Aktualizacja: 24 października 2022
Ślepota to całkowite lub częściowe zaburzenie widzenia, które może być spowodowane różnymi czynnikami wrodzonymi bądź nabytymi. Problem znacznie utrudnia codzienne funkcjonowanie pacjenta. W niektórych przypadkach istnieje możliwość przywrócenia wzroku, w innych jednak dolegliwość ma charakter trwały. Diagnostyką i leczeniem zajmuje się okulista, niekiedy we współpracy z neurologiem.
Spis treści
Ślepota – rodzaje
Ślepotą nazywamy ostrość wzroku pomiędzy 0,02 a 0,05. Chory może zachować poczucie światła lub zmaga się z całkowitym zniesieniem funkcji wzrokowych. Wyróżniamy wiele rodzajów ślepoty. Poniżej przedstawiono te diagnozowane najczęściej.
Ślepota korowa
Ślepota korowa znana jest również pod nazwą agnozji wzrokowej. Wiąże się z upośledzeniem funkcji ośrodka interpretacji wzrokowej, zlokalizowanego w korze mózgowej. Wskutek uszkodzenia struktur kory potylicznej dochodzi do pogorszenia widzenia, co może objawiać się jako:
- aleksja – utrata zdolności rozpoznawania liter;
- akinetopsja – błędne reagowanie na obiekty znajdujące się w ruchu;
- prozopagnozja – trudność w rozpoznawaniu twarzy;
- agnozja barw – brak zdolności rozpoznawania poszczególnych kolorów;
- agnozja przestrzenna – trudność w określeniu położenia przedmiotów względem siebie.
Dokładny obraz kliniczny zależy również od tego, które miejsce w korze potylicznej uległo uszkodzeniu. Ślepota korowa może mieć również charakter częściowy, wówczas mówi się o korowym zaburzeniu widzenia.
Kurza ślepota
Kurza ślepota to częsta choroba występująca na całym świecie bez względu na wiek czy płeć. Wiąże się ze znacznym pogorszeniem zdolności widzenia po zmierzchu i przy słabym oświetleniu. Ma charakter postępujący, a bezpośrednią przyczyną mogą być czynniki genetyczne bądź znacznego stopnia niedobór witaminy A w diecie. W konsekwencji zmniejsza się ostrość widzenia, natomiast obraz staje się rozmazany. Problem pojawia się szczególnie nocą oraz przy nagłej zmianie pomieszczenia z dobrze oświetlonego na znacznie ciemniejsze.
Kurza ślepota uznawana jest za wyjątkowo niebezpieczną u kierowców, ponieważ rażeni światłem reflektorów pojazdów jadących z naprzeciwka nie widzą wyraźnie w momencie, gdy nagle nie są narażeni na reflektory. Jazda nocą staje się niebezpieczna zarówno dla takich osób, jak i dla innych uczestników ruchu drogowego.
Ślepota rzeczna (onchocerkoza)
Wywołują ją owady przenoszące pasożyty z grupy nicieni. Największą częstotliwość zachorowania obserwuje się na terenie Afryki i Ameryki Południowej. Bardzo często ślepota rzeczna powoduje trwałe kalectwo bez możliwości przywrócenia wzroku. Po zakażeniu pasożyty rozwijają się w ciele człowieka nawet przez rok czasu, po czym dorosłe osobniki wędrują do oczu uszkadzając drogę wzrokową. Warto wiedzieć, że samice larw onchocerkozy mogą żyć w ciele ludzkim nawet 15 lat, produkując i namnażając nowe osobniki. Uważa się, że ślepota rzeczna stanowi drugą najczęstszą przyczynę utraty wzroku na świecie.
Ślepota – leczenie
Leczenie ślepoty zależy od przyczyn, które ją spowodowały. Jeśli są nimi niedobory witaminy A bądź wady wzroku (np. krótkowzroczność), istnieje możliwość poprawy widzenia lub wyleczenia jej. Zwykle stosuje się wówczas okulary lub soczewki korekcyjne, wcześniej jednak należy zdecydować się na okulistyczny zabieg chirurgiczny. W przypadku kurzej ślepoty wystarczą okulary korekcyjne oraz zmiana diety na bogatą w witaminy i suplementacja witaminy A.
W przypadku osób, u których całkowite wyleczenie ślepoty nie jest możliwe, dąży się do uzyskania maksymalnej adaptacji. Jest to możliwe dzięki fizjoterapii osób niepełnosprawnych (nauka sprawnego funkcjonowania bez kontroli wzroku) oraz nauce alfabetu Braille’a.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Allen R., Harper R., Okulistyka, Wydawnictwo Urban&Partner, Wrocław 2021.
- Grzybowski A., Okulistyka, Wydawnictwo Urban&Partner, Wrocław 2018.
- Grabska-Liberek I., Podstawy okulistyki dla studentów medycyny i lekarzy rodzinnych, Wydawnictwo Termedia, Poznań 2021.
Zostaw komentarz