Chlorella w proszku czy tabletkach – która z nich będzie lepszym wyborem dla człowieka, który chce kompleksowo zadbać o zdrowie i zależy mu przede wszystkim na intensywnej detoksykacji organizmu? Alga ta znana jest bowiem głównie ze swoich właściwości oczyszczających. Sugeruje się, że w dzisiejszych czasach każdy człowiek powinien przynajmniej czas od czasu zadbać o detoksykację organizmu.
Spis treści
Chlorella w proszku czy tabletkach?
Chlorella w proszku – zalety
Zalety Chlorelli w proszku:
- można wykorzystać ją na wiele sposobów – nadaje się zarówno do suplementacji (jako dodatek do koktajlów, smoothie, owsianek, wypieków, choć można mieszać ją tylko z wodą i pić), jak i jako półprodukt do przyrządzania domowych kosmetyków (maseczek, peelingów, odżywek);
- nadaje się także dla konsumentów, którzy mają problem z przełykaniem tabletek i kapsułek;
- z łatwością można dozować jej porcję, bez względu na to czy ma być spożyta, czy może ma być dodana do domowych kosmetyków.
Chlorella w tabletkach – zalety
Zalety Chlorelli w tabletkach:
- zawsze można mieć ją przy sobie – udając się w podróż, wyjeżdżając służbowo czy w dowolnym innym momencie wystarczy zabrać ze sobą potrzebną liczbę tabletek, aby utrzymać systematyczność suplementacji. Byłoby to trudniejsze w przypadku proszku, ponieważ trzeba byłoby albo zabrać całe opakowanie, albo przesypać miarki proszku do woreczka;
- jest bardzo łatwa w suplementacji – wystarczy popić odpowiednią liczbę tabletek szklanką wody. Nie trzeba mieszać jej z wodą czy wymyślać mniej lub bardziej skomplikowanych przepisów;
- konsument nie naraża się na roślinny, charakterystyczny smak algi (należy zaznaczyć, że mimo wszystko jest on bardzo delikatny).
Wybierając Chlorellę, należy kierować się więc własnymi potrzebami i preferencjami. Niektórzy konsumenci bardziej docenią zalety algi w proszku, inni zaś w tabletkach. Jakie są natomiast wady obu produkty? Chlorella w proszku wymaga większych działań suplementacyjnych, należy rozmieszać ją z wodą lub innym płynem, a dopiero później wypić. Jeśli konsumentowi zależy wyjątkowo na czasie i wygodzie, lepsza będzie wersja w tabletkach. Chlorelli w tabletkach nie połknie natomiast małe dziecko czy osoba z zaburzeniami połykania.
Chlorella – na co zwracać uwagę przy zakupie?
Wybierając wysokiej jakości, naturalną Chlorellę (bez względu na jej formę) warto kierować się następującymi parametrami:
- rodzaj Chlorelli – istnieje kilka gatunków Chlorelli, przy czym największą popularnością na rynku cieszy się Chlorella vulgaris oraz Chlorella sorokiniana. Działanie i skład obu z nich zostały bardzo dobrze poznane, dlatego obie będą trafnym wyborem;
- skład suplementu diety – podstawowym produktem w suplemencie diety powinna być oczywiście Chlorella, jednak niektóre preparaty zostały wzbogacone o naturalne związki, które potęgują działanie tej algi i dodatkowo uzupełniają niedobory pokarmowe. Chlorella bardzo dobrze łączy się m.in. z beta-karotenem, retinolem, witaminą B12, witaminą D, witaminą K, żelazem oraz polifenolami znanymi ze swoich właściwości antyoksydacyjnych;
- bezpieczeństwo algi – polskie prawo nie do końca ustala normy produkcji suplementów diety. W przeciwieństwie do leków nie muszą one przechodzić starannych, rutynowych testów. Dlatego warto wybierać wyłącznie te produkty, które mimo braku obowiązku zostały starannie przebadane. Przykładowo Chlorella w tabletkach bioalgi została przebadana przez Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) pod względem zawartości metali (ołów i kadm) oraz w kierunku wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA);
- pochodzenie Chlorelli – Chlorella hodowana jest w zbiornikach wodnych, dlatego bardzo łatwo wchłania wszelkie minerały, ale i toksyny znajdujące się w wodzie. Właśnie dlatego należy dbać o to, aby dany zbiornik wodny był bogaty w składniki mineralne i jednocześnie charakteryzował się bardzo wysoką czystością mikrobiologiczną. Takie zbiorniki wodne znaleźć można np. w Tajwanie.
Dodatkowo istotnym aspektem jest to, aby była to Chlorella z rozerwaną ścianą komórkową. Jest to wytrzymała otoczka, wewnątrz której znajdują się wszystkie cenne składniki aktywne tej algi. Organizm człowieka nie jest jednak w stanie jej strawić i szansy tej nie zwiększa nawet rozdrabnianie Chlorelli w moździerzu. To producent na etapie produkcji musi zastosować szereg technik, które rozbiją wytrzymałą ścianę komórkową Chlorelli, uwalniając jej zawartość. Bez względu na to, czy kupujemy Chlorellę w tabletkach, czy może w proszku, musi ona mieć rozerwaną ścianę komórkową.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella Vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017.
- Safi C., Zebib B., Merah O., Pontalier P., Vaca-Garcia C., Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35/2014.
- Wierzbicka I., Chlorella – panaceum na wszystkie choroby?, Food Forum, 1/2016.
Zostaw komentarz