Aktualizacja: 13 września 2022
Karmienie piersią to najbardziej naturalny, zalecany sposób żywienia noworodków i niemowląt. Po porodzie gruczoły piersiowe produkują pokarm (mleko) o wyjątkowo wartościowym składzie. W zupełności wystarcza ono dziecku przez pierwsze miesiące życia. Co więcej – karmienie piersią sprawia, że maluch rozwija się lepiej i rzadziej choruje niż dziecko karmione sztucznym mlekiem z butelki.
Spis treści
Jak wygląda karmienie piersią?
Do karmienia piersią nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Wystarczy regularnie myć piersi (rano i wieczorem) i unikać dezynfekowania ich bezpośrednio przed karmieniem. W brodawki nie wcieramy również żadnych maści i kosmetyków, jeśli w najbliższym czasie planujemy nakarmić niemowlę. Chcąc rozpocząć karmienie piersią wystarczy przystawić dziecko do brodawki sutkowej i zaczekać, aż w całkowicie naturalny sposób ją znajdzie. Można mu pomóc umieszczając ją bezpośrednio w pobliżu ust. Istnieje przy tym wiele pozycji do karmienia – najwygodniej robić to w leżeniu na boku lub siedząc z odchylonymi plecami. Należy pamiętać, aby pozycja była wygodna dla matki i stabilna dla dziecka.
Kolejną ważną kwestią jest karmienie naprzemienne. Aby równomiernie opróżniać obie piersi, należy przystawiać je dziecku zamiennie. Jeśli poprzednie karmienie wykonywane było prawą piersią, podczas kolejnego powinno się wykorzystać pierś lewą.
Jak długo karmić piersią?
Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, przez pierwsze 6 miesięcy życia niemowlę powinno być karmione wyłącznie piersią. Mleko matki w zupełności wystarczy, aby dostarczyć mu składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Co więcej – skład kobiecego mleka zmienia się w zależności od wieku dziecka, a więc i jego potrzeb. Pierwszym pokarmem tuż po porodzie jest tzw. siara, bogata przede wszystkim w białka i przeciwciała. Ma bardzo skoncentrowany skład, ponieważ i żołądek dziecka jest niewielki. W 3-14 dobie po porodzie produkowane jest mleko przejściowe, zawierające mniej białka, lecz więcej wapnia, laktozy oraz tłuszczu. Z kolei mleko dojrzałe produkowane w późniejszych tygodniach zawiera:
- modulatory wzrostu;
- interleukiny;
- witaminy;
- składniki mineralne;
- laktoferynę;
- lizozym;
- mucynę;
- tłuszcze;
- węglowodany;
- białka;
- wodę.
Po upływie 6 miesięcy można rozszerzać dietę dziecka o inne produkty, jednak wciąż nie rezygnując z karmienia piersią. Uważa się, że powinno ono trwać 1-2 lata. Rok według Amerykańskiej Akademii Pediatrii, zaś 2 lata według WHO.
Jak często karmić piersią?
Przed pierwsze 2 tygodnie dziecko je bardzo często, ale niewiele. Wiąże się to z małym rozmiarem żołądka. Kobieta prawdopodobnie będzie karmić nawet 12 razy na dobę. Wraz z upływem kolejnych tygodni ilość karmień spada, pozostając ostatecznie na poziomie 6-8 na dobę. Nie ma jednak sztywnych zaleceń odnośnie częstotliwości karmienia piersią czy odstępstw czasowych między kolejnymi karmieniami. Najlepiej poznać fizjologię własnego dziecka i odczytywać wysyłane przez nie sygnały (ruchy główką przypominające odruch szukania czegoś, ssanie rączki, płacz).
Karmienie piersią – korzyści dla dziecka
Nie bez powodu rekomenduje się karmienie piersią. Udowodniono, że nie tylko wzmacnia ono więź emocjonalną między matką a dzieckiem, ale również wpływa pozytywnie na rozwój i dalszy wzrost młodego organizmu. Karmiąc piersią znacznie zmniejszamy ryzyko chorób takich jak:
- zakażenia dróg oddechowych;
- zakażenia przewodu pokarmowego;
- zapalenie ucha środkowego;
- sepsa;
- biegunki;
- otyłość;
- astma oskrzelowa;
- cukrzyca;
- SIDS;
- niektóre nowotwory;
- bakteryjne zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych;
- infekcje układu moczowego;
- martwicze zapalenie jelit.
Zaleca się przystawienie dziecka do piersi jeszcze w ciągu pierwszej godziny po porodzie.
Karmienie piersią – korzyści dla matki
Nie tylko niemowlę odnosi szereg korzyści podczas karmienia piersią. Udowodniono, że czynność oddziałuje również na organizm kobiety. Efektem jest:
- przyspieszanie obkurczania się macicy do stanu sprzed ciąży;
- zmniejszenie remineralizacji kości;
- zmniejszenie ryzyka nowotworów jajnika i piersi w okresie pomenopauzalnym;
- szybszy powrót do wagi ciała sprzed ciąży;
- zmniejszenie ryzyka krwawienia poporodowego.
Udowodniono, że karmienie piersią może okazać się metodą skuteczną przy terapii depresji poporodowej.
Karmienie piersią – przeciwwskazania
Do przeciwwskazań do karmienia piersią związanych z kobietą należą:
- zakażenie wirusem HIV;
- gruźlica w okresie prątkowania;
- zakażenie wirusem ludzkiej białaczki z komórek T;
- ciężki stan kliniczny;
- poważne choroby psychiczne.
Jedynie dwie sytuacje związane ze zdrowiem dziecka są bezwzględnym przeciwwskazaniem do karmienia piersią. Pierwszą jest niezwykle rzadka klasyczna galaktozemia, drugą zaś wrodzony niedobór laktazy (dotąd opisano zaledwie kilkadziesiąt przypadków). Obie choroby uniemożliwiają trawienie składników mleka kobiecego.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gebuza G., Jaworska K., Kaźmierczak M., Mieczkowska E., Gierszewska M., Najczęściej występujące problemy laktacyjne w okresie poporodowym, Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu, 2/2016.
- Karmienie piersią według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
- Nehring-Gugulska M., Karmienie piersią lub mlekiem kobiecym jako złoty standard w żywieniu niemowląt – część 1, Pediatria po Dyplomie, 2017.
- Osuch K., Jakóbik A., Karmienie noworodka krok po kroku, Centrum Medyczne Żelazna, Warszawa 2021.
Zostaw komentarz