Aktualizacja: 15 listopada 2023
Właściwości czarnego bzu jest wiele. Te małe, okrągłe owoce są pojemnym magazynem przeciwutleniaczy oraz bogatym źródłem witamin, składników odżywczych i minerałów. Regularne spożywanie czarnego bzu może wpłynąć na zdrowie naszych kości, odporność, poprawić kondycję serca i wzroku, a nawet skóry.
Spis treści
Właściwości czarnego bzu
Poniżej przedstawiamy najlepiej poznane właściwości czarnego bzu.
Ochrona przed przeziębieniem
Jeśli jesteś podatny na przeziębienie i grypę, to zdecydowanie powinieneś wprowadzić czarny bez do swojej diety. Sok i herbata z czarnego bzu są skutecznie używane od stuleci w walce z infekcjami, przeziębieniem, zatkanymi zatokami i innymi chorobami układu odpornościowego. W 1993 roku zostały wykonane badania podczas epidemii grypy w Panamie. Znaczącą poprawę zdrowia, zmniejszenie objawów grypy i gorączki odnotowano w 93,3% przypadków już po 2 dniach stosowania ekstraktu z bzu (Sambucol), a trzeciego dnia prawie 90% pacjentów zostało całkowicie wyleczonych.
Według przeprowadzonych przez MHIQ badań, suplementy diety z czarnego bzu chronią przed różnymi objawami przeziębienia, grypy i innych symptomów, mogących wystąpić po długiej podróży samolotem. Oprócz psychicznych nieudogodnień, również często występuje zmęczenie fizyczne i tzw. jet lag, czyli zespół nagłej zmiany strefy czasowej. Do tego często podróżujący doświadczają problemów z górnymi drogami oddechowymi.
Ekstrakt z czarnego bzu bardzo dobrze radzi sobie z wirusami i bakteriami oraz jest na nie najlepszym lekarstwem.
Źródło przeciwutleniaczy
Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko najlepsze źródła przeciwutleniaczy, to czarny bez plasuje się na ich szczycie. Wśród owoców tylko owoce aronii mają silniejsze działanie antyoksydacyjne. Właściwości przeciwutleniające czarnego bzu przypisane są wysokiej zawartości związków fenolowych, a szczególnie antocyjaninom, a także wysokiemu poziomowi witaminy C. Pokarmy bogate w w przeciwutleniacze mogą chronić przed chorobami związanymi z wiekiem, chorobami układu krążenia, chorobą Alzheimera, zwyrodnieniem plamki żółtej, a nawet wpływają na zmarszczki. Zdolność do neutralizacji wolnych rodników i niestabilnych cząsteczek tlenu przeciwdziała zwiotczeniu skóry, drobnym rysom na skórze i właśnie zmarszczkom.
Źródło błonnika
100 g czarnego bzu stanowi 28% dziennego zapotrzebowania na ten ważny składnik diety. Ma on wpływ na poprawę funkcjonowania jelit oraz lepszego wypróżniania się i brak zaparć. Jest to również naturalny lek na obniżenie poziomu cholesterolu i ma wpływ na wydzielanie insuliny przez organizm, chroniąc przed insulinoopornością.
Tylko cały lub sproszkowany (świeży lub suszony) czarny bez zawiera błonnik w takiej ilości. Sok, herbata, syrop czy wino nie są odpowiednim źródłem błonnika i nie sprostają zapotrzebowaniu organizmu.
Leczenie cukrzycy
Badania potwierdzają stymulowanie metabolizmu glukozy, wydzielanie insuliny i obniżanie poziomu cukru we krwi. Stosowany regularnie ekstrakt z czarnego bzu stymuluje transport i utlenianie glukozy oraz glukoneogenezy bez dodatku insuliny. Dlaczego jest to takie ważne? Dzięki procesowi syntezy glikogenu, cząsteczki glukozy są magazynowane w wątrobie, a także w mięśniach szkieletowych. Stanowią źródło energii kiedy organizm jej potrzebuje, a także utrzymuje się poziom cukru we krwi w normie.
Czarny bez – jak stosować?
Czarny bez może być stosowany w różnych formach, zarówno do celów spożywczych, jak i leczniczych. Oto kilka sposobów na jego podanie:
- herbata z czarnego bzu;
- nalewka z kwiatów czarnego bzu;
- sok z kwiatów czarnego bzu;
- syrop z czarnego bzu;
- galaretka z czarnego bzu;
- owoce czarnego bzu;
- maść z czarnego bzu;
- suplementy diety.
Czarny bez jest rośliną o właściwościach leczniczych i spożywczych, a jego stosowanie zależy od celu, jaki chce się osiągnąć.
Syrop z czarnego bzu na przeziębienie
Syrop z czarnego bzu na przeziębienie, grypę czy problemy z górnymi drogami oddechowymi jest bardzo popularny i do kupienia w każdej aptece. Ale można i warto spróbować zrobić własny ze względu na prosty przepis.
Wystarczy przygotować następujące składniki:
- pól litra zimnej wody;
- 1 łyżka sproszkowanego korzenia imbiru (może być też świeży);
- 2 szklanki owoców czarnego bzu;
- 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu;
- 1 szklanka miodu.
Wlać wodę do garnka i dodać owoce bzu, imbir oraz cynamon. Następnie na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem przez 30-35 minut, aż woda wyparuje o około połowę. Zdjąć z ognia i rozgnieść owoce, a następnie przez drobne sitko lub gazę przecisnąć płyn do miski. Dodać miód i mieszać do połączenia składników. Na końcu przelać do sterylnego słoiczka lub butelki.
Tak przygotowany syrop może być trzymany w ciemnym oraz suchym miejscu nawet 3 tygodnie i służyć w odbudowaniu odporności, gdy zajdzie taka potrzeba.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Krajewska J., Bez czarny w leczeniu stanów grypy i przeziębienia, Lek w Polsce, 9/2014.
- Waszkiewicz-Robak B., Biller E., Właściwości prozdrowotne czarnego bzu, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2018.
- Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł., Młodzianka A., Bez czarny – domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębienie, Lek w Polsce, 7/2013.
Przygotowywałam w tym roku syrop – dzieciaki codziennie go dostają 😉
Moja teściowa od zawsze robi sok z czarnego bzu. Zdrowy bardzo i przydaje się w zimie 🙂 Nie wiedziałam, że aż tak bardzo jest zdrowy. A maść bardzo mnie zaskoczyła.
W kraju lekomanów ludzie chcący iść bardziej naturalną drogą to nadal jednak nieliczny odsetek. Także cieszy mnie to, że coraz więcej pisze się na ten temat. Syropu z czarnego bzu jeszcze nie próbowałam, za to na przeziębienie i wzmocnienie odporności sprawdza się idealnie lewoskrętna witamina C w proszku.
Dokowe sposoby wracają da łask 🙂 i bardzo dobrze bo ja uwielbiam syropy i zioła.
Robiłam w tym roku syropy z bzu, dzieciaki je teraz popijają 😉
Mam ususzony kwiat czarnego bzu, do czego mogę wykorzystać?
Suszone kwiaty bzu można wykorzystać do zrobienia naparu. Smakują również bardzo dobrze z herbatką 🙂