Aktualizacja: 11 marca 2022
Anafilaksja to pojęcie opisujące uczulenie ustroju ludzkiego wytworzone przez wprowadzenie do organizmu nawet drobnej ilości obcego białka, tak zwanego antygenu. To ciężka i zagrażająca życiu, miejscowa lub ogólnoustrojowa reakcja nadwrażliwości typu natychmiastowego.
Spis treści
Rodzaje reakcji anafilaktycznych
Biorąc pod uwagę mechanizm prowadzący do rozwoju reakcji anafilaktycznej, można je podzielić na:
- alergiczne – związane z mechanizmami immunologicznymi, których objawy występują dopiero przy powtórnym kontakcie z danym alergenem. W tej grupie wyróżnia się reakcje IgE-zależne i IgE-niezależne;
- niealergiczne – wiążące się z mechanizmami nieimmunologicznymi. Objawy mogą pojawić się już podczas pierwszego kontaktu z antygenem.
W większości przypadków anafilaksja wiąże się jednak z reakcjami alergicznymi.
Zobacz również: Układ odpornościowy.
Z czego wynika anafilaksja?
Anafilaksja wiąże się z obecnością w organizmie antygenu, czyli czynnika wyzwalającego szereg reakcji odpornościowych. W efekcie antygen powoduje natychmiastową nadwrażliwość, która może doprowadzić nawet do śmierci. U osób dorosłych reakcje anafilaktyczne najczęściej są związane z:
- użądleniem owadów;
- przyjmowaniem leków;
- spożyciem konkretnych pokarmów.
Antygeny zawarte w pokarmie są najczęstszą przyczyną anafilaksji u dzieci. Nie do końca są poznane mechanizmy pozwalające przewidywać ciężką reakcję anafilaktyczną u osób uczulonych. Przykładowo, do czynników predysponujących do wystąpienia ciężkiej reakcji anafilaktycznej po ukąszeniu przez owady należą między innymi:
- mastocytoza;
- starszy wiek;
- ciężkie choroby sercowo-naczyniowe;
- wysoki stopień ekspozycji na użądlenie owadów;
- atopia;
- stosowanie przez pacjentów inhibitorów konwertazy angiotensyny (ACEI) i β-adrenolityków;
- nadużywanie alkoholu.
Często odnotowuje się reakcję anafilaktyczną na podanie leków. Omawianą reakcję najczęściej wywołują: antybiotyki (penicylina), NLPZ, opioidy, preparaty przeciwpadaczkowe oraz leki anestezjologiczne. Z kolei odnośnie pożywienia, anafilaksja występuje najczęściej po spożyciu: ryb, orzechów, owoców morza, mleka, jaj i soi. Reakcja anafilaktyczna znacznie rzadziej dotyczy uczulenia na pyłki.
Zobacz również: Alergia pokarmowa.
Jak objawia się anafilaksja?
Objawy pojawiają się zazwyczaj od kilku minut do kilku godzin od kontaktu z antygenem. W efekcie mogą być łagodne, umiarkowane lub ciężkie. Ich nasilenie i obraz kliniczny zależą od rodzaju antygenu. U większości pacjentów pierwsze objawy anafilaktyczne obejmują skórę i błony śluzowe. Widać:
- świąd skóry;
- rumień i pokrzywkę;
- obrzęk.
Do pozostałych pierwszych objawów zalicza się również:
- uczucie lęku, poczucie zagrożenia;
- obrzęk języka, gardła, krtani;
- nieżyt nosa;
- chrypkę;
- duszności;
- kaszel;
- nudności, wymioty, bóle brzucha;
- nietrzymanie moczu;
- skurcze macicy u kobiet;
- świszczący oddech;
- przekrwienie spojówek, łzawienie.
Cięższa anafilaksja objawia się zupełnie inaczej. Mogą oczywiście wystąpić powyższe objawy, jednak najczęściej obserwuje się objawy upośledzonego przepływu tkankowego krwi: bladość, wilgotność skóry, hipotonię, zapadnięcie żył podskórnych i zaburzenia świadomości. Dodatkowo często występują drgawki.
Zobacz również: Alergia na zapach.
Leczenie anafilaksji
Leczenie reakcji anafilaktycznej dzieli się na postępowanie ogólne i specjalistyczne. Ogólne ma na celu zapobieganie na dalszą ekspozycję na czynnik alergiczny. Przykładowo, w przypadku użądlenia należy natychmiast wyjąć żądło, przyłożyć w to miejsce lód. Istotne jest także utrzymywanie stałego kontaktu słownego, zapewnienie ciśnienia tętniczego oraz drożności dróg oddechowych.
Leczenie specjalistyczne obejmuje tlenoterapię oraz farmakoterapię. Lekiem pierwszego wyboru w przypadku każdej reakcji anafilaktycznej jest adrenalina i powinna być podana jak najszybciej po wystąpieniu pierwszych objawów. Leki przeciwhistaminowe nie powinny być stosowane jako leki pierwszego rzutu w anafilaksji, ale mogą one być pomocne w czasie stabilizacji stanu pacjenta w okresie powstrząsowym.
Zobacz również: Alergia – jak sobie z nią radzić?
Podsumowanie
Anafilaksja jest to niespodziewana reakcja organizmu spowodowana określonym czynnikiem, który u zdrowego człowieka nie wywołuje żadnych zmian chorobowych. Jej objawy mogą się różnić w zależności od osoby oraz czynności układu immunologicznego. Mogą one mieć postać słabszą lub silniejsza i rozwijają się zazwyczaj od kilku do kilkunastu minut a niekiedy nawet dni. Jest to stan, który może zagrażać naszemu życiu poprzez wystąpienie tak zwanego wstrząsu anafilaktycznego.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Dębińska A., Anafilaksja u dzieci w praktyce ratownika medycznego, Praca dyplomowa, Kraków.
- Lachowska-Kotowska P., Grzywa-Celińska A., Prystupa A., Kotowski M., Celiński R., Anafilaksja – rozpoznawanie i leczenie w praktyce lekarskiej, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2/2013.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
Zostaw komentarz