Aktualizacja: 31 lipca 2023
Cynk istotnie wpływa na podstawowe procesy życiowe. Odpowiedzialny jest między innymi za aktywność ponad 200 enzymów znajdujących się w naszym ciele. Jego niedobór jest groźny dla zdrowia i może objawiać się takimi problemami, jak zmiany skórne, zahamowanie wzrostu oraz zmniejszona odporność organizmu. Jaka jest rola cynku w naszej diecie? Jakie są źródła oraz czym jeszcze objawia się jego niedobór?
Spis treści
Jaką rolę w organizmie spełnia cynk?
Cynk jest składnikiem enzymów, uczestniczy w przemianach tłuszczów, węglowodanów oraz białek. Dodatkowo wpływa na właściwą pracę układu odpornościowego. Powszechnie znane jest również działanie cynku na kobiecy i męski układ rozrodczy. Zwiększa płodność poprzez stymulację produkcji plemników u mężczyzn oraz reguluje cykl miesiączkowy u kobiet. Dodatkowo zapobiega nowotworom oraz chroni mężczyzn przed chorobami prostaty. Znane jest też pozytywne działanie cynku na pracę mózgu, przez co wpływa na poprawę pamięci, koncentracji i zapobiega demencji starczej. Ponadto pierwiastek ten bierze udział w procesach regeneracji oraz niweluje podrażnienia.
Wyliczając właściwości cynku należy wspomnieć o jego działaniu przeciwutleniającym. Jest on bowiem silnym antyoksydantem, czyli związkiem zmniejszającym ilość wolnych rodników w organizmie. Cynk wspomaga także leczenie takich chorób jak:
- cukrzyca;
- choroby tarczycy;
- hemoroidy;
- zapalenie jelit;
- wrzody żołądka;
- osteoporoza.
Cynk uczestniczy także w prawidłowym funkcjonowaniu zmysłów, głównie smaku i zapachu. Warto również pamiętać, że ludzka skóra jest 3. najbardziej zasobną w cynk tkanką organizmu. Pierwiastek ten opóźnia procesy starzenia się jej, przyspiesza gojenie się ran i jest kluczowy do niwelowania problemów dermatologicznych, np. wyprysków.
Cynk – źródła w diecie
Warto zaznaczyć, że dieta bogata w cynk musi obfitować w produkty głównie pochodzenia zwierzęcego. Jednym z najlepszych źródeł tego pierwiastka są małże oraz ostrygi. Dodatkowo bardzo dobrym źródłem cynku jest także w wątróbka cielęca, pestki dyni, kakao, wątroba wieprzowa, pieczeń wołowa, nasiona fasoli, kasza gryczana, sardynki w puszce oraz zielony groszek. Świetnym niezwierzęcym źródłem cynku jest Spirulina.
Jeśli dieta ukierunkowana na podaż cynku nie jest wystarczająca, można wzbogacić ją także suplementacją. Dotyczy to szczególnie wegan, których dieta nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego.
Nadmiar cynku
Niebezpieczny dla naszego zdrowia może być również nadmiar cynku w naszej diecie. Może prowadzić do osłabienia organizmu, któremu towarzyszy problemy ze strony układy pokarmowego. Nadmiar tego pierwiastka wywołuje wymioty, nudności oraz częste biegunki. Zbyt duża ilość cynku w organizmie może zaburzyć również wchłanianie w innych pierwiastków takich jak miedź i żelazo.
Niedobór cynku
Niedobór cynku w diecie może powodować ciężkie zaburzenia w naszym organizmie. Do najczęstszych objawów należą:
- brak apetytu;
- obniżona odporność organizmu i często nawracające infekcje;
- nieregularne miesiączkowanie;
- łamliwość paznokci oraz wypadanie włosów;
- problemy z pamięcią i koncentracją.
Należy zaznaczyć, że długotrwały niedobór cynku w diecie może spowodować niedokrwistość, kurzą ślepotę, spowolnienie wzrostu u dzieci, zaburzenia trawienia, problemy hormonalne w tym również bezpłodność. Bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu cynku w ciąży, bowiem jego niedobór w tym okresie może wywołać ryzyko poronienia lub urodzenie dziecka ze zbyt małą masą ciała.
Cynk – zapotrzebowanie organizmu
Minimalne dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi około 5 mg, jednak aby zachować zdrowie, urodę i samopoczucie, należy zwiększać te dawki. WHO rekomenduje dzienne spożycie cynku nawet na poziomie 15-20 mg w przypadku osoby dorosłej. Zapotrzebowanie to dodatkowo wzrasta u kobiet ciężarnych i karmiących piersią, a także u osób wyjątkowo aktywnych fizycznie.
Spirulina z organicznie związanym, naturalnie pozyskanym cynkiem, w znacznym stopniu uzupełnia niedobory tego pierwiastka w organizmie. Wspomaga on działanie układu odpornościowego, pomaga przy zmęczeniu, w utrzymaniu płodności i funkcji rozrodczych, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Puzanowska-Tarasiewicz H., Kuźmicka L., Tarasiewicz M., Funkcje biologiczne wybranych pierwistków. III. Cynk – składnik i aktywator enzymów, Polski Merkuriusz Lekarski, 161/2009.
- Mońka I., Wiechuła D., Znaczenie cynku dla organizmu ludzkiego w aspekcie suplementacji tego pierwiastka, Annales Academiae Medicae Siles, 71/2017.
- Szcześniak M., Grimling B., Meler J., Cynk – pierwiastek zdrowia, Fizjoterapia praktyczna, 7/2014.
- Gapys B., Raszeja-Specht A., Bielarczyk H., Rola cynku w procesach fizjologicznych i patologicznych organizmu, Journal of Laboratory Diagnostics, 1/2014.
- Kuras M., Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł., Rola witaminy C i cynku we wspomaganiu układu odpornościowego, Lek w Polsce, 12/2013.
Zostaw komentarz