Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 26 czerwca 2023

ChlorellaChlorella to słodkowodna alga o działaniu oczyszczającym, jednak posiada również inne zalety. Jest bowiem bogatym źródłem witamin i minerałów o szerokich właściwościach, mających wpływ na nasz organizm i zdrowie. Z tego powodu warto jest ją włączyć do codziennej diety. Przyjrzyjmy się tej cennej roślinie nieco bliżej.

Chlorella – właściwości

Ze względu na swój skład Chlorella wykazuje bardzo szerokie właściwości wpływające na organizm człowieka. Wspiera nie tylko zdrowie fizyczne, ale i psychiczne oraz urodę. Ponadto można ją stosować zarówno jako suplement diety, jak i celem przygotowywania domowych kosmetyków do stosowania zewnętrznego.

Odżywianie organizmu

Chlorella przede wszystkim dostarcza organizmowi cenne substancje odżywcze. Są to m.in.:

Alga ta jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), która wspomaga regenerację uszkodzeń skóry, powstałych w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego. Dodatkowo wzmacnia wzrok, zapobiega zaćmie i przeciwdziała rozwojowi nowotworu płuc. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Niedobór tej witaminy w konsekwencji może prowadzić do zaburzeń neurologicznych i upośledzenia sprawności intelektualnej.

Oczyszczanie organizmu

Błona komórkowa tej algi jest charakterystyczna i składa się z trzech, bardzo odpornych warstw ochronnych, które są podstawą oczyszczających właściwości Chlorelli.

Zobacz również: Rozerwana ściana komórkowa w aldze Chlorella – dlaczego jest to ważne?

Oczyszcza organizm, a szczególnie układ trawienny z:

  • toksyn;
  • metali ciężkich (m.in. kadm z papierosów, rtęć i pallad z plomb dentystycznych, a także ołów ze środowiska);
  • chemikaliów (rozpuszczalniki wchodzące w skład wielu produktów kosmetycznych, czyszczących, lakierów czy farb);
  • alkoholu.

Chlorella poprzez swoją unikalną budowę komórkową wiąże toksyny i usuwa je z organizmu – zalety te są bardzo cenione. Ponadto uszczelnia ścianki jelit, dzięki czemu zapobiega wtórnym zatruciom, czyli przenikaniu składu stolca do krwiobiegu. Dlatego w sytuacjach szczególnego nasilenia uwalniania się toksyn z tkanek organizmu (głodówka, intensywne odchudzanie, wizyty w saunie), Chlorella jest niezastąpiona, ponieważ absorbując toksyczne związki, zapobiega przeciążeniu nerek, a także wątroby.

Można to zaobserwować na podstawie badań nad kacem. Otóż okazuje się, że w 96% przypadków, testowane osoby mogły uniknąć kaca po zażyciu 4-5 gramów Chlorelli przed spożyciem alkoholu.

Zobacz również: Sposób na kaca – oczyszczające działanie Chlorelli.

Wzmacnianie odporności

Chlorella wspomaga naturalną zdolność obronną organizmu, ponieważ stymuluje układ odpornościowy. CGF (czynnik wzrostu Chlorelli) pobudza produkcję makrofagów, które odpowiedzialne są za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji, komórek nowotworowych, a także bakterii i wirusów, powstrzymując infekcje. Wzmacnia żołądkowo-jelitową błonę śluzową znacznie usprawniając naturalną barierę ochronną przeciw szkodliwym substancjom.

Chlorella sklep

Zmniejszanie alergii

Spożywanie tej algi wycisza pobudzenie układu odpornościowego organizmu w trakcie alergii, dzięki czemu zapobiega destrukcji, spowodowanej przez własne przeciwciała. Podczas badań, analizy mikroskopowe dowodzą, że pyłek kwiatowy kiedy osiada na naszych błonach śluzowych nie jest w 100% substancją naturalną. Jest on skażony szkodliwymi substancjami. Mikstura pyłku kwiatowego z materiałem toksycznym powoduje bardzo silną reakcję systemu immunologicznego. Chlorella łagodzi nadmierne reakcje układu odpornościowego i jednocześnie eliminuje metale ciężkie. Działa zatem antyalergicznie.

Wspieranie trawienia

Suplementacja Chlorellą wspomaga rozwój pożytecznej mikroflory jelit oraz ich normalną perystaltykę. W istocie działa jak antybiotyk, dzięki zawartości takiej substancji jak chlorelin. Dlatego niszczy bakterie patogenne, wspomagając jednocześnie wzrost i rozprzestrzenianie się przyjaznej flory bakteryjnej. W konsekwencji Lactobacillus, najbardziej pożądana w jelitach bakteria, namnaża się cztery razy szybciej.

Zobacz również: Chlorella na poprawę trawienia.

Poprawa krążenia

Alga ta wpływa na tworzenie się krwi, a także wspomaga aktywność białych ciałek krwi (leukocyty) i oczyszcza krew. Z pewnością Chlorella jest obecnie najbogatszym źródłem chlorofilu. Chlorofil budową strukturalną cząsteczki, zbliżony jest do hemoglobiny. Dlatego korzystnie wpływa na proces powstawania czerwonych krwinek (erytrocyty), co jest wykorzystywane w leczeniu niedokrwistości. Ponadto, chlorofil wykazuje działanie przeciwbakteryjne, stabilizujące ciśnienie krwi, wzmacniające mięsień sercowy i przyspiesza proces gojenia się ran.

Dodatkowo spożywanie Chlorelli wpływa na regulację poziomu cholesterolu, co w konsekwencji zapobiega miażdżycy. Chlorella wiąże cholesterol, umożliwiając jelitom wyeliminowanie jego nadmiaru. W przypadku hypocholesterolemii, alga ta sprzyja syntezie cholesterolu w organizmie.

Działanie antyoksydacyjne

Chlorella pomaga neutralizować wolne rodniki, odmładzając organizm. Poprzez spowalnianie procesu utleniania się komórek i eliminację wolnych rodników zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Usuwanie wolnych rodników jest także istotne z punktu widzenia profilaktyki chorób nowotworowych. Wykazuje zatem silne działanie przeciwutleniające.

Wpływ na hoemostazę

Chlorella obniża kwasowość środowiska wewnętrznego organizmu. Do rozwoju kwasicy może dojść w przebiegu wielu chorób, szczególnie takich jak cukrzyca, zatrucie alkoholowe, choroby nerek (niewydolność nerek) i przewodu pokarmowego, płuc, układu sercowo-naczyniowego. Najlepszym sposobem na przeciwdziałanie kwasicy jest spożywanie pożywienia bogatego w chlorofil. Dlatego Chlorella nadaje się do tego najlepiej.

Wirusy i grzyby

Zapobiega mnożeniu się różnych drobnoustrojów i grzybów. Chlorella pobudza powstawanie interferonu (glikoproteid), który hamuje proces produkcji białek wirusowych i bakteryjnych. Grzyby pasożytujące w jelitach powodują silną koncentrację szkodliwych substancji. W przypadkach zagrzybieniach pracy przewodu pokarmowego Chlorella przynosi efekty na kilku poziomach. Wzmacnia układ odpornościowy, wiąże i eliminuje metale ciężkie, które sprzyjają rozwojowi grzybów, a także oddziaływanie w sposób zbliżony do probiotyków.

Depresja i zmęczenie

Chlorella zawiera aminokwas tryptofan, z którego produkuje się serotonina, hormon radości i szczęścia. Niski poziom serotoniny jest głównym powodem depresji i zmęczenia. Chlorella zażyta wieczorem przetwarza serotoninę w melatoninę, dzięki czemu lepiej się wysypiamy.

Wskazania do suplementacji Chlorelli

Chlorellę warto suplementować przede wszystkim w celu oczyszczenia organizmu z toksyn. Zaleca się jej przyjmowanie również podczas stosowania diety odchudzającej czy wegetariańskiej, ponieważ uzupełni wszelkie niedobory pokarmowe wynikające z takich diet. Dodatkowo wskazaniem do jej spożywania są stany po zabiegu operacyjnym, napromieniowaniu, a także regeneracja i rekonwalescencja organizmu narażonego na długotrwały stres lub inne obciążenia.

Wśród chorób i schorzeń stanowiących wskazanie do suplementacji Chlorelli znajdują się między innymi:

U osób nadwrażliwych, na początku przyjmowania Chlorelli, mogą pojawić się niepożądane objawy. Mogą to być wykwity skórne w postaci trądziku lub niewielkiej wysypki. Są to naturalne przejawy powrotu równowagi wewnętrznej, a także detoksykacji, kiedy ciało aktywnie usuwa toksyny. Nie chodzi o alergię, ale o oczyszczanie organizmu. Chlorella i zalety wynikające z jej spożycia są tak szerokie, że warto zdecydować się na jej przyjmowanie.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  2. Halle I., Janczyk P., Freyer G., Suoffrant W., Effect of microalgae Chlorella vulgaris on laying hen performance, Archiva Zootechnica, 2/2009.
  3. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające chlorella vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami