Naturalne barwniki do jajek wykorzystywane są głównie w okresie wiosennym, zwłaszcza przed Wielkanocą. Ich użycie pozwala na uzyskanie kolorowych jaj i pisanek w całkowicie przyjazny zdrowiu i środowisku sposób. Które barwniki będą najlepsze, skąd je wziąć i jak wykorzystać w praktyce?
Spis treści
Naturalne barwniki do jajek
Naturalne barwniki do jajek można przyrządzić samodzielnie w domu. Wystarczy zmieszać ze sobą 3 składniki (1 l wody, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżeczki soli kuchennej), a następnie doprowadzić je do wrzenia. Stworzy się baza, do której dodawać można substancje barwiące, aby móc uzyskać ostateczny barwnik. Substancje te to przede wszystkim:
- surowe i pokrojone w kostkę buraki – uzyskuje się kolor różowy;
- łupiny cebuli – uzyskuje się kolor brązowy;
- skórki z czerwonych cebul – uzyskuje się kolor bordowy;
- kurkuma – uzyskuje się kolor żółty;
- świeży szpinak – uzyskuje się kolor miętowy;
- grubo siekana czerwona kapusta – uzyskuje się kolor granatowy;
- sumak – uzyskuje się kolor różowy;
- borówki – uzyskuje się kolor fioletowy;
- kawa rozpuszczalna – uzyskuje się kolor jasnobrązowy;
- szafran – uzyskuje się kolor żółty o jaśniejszym odcieniu niż w przypadku kurkumy;
- sproszkowana Spirulina – uzyskuje się kolor zielony.
Po wrzuceniu do bazy wybranego składnika barwiącego całość gotuje się jeszcze 30-50 minut, aż do uzyskania pożądanego koloru wody. Jeśli to możliwe składnik koloryzujący się usuwa, a w wodzie zanurza przygotowane na pisanki jajka. Gotuje się je tak, jak zawsze, a następnie zdejmuje z ognia i pozostawia do wystudzenia, najlepiej na całą noc w lodówce. Na drugi dzień jajka można już wyjąć i cieszyć się ich niezwykłymi kolorami. Powyższymi barwnikami można się dowolnie bawić, mieszając je ze sobą i uzyskując oryginalne odcienie.
Ocet w roztworze podstawowym ma za zadanie utrwalić barwę jajka. Produkt ten można pominąć, jeśli nie jest to dla danej osoby tak istotne. Sól z kolei chroni nieco przed pękaniem łupek jaj podczas gotowania się. Aby tego uniknąć, można dodatkowo zmniejszyć intensywność płomienia palnika.
Barwienie jajek na zimno
Alternatywą do powyższej metody jest barwienie jajek na zimno. Wówczas jajka gotuje się osobno, a barwniki osobno. Do wywaru barwiącego wkłada się jajka na twardo, a następnie garnek umieszcza w lodówce na całą noc. Efekt będzie bardzo zbliżony. Ciekawostką jest, że zawsze można barwić jaja wyłącznie z jednej strony, pozostawiając drugą do kreatywnego ozdabiania innymi metodami. Chcąc uzyskać efekt połowy jajka, wystarczy nalać do garnka roztwór barwiący do takiego poziomu, aby jajko po umieszczeniu przykryte było wyłącznie do połowy swojej wysokości.
Naturalne barwniki do jajek – czy są jadalne?
Naturalne barwniki do jajek przyrządzane są z produktów spożywczych, zatem nie wpływają negatywnie na zdrowie konsumenta. Należy jednak mieć na uwadze, że zabarwieniu ulega łupka jaja, a nie jego wnętrze. Łupka i tak jest zdejmowana przed spożyciem. Jajka zabawione powyższymi roztworami jak najbardziej nadają się do jedzenia. Należy jedynie pamiętać, aby nie przechowywać ich zbyt długo poza lodówką, a jeśli leżą w lodówce, są zdane do spożycia w ciągu maksymalnie 5-6 dni.
Jak ozdobić jajka?
Kolorowe jajka po zastosowaniu roztworów barwiących można dodatkowo dowolnie ozdabiać. Najprostszym sposobem jest oczywiście kupno specjalnych barwników w pisakach, którymi można rysować dowolne kształty i szlaczki na powierzchni jaja. Dobrze sprawdzą się jednak także zwykłe farbki plakatowe nanoszone bardzo cienkim pędzelkiem, kolorowe markery lub flamastry, a także długopisy żelowe (jednak mogą one się rozmazywać przy dotknięciu). Jajka można zdobić również techniką decoupage. Polega ona na przyklejaniu papierowych wzorów na powierzchni skorupki z wykorzystaniem specjalnego kleju w płynie.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz