Aktualizacja: 24 stycznia 2024
Oponki to smaczne ciastka o okrągłym kształcie z dziurką pośrodku, porównywane często do klasycznych pączków. Różnią się jednak od nich wykorzystaniem twarogu, co nadaje im wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Stanowią jedną z najpopularniejszych przekąsek w okresie karnawału i w Tłusty Czwartek.
Oponki – przepis
Aby przygotować smaczne oponki, należy posiadać następujące składniki:
- 250 g twarogu;
- 1/3 szklanki cukru;
- 1 łyżka cukru wanilinowego;
- 2 żółtka;
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 100 g gęstej śmietany;
- 250 g mąki pszennej.
Twaróg przeciska się przez praskę i umieszcza w misce. Dodaje cukier zwykły i wanilinowy oraz żółtka, po czym dokładnie miesza. Sodę łączy się ze śmietaną i umieszcza w misce z twarogiem. Wsypuję mąkę i bardzo dokładnie miesza. Ciasto należy wyłożyć na stolnicę i wyrobić, po czym rozwałkowuje się je na grubość około 1,5 cm. Szklanką z dużym otworem wycina się koła (podobnie jak na pierogi), a następnie mniejszą szklanką lub kieliszkiem wycina się środek tych kół, aby otrzymać kształt oponki. Oponki wrzuca się na rozgrzany tłuszcz (180 stopni C) i smaży na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Można posypać je cukrem pudrem lub oblać lukrem czy rozpuszczoną czekoladą. Klasyczne pączki smaży się na głębokim tłuszczu, jednak ze względów zdrowotnych coraz więcej osób decyduje się na zdrowszą ich alternatywę.
Pieczone oponki – przepis
Potrzebne są następujące składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 250 g chudego sera białego;
- 1 całe jajko i 2 żółtka;
- opakowanie cukru wanilinowego;
- 3 łyżki zwykłego cukru;
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do miski z mąką, proszkiem do pieczenia i obydwoma rodzajami cukru dodaje się twaróg wcześniej dobrze rozdrobniony widelcem. Całość miesza się krótko, po czym dodaje śmietanę i jajka. Wszystko należy wymieszać aż do utworzenia się gładkiego ciasta o jednolitej konsystencji. Jeśli już ciasto jest gotowe, wykłada się je na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowuje na grubość około 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki z dużym denkiem i mniejszej szklanki tworzy się oponki jak w przepisie poprzednim. Gotowe oponki układa się na formie pokrytej papierem do pieczenia (w niewielkich odstępach od siebie) i piecze przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Tak przygotowane oponki bardzo dobrze nadają się dla osób z problemami trawiennymi, otyłością, zespołami metabolicznymi czy chorobami jelit. Nie chłoną one tłuszczu, ponieważ nie jest on wykorzystywany na żadnym etapie ich przygotowywania. W przypadku diabetyków (osób chorych na cukrzycę) z przepisu należy wykluczyć cukier lub zastąpić go ksylitolem.
Polewa do oponek
Tradycyjne oponki nie zawierają żadnego nadzienia. Dlatego, aby urozmaicić ich smak, warto polać je lukrem, rozpuszczoną czekoladą bądź posypać cukrem pudrem. Osoby szukające bardziej oryginalnych rozwiązań mogą polać je syropem klonowym lub nałożyć na nie bitą śmietanę (którą również można posypać wiórkami kokosowymi, orzechami, posypkami, startymi skórkami cytrusów itd.).
Ile kalorii mają oponki?
Oponki smażone na głębokim oleju są dość kaloryczną przekąską. Uważa się, że średniej wielkości jedna oponka (30 g) ma około 100 kcal, jeśli jednak doda się posypkę lub polewę, kaloryczność ta wzrasta. Liczbę kalorii można zmniejszać, decydując się na pieczenie oponek. To wersja zdrowsza i z pewnością lepsza dla osób dbających o figurę. Należy jednak zaznaczyć, że osoby zdrowe nie doświadczą przykrych konsekwencji, jeśli raz w roku, z okazji Tłustego Czwartku, zjedzą kilka oponek.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz