Zapalenie gardła to skrócona nazwa stosowana w odniesieniu do stanu zapalnego zlokalizowanego na błonach śluzowych jamy ustnej i gardła. Przyczyną jest infekcja wirusowa lub bakteryjna, co objawia się silnym bólem gardła, trudnościami w przełykaniu śliny i kęsów pokarmowych oraz chrypką. W zależności od rodzaju patogenu mogą pojawić się również rozmaite objawy ogólnoustrojowe (ból brzucha, ból głowy, zmęczenie, gorączka).
Spis treści
Zapalenie gardła – przyczyny
Wirusy stanowią ponad 70% wszystkich przyczyn zapaleń gardła. Najczęściej sprawcami są: rhinowirusy, wirus grypy, adenowirusy oraz koronawirusy. Znacznie rzadziej (choć wciąż jest to możliwe) zapalenie gardła wynika z infekcji wirusa HIV lub wirusa opryszczki. Wirusowe zapalenie gardła jest bardzo częstą przypadłością wieku dziecięcego, jednak i starszy wiek nie chroni przed zachorowaniem. Do infekcji wirusowej dochodzi zwykle drogą kropelkową w sytuacjach spadku odporności, np. w okresie jesienno-zimowym, przy złej diecie, braku aktywności fizycznej czy przewlekłym i silnym stresie.
Nieco rzadziej (około 30% wszystkich zapaleń gardła) przyczyną jest infekcja bakteryjna, najczęściej Streptococcus pyogenes. W mniej niż 1% przypadków bakteryjnego zapalenia gardła za infekcję odpowiadają: Neisseria gonorrhoeae, Corynebacterium diphtheriae, Arcanobacterium haemolyticum.
Zapalenie gardła – objawy
Przede wszystkim należy rozpoznać bakteryjne zapalenie gardła od wirusowego zapalenia gardła. Dla infekcji bakteryjnej charakterystyczne są:
- powiększenie i tkliwość węzłów chłonnych w okolicy szyi;
- brak kaszlu;
- wysięk na migdałkach podniebiennych;
- gorączka powyżej 38 stopni Celsjusza.
Na zakażenie bakteryjne wskazuje również szybkie pogarszanie się stanu zdrowia pacjenta. Z kolei przy wirusowych infekcjach gorączka jest zwykle niższa (pojawia się raczej stan podgorączkowy). Dodatkowo występuje pieczenie i łaskotanie stymulujące kaszel, a gardło podczas oglądania jest żywoczerwone i rozpulchnione. Może jednocześnie pojawić się opryszczka i zapalenie błony śluzowej nosa, jak również związane z tym upośledzenie smaku i węchu.
Szczególnie istotne jest, żeby wykryć paciorkowiec β-hemolizujący, gdyż jest jedną z groźniejszych bakterii. Wywołuje nie tylko anginę, ale niesie za sobą ogromne ryzyko wystąpienia gorączki reumatycznej, zapalenia stawów, nerek oraz zapalenie mięśnia sercowego z trwałym uszkodzeniem zastawek, a nawet sepsy. W procesie diagnostycznym duże znaczenie ma więc posiew z gardła.
Zapalenie gardła – leczenie
Wdraża się leczenie przyczynowe. Przy infekcjach bakteryjnych podstawą będzie więc antybiotykoterapia. Antybiotyki powinno się dobierać na podstawie antybiogramu, dzięki czemu zmniejszamy ryzyko antybiotykooporności w sytuacjach błędnego dobrania leku do rodzaju bakterii. W praktyce większość specjalistów zleca jednak antybiotyki o szerokim spektrum działania, aby nie czekać na wyniki badań diagnostycznych. W przypadku infekcji wirusowych stosuje się leki o działaniu przeciwwirusowym.
Ważną składową leczenia są metody objawowe, które zmniejszają ból gardła, ułatwiają przełykanie śliny, zbijają zbyt wysoką gorączkę oraz poprawiają ogólne samopoczucie pacjenta. Poza preparatami farmakologicznymi do ssania, picia czy połykania, zastosowanie znajdują domowe metody.
Domowe metody na zapalenie gardła
Do domowych metod zmniejszających ból i stan zapalny gardła należą:
- nawilżanie powietrza za pomocą specjalnych nawilżaczy, a jeśli ich nie posiadamy – za pomocą mokrych ręczników umieszczonych na kaloryferze;
- picie herbat i naparów ziołowych, najlepiej z prawoślazu lekarskiego, ziela pierwiosnka lub rumianku pospolitego;
- płukanie gardła ostudzonym naparem z szałwii lekarskiej lub solą fizjologiczną;
- inhalacje;
- unikanie spożywania ostrych pokarmów, alkoholu;
- rezygnacja z palenia papierosów;
- ciepłe okłady na gardło;
- ograniczenie wykorzystania głosu.
Działanie kojące mogą mieć środki o właściwościach powlekających błony śluzowe, np. miód, pektyna, gliceryna czy siemię lniane.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kuchar E., Karlikowska-Skwarnik M., Leczenie ostrych stanów zapalnych gardła, Zakażenia XXI Wieku, 1/2018.
- Rorat M., Jurek T., Zapalenie gardła – śmiertelna choroba zakaźna czy błąd lekarski?, Arch Med Sąd Kryminol, 65/2015.
- Waśniewska-Okupniak E., Ból gardła, Lekarz POZ, 5/2020.
Zostaw komentarz