Aktualizacja: 4 maja 2022
Chlorella na poprawę trawienia – czy faktycznie działa? Nasi przodkowie nigdy nie mieli aż tak dużych problemów jelitowych jak występują obecnie. Dlaczego? To proste – nie istniało wtedy w ich diecie tak przetworzone jedzenia jak fast food, mięso i inne potrawy smażone na głębokim tłuszczu czy napoje gazowane. W dzisiejszych czasach żywność ma zazwyczaj niską wartość odżywczą. Stanowi to ogromny problem dla żołądka, ponieważ jest ona bardzo trudna do strawienia.
Spis treści
Fast food a układ trawienny
Sięgając za każdym razem po fast food narażamy układ trawienny, a w szczególności jelita, na problemy trawienne, które powodują dyskomfort. Tego rodzaju jedzenie jest mało odżywcze. A kiedy w diecie brakuje składników odżywczych, zaczynają się zaparcia, bóle żołądka, zespół jelita drażliwego, alergie pokarmowe, zapalenie uchyłków, które objawiają się w późniejszym czasie i powodują jeszcze większe problemy zdrowotne.
Zdrowe trawienie
Wielu lekarzy oraz specjalistów w dziedzinie zdrowego odżywania, mając na uwadze zdrowie pacjenta zwracają uwagę na procesy trawienne. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że otyłość lub niedożywienie wywołują liczne choroby. Powodem jest nie tylko „zła” żywność, ale również to, że osoby te doświadczają trudności w trawieniu pokarmów.
Chlorella na poprawę trawienia
Algę Chlorella od dawna stosuje się w medycynie naturalnej jako suplement diety. Chlorellę hoduje się w środowisku słodkowodnym, bogatym w składniki mineralne. Wartości odżywcze tej algi, działanie oczyszczające z toksyn, a także usprawniające pracę jelit od dawna fascynują naukowców.
Chlorella zawiera około 80% białka roślinnego. Jest bogata w kwasy nukleinowe, a także zawiera bardzo wysoki poziom witaminy A jako beta karoten (zaspakaja ponad 90% naszego dziennego zapotrzebowania). Na dodatek jest też bogatym źródłem żelaza i witaminy C. Chlorella jest skutecznym środkiem do walki z anemią czy niedożywieniem. Wzbogaca i oczyszcza krew, jak również wpływa na poprawę pracy układu nerwowego i mózgu. Ściśle współpracuje z układem odpornościowym, pomaga usunąć toksyny z organizmu i walczy ze szkodliwymi bakteriami. Tym samym poprawia zdolności organizmu do obrony przed zanieczyszczeniami takimi jak smog, pestycydy i szkodliwe pierwiastki, obecne w otaczającym nas środowisku. Te drobne algi mogą więc być również stosowane do zwalczania wolnych rodników. Chlorella zawiera wysoki poziom chlorofilu i może być stosowana jako środek przeciwbólowy i przeciwzapalny.
Efekty Chlorelli
Chlorella dostępna jest zarówno w postaci proszku jak i tabletek. Już 3 miesięczna kuracja przynosi bardzo duże efekty. Lepsze samopoczucie i poprawa trawienia jest już widoczna nawet po 3 tygodniach regularnego stosowania tej algi.
A jak przyjmować Chlorellę?
Chlorella na poprawę trawienia najlepiej gdy stosowana jest wieczorem. Dzięki zawartości błonnika pomoże wypróżnić się następnego dnia. Natomiast po całym dniu, kiedy organizm narażony jest na toksyny i zanieczyszczone środowisko, skutecznie pomoże w detoksykacji.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Barghbani R., Rezaei K., Javanshir A. Investigating the Effects of Several Parameters on the Growth of Chlorella vulgaris Using Taguchi’s Experimental Approach. International Journal of Biotechnology for Wellness Industries, 2/2012.
- Safi C., Merah O., Zebib B., Pontalier P., Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris. A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 2014.
- Lazur J., Jękot B., Szewczyk A., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny. Conference: XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego 2017.
- Wierzbicka I., Chlorella – panaceum na wszystkie choroby?, Food Forum, 2/2016.
Słyszałam wiele dobrego o chlorelli, ale jakoś nigdy nie myślałam o tym. Na trawienie zawsze sprawdza się u mnie mięta lub zielona herbata 🙂
Często dodaję spirulinę do różnego rodzaju koktajlów 🙂
Właśnie słyszałam, że spirulina jest świetna, znajomi często dodają do różnego rodzaju soków. Muszę też wypróbować 🙂
jestem kurczę świadoma, wiem o takich składnikach, ogarniam te kwestie żywieniowe i pięknie się odżywiałam. a teraz bang! zaniedbanie żywienie, gotowce, mało swojego gotowania, we wrzesniu sie oczyszczam i wracam na dobra droge!
Zastanawiam się, czy ta w proszku ma jakiś smak ?
Dobre pytanie:) jak samkuje wersja w proszku
Nigdy nie słyszałam o chlorelli, ale widzę, że warto się z nią zapoznać bliżej 🙂