Stigmasterol to organiczny związek chemiczny zaliczany do grona steroli, znajdujący się zwłaszcza w surowcach pochodzenia roślinnego, z których może być izolowany. Korzystnie wpływa na zdrowie człowieka m.in. ze względu na swoje działanie endokrynne – uczestniczy w produkcji licznych, ważnych hormonów.
Spis treści
Sterole – czym są?
Sterole to podstawowe składniki błon komórkowych organizmów zwierzęcych i roślinnych. Dotychczas poznano około 40 form steroli roślinnych, spośród których najbardziej znane i najczęściej spotykane to: β-sitosterol, kampesterol i stigmasterol. Ich nasyconą formę stanowią stanole, tworzące się w konsekwencji uwodornienia steroli. Sterole roślinne znane są przede wszystkim z tego, że w odpowiedniej dawce mogą znacząco obniżać poziomu cholesterolu we krwi. Szeroko zakrojone badania kliniczne wskazują, że spożycie już 2-3 g fitosteroli dziennie wywołuje spadek poziomu cholesterolu całkowitego o około 10% oraz frakcji cholesterolu LDL o około 15%.
Sterole roślinne znaleźć można w dużych ilościach we wszystkich komórkach roślinnych. Najbogatszym źródłem są jednak oleje roślinne. Dla porównania olej kukurydziany zawiera 952 mg fitosteroli w 100 g, natomiast nasiona kukurydzy – jedynie 70 mg w 100 g.
Stigmasterol – charakterystyka
Stigmasterol jest organicznym związkiem chemicznym o wzorze sumarycznym C29H48O oraz masie molowej 412, 69 g/mol. Naturalnie występuje w roślinach uznawanych za lecznicze, przy czym wymienia się wiele jego pochodnych, takich jak np. spinasterol, fukosterol, cyasteron, glukozyd stigmasterolu, epoksyd fukosterolu, 29-fluorostigmasterol i inne. Związek ten po raz pierwszy został wyizolowany w Calabarbohne w 1906 roku przez Adolfa Wind Forma i A. Hautha.
Stigmasterol – działanie
Wyizolowany stigmasterol wykorzystuje się w wielu różnych procesach chemicznych, których celem jest uzyskanie syntetycznych i półsyntetycznych związków dla przemysłu farmaceutycznego. Działa jako prekursor w syntezie progesteronu oraz jako półprodukt w biosyntezie androgenów, estrogenów, kortykoidów, a nawet witaminy D3. Przede wszystkim jednak znajduje zastosowanie we współczesnym lecznictwie ze względu na wszechstronne działanie na organizm człowieka.
Stigmasterol ma właściwości poprawiające krążenie i przeciwmiażdżycowe. Obniża poziom cholesterolu LDL, ponieważ konkuruje z nim o wchłanianie jelitowe. W badaniach klinicznych zaobserwowano, że działa wyraźnie przeciwnowotworowo, hamując rozwój komórek rakowych. Inne badanie pokazało, że może spowalniać lub nawet hamować proces niszczenia kości i stawów w przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów (do testów użyto chondrocytów mysich i ludzkich, pobranych od chorych pacjentów). Daje to ogromną nadzieję dla wielu pacjentów z chorobami przewlekłymi. Dodatkowo jest to związek wspierający zdrowie diabetyków, czyli pacjentów zmagających się z cukrzycą. Reguluje poziom glukozy i insuliny we krwi.
Stigmasterol uznawany jest za bardzo silny antyoksydant, który jednocześnie zmniejsza ryzyko powstawania spontanicznych mutacji genowych. Może działać miejscowo przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Tak wszechstronne właściwości sprawiają, że staje się coraz większym obiektem zainteresować naukowców.
Stigmasterol – dzienne spożycie
W przeciętnej diecie człowieka znajduje się około 20-50 mg stanoli i 100-350 mg steroli. Ilości te uznaje się za niewystarczające do efektywnego obniżania zawartości cholesterolu we krwi. Uważa się, że minimalna dawka, wykazująca rzeczywisty rezultat hipocholesterolemiczny, wynosi 1000 mg dziennie. Właśnie dlatego sterole są coraz częstszym składnikiem suplementów diety wspierających układ sercowo-naczyniowy, a także niektórych leków. Należy jednak pamiętać, że silnie oddziałują na organizm człowieka, zatem nie powinno się przekraczać dawek zaleconych przez lekarza lub producenta suplementu diety.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Chaudhary J., Jain A., Kaur N., Kishore L., Stigmasterol: A Comprehensive Review, International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 2011.
- Kopeć A., Nowacka E., Piątkowska E., Leszczyńska T., Charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślinnych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 3 (76), 5 – 14.
- Hassa R., Mrzigod J., Nowakowski J., Podręczny słownik chemiczny, Katowice: Videograf II, 2004, s. 382.
Zostaw komentarz