Aktualizacja: 1 sierpnia 2024
Czarnuszka i jej zdrowotne właściwości nie są niczym nowym. Była używana już bardzo dawno temu i nasionom tej rośliny przypisywano moc leczniczą względem praktycznie wszystkich chorób. Oczywiście aż tak dobrze to nie jest, ale okazuje się, że to naprawdę potężna roślina jeśli chodzi o kilka poważnych schorzeń. Na jakie choroby dobra jest czarnuszka?
Spis treści
Czarnuszka przeciwdziała nowotworom
Czarnuszka skład ma ogromnie zróżnicowanych, a zawarte w niej niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina A oraz witamina E to doskonałe przeciwutleniacze. Wprawdzie nie są w stanie zapobiec nowotworom, ale zdecydowanie mają wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania. Działają wewnątrz komórek, czyli tam, gdzie zagrożenie jest największe, a potencjalne szkody wyrządzane przez wolne rodniki najpoważniejsze. Ilość witaminy E w oleju z nasion czarnego kminku nie jest bardzo duża, ale współwystępowanie z witaminą A i niektórymi innymi związkami zdecydowanie zwiększa biologiczne znaczenie witaminy i to już od etapu wchłaniania, które przebiega bardzo wydajnie.
Uzupełnienie kwasów tłuszczowych
Kwasy tłuszczowe z wiązaniami wielokrotnymi, czyli nienasycone (NNKT), są dla ludzi niezbędne. Stanowią podstawowy budulec błon komórkowych, odpowiadają za równowagę energetyczną organizmu, a poza tym pełnią wiele różnych funkcji zależnie od narządu, w którym się znajdują. W skórze na przykład chronią przed wolnymi rodnikami, w wątrobie stanowią rozpuszczalnik dla zapasów niektórych witamin, a w obszarze mózgowia są zapasem energetycznym oraz substancją ochronną. Nasiona czarnuszki zawierają bardzo specyficzną mieszaninę kwasów tłuszczowych, które doskonale uzupełniają nasza codzienną dietę. Wprawdzie olej z czarnuszki sam w sobie nie jest dietetycznym ideałem, ale biorąc pod uwagę, że nie jest jedynym tłuszczem w diecie, można śmiało powiedzieć, że jest właśnie tym, czego ludzki organizm potrzebuje. Tym samym czarnuszka zapobiega wielu chorobom metabolicznym oraz zwiększa energię organizmu.
Zobacz również: Olej z czarnuszki na zimno tłoczony.
Czarnuszka na przeziębienie
W oleju z czarnuszki, a także w samych nasionach znajdują się spore ilości olejków eterycznych o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym. Zapobiegają one również namnażaniu się wirusów i stymulują łagodnie układ odpornościowy. Olej z czarnuszki siewnej nigdy nie zastąpi konwencjonalnej terapii, ale stanowi jej cenne uzupełnienie. Pobudzenie organizmu do walki z drobnoustrojami zdecydowanie zwiększa skuteczność terapii podstawowej, a fakt, że olej z czarnuszki jest również dla organizmu surowcem energetycznym o bardzo dużej wydajności sprawia, że posiłki wzbogacone czarnuszką stanowią dla chorego potężny zastrzyk energii.
Poza olejkami eterycznymi w oleju z czarnuszki rozpuszczone są także substancje chemiczne o ogólnym działaniu przeciwzapalnym. Pozwala to na przykład zmniejszyć obrzęki dróg oddechowych, ułatwia przełykanie czy zmniejsza bolesność wynikającą z lokalnych stanów zapalnych. Oleje z czarnuszki łagodzą objawy wielu chorób, a jednocześnie dostarczają do organizmu substancje, które mogą być przydatne dla układu immunologicznego.
Zobacz również: Olej z czarnuszki siewnej w kapsułkach.
Olej z czarnuszki na diecie
Olej z czarnuszki nierafinowany jest przedstawiany dość często jako zamiennik klasycznych tłuszczów w potrawach dietetycznych. Nie przemawia za tym jednak jego wartość energetyczna, ponieważ ta jest wysoka, ale smak, jaki czarnuszka zawdzięcza olejkom eterycznym. Wywołuje on uczucie sytości przy jednoczesnym pobudzeniu układu trawiennego. Zwiększone wydzielanie soków trawiennych sprzyja lepszej asymilacji pokarmu, natomiast uczucie sytości pojawia się wcześniej – to wszystko razem pozwala maksymalnie efektywnie wykorzystać każdy posiłek.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
- Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
- Wolski T., Najda A., Czarnuszka damasceńska – zawartość i skład lipidów oraz olejku występującego w nasionach, Postępy Fitoterapii, 4/2017.
- Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, 1/2018.
- Pałczyński C., Czarnuszka siewna czyli panna w zieleni: działanie przeciwzapalne, Alergia 2017.
A chleb z czarnuszką jaki pyszny 🙂 i oleju muszę koniecznie spróbować bo jeszcze nie miałam 🙂
Tak, czarnuszka jest the best
muszę wypróbować koniecznie :)kolejne cudo natury zamiast suplementów
Moja Mama twierdzi, ze to właśnie czarnuszka wyleczyła ją z chorych zatok. Ciekawa strona i dużo przydatnych informacji. Pozdrawiam