Aktualizacja: 26 czerwca 2023
Osłabiona odporność to problem XXI wieku, który w dużej mierze wiąże się ze wzrostem częstotliwości występowania chorób autoimmunologicznych oraz nieodpowiednim stylem życia. Ze spadkiem odporności zmagamy się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym oraz wczesną wiosną, łapiąc różnego rodzaju infekcje czy czując przewlekłe zmęczenie. Nie bez powodu w medycynie wyróżnia się zjawiska takie jak przesilenie jesienne czy przesilenie wiosenne. Dbając o prawidłowy styl życia jesteśmy w stanie w dużym stopniu wzmocnić odporność organizmu.
Spis treści
Osłabiona odporność – przyczyny
Najczęściej przyczyn osłabionej odporności należy doszukiwać się w najbliższym otoczeniu, a więc we własnym stylu życia. Czynnikami poważnie zmniejszającymi odporność są:
- brak odpowiedniej ilości snu, bezsenność, sen przerywany lub jego niska jakość;
- nieodpowiednia dieta, bogata w żywność przetworzoną i cukry proste, a uboga w witaminy, minerały i białka;
- picie niewystarczającej ilości wody dziennie;
- nadmiar stresu w życiu codziennym;
- przyjmowanie niektórych leków, np. glikokortykosteroidów;
- palenie papierosów i stosowanie używek;
- nadużywanie antybiotyków, które niszczą mikroflorę jelitową odpowiedzialną za odporność;
- siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej.
Zobacz również: Stres a odporność.
Należy wspomnieć również o uwarunkowaniach genetycznych. Odporność dziecka w największym stopniu kształtuje się w ciągu około 1000 dni od momentu poczęcia, największe znaczenie ma więc etap ciąży i okres niemowlęcy. Jeśli kobieta ciężarna będzie źle się odżywiać, pić alkohol, nadmiernie stresować czy chorować, wpłynie to na odporność dziecka. Także unikanie karmienia piersią po porodzie wpływa na słabsze wykształcenie się odporności w wieku późniejszym. Do przyczyn patologicznych słabej odporności zaliczamy natomiast:
- AIDS;
- choroby autoimmunologiczne, np. reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń rumieniowaty układowy;
- choroby nowotworowe;
- schorzenia tarczycy, w tym choroba Gravesa-Basedowa;
- zespół Guillaina-Barrego;
- chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera;
- cukrzycę;
- mononukleozę;
- alergie;
- przebyty zawał serca lub udar mózgu.
Poważnym zagrożeniem dla odporności organizmu są choroby jelit, zwłaszcza nieswoiste zapalenie jelit. Od dłuższego czasu wskazuje się na ogromne znaczenie flory jelitowej (czyli cennych bakterii probiotycznych zasiedlających jelita), nie tylko dla trawienia pokarmów i wchłaniania związków odżywczych, ale i dla całej odporności. Wszelkie choroby zaburzające równowagę mikroflory powodują osłabienie odporności. Wyróżnia się tu m.in.:
- zespół jelita drażliwego;
- chorobę Leśniowskiego-Crohna;
- celiakię;
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Zobacz również: Układ odpornościowy.
Osłabiona odporność – objawy
Głównym objawem osłabionej odporności jest tendencja do częstych infekcji – zarówno bakteryjnych, jak i grzybiczych, wirusowych czy pasożytniczych. Mogą to być np. częste przeziębienia, afty, nawracające epizody grypy, infekcje układu moczowego czy przewlekły katar / kaszel. Słaba odporność manifestuje się również:
- przewlekłym zmęczeniem, sennością;
- brakiem energii życiowej i motywacji do działania;
- brakiem apetytu lub odwrotnie, wilczym głodem;
- nagłą zmianą masy ciała;
- wypadaniem włosów;
- pogorszeniem kondycji skóry i paznokci;
- zaburzeniami miesiączkowania w przypadku kobiet;
- spadkiem libido;
- problemami trawiennymi, takimi jak m.in. biegunka, zaparcia, częste bóle brzucha czy wzdęcia.
Nierzadko można zauważyć słabsze i wolniejsze gojenie się ran czy uszkodzeń skóry. Przy przewleklej słabej odporności wzrasta ryzyko rozwoju chorób ogólnoustrojowych, zaliczanych do chorób cywilizacyjnych (np. nowotwory, choroba Leśniowskiego-Crohna czy miażdżyca).
Jak radzić sobie z osłabioną odpornością?
Podstawą jest modyfikacja stylu życia, począwszy od zbilansowanej i zdrowej diety. Należy każdego dnia spożywać 3-5 posiłków o stałych godzinach. Powinny być bogate w warzywa i owoce, pełnowartościowe białka, węglowodany złożone oraz kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega-6. Ważne jest dbanie o kondycję jelit, warto więc sięgać po źródła błonnika pokarmowego. Rekomenduje się suplementację witaminy D, witaminy K2 i witaminy C, dlatego coraz większą popularnością cieszą się naturalne suplementy diety, takie jak Spirulina, Chlorella czy acerola.
Konieczna jest rezygnacja z palenia papierosów, wszelkich szkodliwych używek, a przy tym zaleca się unikanie stresu, dbanie o jakość snu oraz regularny odpoczynek. Każdego dnia należy poświęcić przynajmniej 30 minut na aktywność fizyczną na świeżym powietrzu, może to być choćby spacer lub przejażdżka rowerem.
Zobacz również: Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?
Gdy podejrzewamy przyczyny chorobowe słabej odporności lub modyfikacja stylu życia nie przynosi oczekiwanych rezultatów, warto udać się na badania krwi i moczu, a także na badania składu mikroflory jelitowej. Po odnalezieniu przyczyny osłabionej odporności konieczne jest szybkie rozpoczęcie jej leczenia. Jedynie pozbycie się przyczyny zagwarantuje możliwość odbudowania odporności.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Dymarska E., Grochowalska A., Jaskuła-Błaszak M., Porażka J., Krauss H., Chęcińska-Maciejewska Z., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy w różnych grupach wiekowych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 1/2017.
- Dymarska E., Czynniki modulujące układ immunologiczny człowieka, Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy, 2/2016.
Zostaw komentarz