Aktualizacja: 27 czerwca 2022
Cholina wchodzi w skład grupy witamin B i należy do substancji lipotropowych zajmujących się przetwarzaniem, stapianiem i transportowaniem molekuł tłuszczu. Wzmacnia wątrobę oraz wspomaga leczenie wielu chorób związanych z podwyższonym cholesterolem. Wykorzystuje się ją w leczeniu zaburzeń pamięci, a także w chorobie Alzheimera.
Spis treści
Cholina – jak ważna jest dla organizmu?
Cholina jest związkiem chemicznym, który z reguły nie można nazwać witaminą B. Jednak ze względu na swoje właściwości i synergiczne działanie z kompleksem witamin B jest zaliczana do tej grupy. Współgra ona z kwasem foliowym wspomagając procesy przemiany tłuszczów, a także:
- utrzymuje serce i mózg w dobrej kondycji;
- jest niezbędna do sprawnego funkcjonowania woreczka żółciowego i wątroby;
- bierze udział w produkcji hormonów oraz regulowaniu centralnego układu nerwowego;
- wytwarza związek zwany acetylocholiną, która jest niezwykle ważnym neurotransmiterem potrzebnym naszemu mózgowi, a dodatkowo usprawnia pamięć.
Według badań przeprowadzonych przez światowych naukowców istnieje przypuszczenie, że cholina przynosi bardzo duże korzyści w leczeniu wszelkich chorób związanych z centralnym układem nerwowym. Zalicza się do nich szczególnie chorobę Parkinsona czy Alzheimera, które objawiają się niskim poziomem tej cennej witaminy w organizmie.
Doświadczenia naukowe nad choliną dowodzą, że jest ona bardzo istotna dla zapewnienia zdrowego rozwoju mózgu u noworodków. Dlatego kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny spożywać produkty bogate w lecytynę. Cholina pomaga usunąć tłuszcz z wątroby do komórek ciała. Wytwarza fosfodylocholinę (lecytynę), która jest ważną substancją, pozytywnie wpływającą na funkcjonowanie mózgu i komórek mózgowych. W Niemczech lekarze bardzo często przepisują fosfadylocholinę w terapiach ciężkich zapaleń i uszkodzeń wątroby. Z reguły preparaty z fosfadylocholiną są dostępne w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Jednak osoby mające poważny problem z funkcjonowaniem wątroby, powinny przed ich zakupem zasięgnąć porady lekarza.
Cholina – źródła
Bardzo dobrym źródłem zawierającym lecytynę, którą nasz organizm przetwarza w cholinę są:
- ryż;
- jajka;
- czerwone mięso;
- wątróbka;
- kapusta;
- kalafior;
- soja (ziarna);
- ciecierzyca;
- soczewica;
- zielony groszek;
- fasolka szparagowa;
- lecytyna sojowa.
Ze względu na swoje właściwości wiążące tłuszcz z wodą, lecytyna jest bardzo często dodawanym do produktów spożywczych składnikiem. Najczęściej stanowi dodatek do lodów, margaryny, majonezu oraz czekolady.
Dzienne zapotrzebowanie choliny
Niedobory choliny często objawiają się uszkodzeniem wątroby oraz prowadzą do stwardnienia tętnic. Nie została jednak ustalona rekomendowana dzienna dawka spożycia choliny. Większość osób dostarcza jej w swojej diecie od około 300 do 1000 miligramów na dobę, co wydaje się być wystarczające, aby zapobiec niedoborom. Jednakże profilaktycznie adekwatna dzienna dawka powinna wynosić około 425 mg dla kobiet, 450 mg dla kobiet w ciąży, 550 mg dla kobiet karmiących piersią i 550 mg dla mężczyzn.
Niedobór choliny
Zbyt małe spożycie choliny może na dłuższą metę skutkować jej niedoborami. Objawia się to głównie zaburzeniami funkcji poznawczych (w tym pamięć i koncentracja) oraz wahaniami nastroju. Jej niedobór jest negatywnym zjawiskiem również u sportowców i osób aktywnych fizycznie, ponieważ powoduje on zwiększenie męczliwości mięśni oraz niższą wytrzymałość. Wszystko to przekłada się na gorsze wyniki sportowe. Dodatkowo warto wspomnieć, że niedobór choliny powoduje problemy z wątrobą i układem krążenia.
Na niedobór narażone są przede wszystkim kobiety w ciąży i po menopauzie oraz alkoholicy / osoby często spożywające alkohol w dużych ilościach. Niedobór jest uwarunkowany również niektórymi chorobami związanymi z mutacjami genetycznymi, może też wystąpić u osób karmionych dożylnie.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Drews K., Aktywne wspomaganie szlaku folianów – epigenetyczny wpływ choliny i witaminy B12 na rozwój ciąży, Ginekologia Polska, 86/2015.
- Kijowski J., Leśnierowski G., Cegielska-Radziejewska R., Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5/2013.
- Leszczyńska T., Pisulewski P., Wpływ wybranych składników żywności na aktywność psychofizyczną człowieka, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1/2004.
Warto nadmienić, że korzystną cenowo formą choliny jest postać dwuwinianu. Z kolei alfa-gpc wyróżnia się działaniem poprawiającym siłę, wytrzymałość oraz wpływa na uwalnianie hormonu wzrostu.Trzecią popularną formą jest CDP-cholina, która przejawia pozytywny wpływ na układ dopaminergiczny.