substancje natura zmieściła w tych dwumilimetrowych ziarenkach, musisz wiedzieć, że jest tylko jeden sposób wydobycia ich z łupiny nasiennej: prasowanie na zimno. To najstarsza znana ludzkości metoda produkcji olejów roślinnych. Charakteryzuje się małą wydajnością, ale za to pozwala zachować wszystkie naturalne składniki znajdujące się w oleju. Wysoka temperatura spowodowałaby ich rozkład. A w czarnym kminku jest co chronić.

Olej z czarnego kminku – działanie

Według wielu źródeł najcenniejszym dobrem są olejki eteryczne. Te aromatyczne substancje zapachowe, kiedy dostaną się do dróg oddechowych człowieka, wywołują szereg lokalnych zmian. Te z kolei wymuszają na organizmie dokonanie pewnej tymczasowej zmiany funkcjonowania. Olej z czarnego kminku powoduje więc:

  • rozszerzenie oskrzeli;
  • zwiększenie wydzielania wody do światła układu oddechowego;
  • rozrzedzanie śluzu zalegającego w oskrzelach i oskrzelikach.

Dzięki takim właściwościom olej z czarnego kminku doskonale pomaga w okresie przeziębienia lub grypy, zwłaszcza przebiegających z mokrym kaszlem, ponieważ ułatwia odkrztuszanie. Jednocześnie jednak, jak wiele olejków aromatycznych, także olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Mechanizm jest tutaj bardziej skomplikowany, a najprościej można go zdefiniować jako wywołanie w środowisku życia bakterii (czyli na przykład na powierzchni krtani) takich zmian, które wpływają na funkcjonowanie bakterii, które w praktyce giną z głodu – przeciwdziałanie zmianom środowiska wymaga od nich tak dużego nakładu energii, że nie są w stanie tak szybko metabolizować wchłoniętych cukrów.

Zobacz również: Czarnuszka na astmę – jak działa?

Działanie przeciwgrzybiczne

Jedną z najbardziej nietypowych funkcji olejków eterycznych zawartych w oleju z czarnego kminku to działanie przeciwgrzybicze. Grzyby to organizmy bardzo odporne. Jeśli tylko mają zapewnioną odpowiednią temperaturę i odpowiednią wilgotność, niewiele więcej nim do szczęścia potrzeba, więc też niewiele jest sposobów ich zniszczenia. Dodatkowy problem jest taki, że u ludzi grzybice pojawiają się tylko i wyłącznie w związku ze zmniejszoną odpornością, pewnymi innymi chorobami lub problematycznie gojącymi się ranami. Wspólnym mianownikiem tych sytuacji jest upośledzenie (całościowe lub lokalne) układu odpornościowego, więc organizm sam sobie nie poradzi. Olej z czarnuszki jest jednak doskonałym rozwiązaniem, ponieważ poza olejkami, zawiera także substancje czynne powierzchniowo, które zabijają grzyby.

Zobacz również: Czarnuszka w walce z pasożytami u dzieci i dorosłych.

Witaminy, minerały i tłuszcze w oleju z czarnego kminku

Czarnuszka to bowiem nie tylko olejki eteryczne, ale również witaminy, minerały, tłuszcze, które są użyteczne także wtedy, kiedy poda się je zewnętrznie bezpośrednio na skórę. W oleju z czarnego kminku znajduje się dużo kwasów nienasyconych (reklamowanych zresztą dla celów marketingowych jako omega-3, omega-6 i omega-9), które już same w sobie są korzystne, gdyż zapewniają płynność błon komórkowych, stanowią ważny substrat energetyczny i przyczyniają się do uregulowania gospodarki tłuszczowej organizmu.

Kwasy te są jednak doskonałymi rozpuszczalnikami dla czterech witam rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Spośród tych czterech, w oleju z czarnego kminku najwięcej jest witaminy E. Nie ma natomiast prawie wcale witaminy A, i dobrze, bo jest ona nietrwała i i tak nie mogłaby być wchłonięta. Jest za to jej bezpośredni prekursor – i to w sporych ilościach. Mowa oczywiście o beta-karotenie, który kojarzy się nam raczej z marchwią, a nie olejami.

Zobacz również: Olej z czarnego kminku i jego skład.

Podsumowanie

Olej z czarnuszki jest ciemnobrązowy lub miodowy. Wiele substancji w nim zawartych, w tym wszystkie olejki eteryczne, beta-karoten, witamina pp, spora część kwasów nienasyconych, ulega biodegradacji pod wpływem światła i to dość szybko. Dlatego też olej z czarnego kminku musi być przechowywany w ciemnych butelkach, a zużyć go nawet wtedy należy w ciągu 3 miesięcy od otwarcia. Inaczej ma się sprawa z olejem pakowanym w kapsułkach – każda pojedyncza pozwala zachować hermetyczną świeżość nieotwartej butelki. A do stosowania zewnętrznie wystarczy taką kapsułkę przekłuć igłą.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 1/2009.
  2. Adamska A., Ochocka R., Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych, Postępy Fitoterapii, 2/2016.
  3. Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości biblijne leczniczych przypraw, Farmacja Polska, 1/2009.
  4. Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, XXXI/2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami