Kwasy fenolowe stanowią szeroko rozpowszechnioną w świecie roślinnym grupę metabolitów wtórnych, wykazujących pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Uczestniczą w procesach regeneracyjnych i adaptacyjnych organizmu, a także wykazują bardzo silne działanie przeciwutleniające. Są to związki, które możemy znaleźć przede wszystkim w owocach i warzywach. Powinny stanowić stały element codziennej diety człowieka.
Kwasy fenolowe – charakterystyka
Do najczęściej występujących kwasów fenolowych zaliczamy :
- kwas protokatechowy;
- kwas kawowy;
- kwas galusowy;
- kwas p-hydroksybenzoesowy;
- kwas wanilinowy;
- kwas syryngowy;
- kwas synapinowy;
- kwas ferulowy;
- kwas p-kumarowy.
W swojej strukturze posiadają grupę hydroksylową i karboksylową. W świecie roślin rozpowszechnione są w szczególności hydroksylowe pochodne kwasu benzoesowego oraz kwasu cynamonowego. Po wcześniejszym podgrzaniu i w środowisku kwaśnym, związki te mogą ulegać hydrolizie, pod wpływem której następuje zerwanie wiązań estrowych i glikozydowych, co w ostateczności powoduje wzrost liczby wolnych fenolokwasów. Kwasy fenolowe mogą stanowić także komponenty antocyjanów lub flawonów.
Źródła kwasów fenolowych
Szczególnie bogatymi źródłami kwasów fenolowych (i innych związków fenolowych) są owoce takie jak:
- aronia;
- truskawki;
- poziomki;
- maliny;
- jagody;
- borówki;
- jeżyny;
- wiśnie;
- owoce granatu;
- brzoskwinie;
- gruszki;
- winogrona;
- żurawina;
- jabłka.
Z kolei wśród warzyw za najlepsze źródła kwasów fenolowych uznaje się:
- brokuły;
- kapustę czerwoną;
- cebulę;
- czosnek;
- buraki ćwikłowe;
- czerwoną paprykę;
- natkę pietruszki.
Omawiane związki można również znaleźć w przetworach owocowych (dżemy, soki, powidła, najlepiej samodzielnie robione), kiszonkach, kawie, herbacie oraz winie.
Kwasy fenolowe – właściwości
Kwasy fenolowe uważane są za składniki wzbogacające, prekursory substancji aromatyzujących, ale przede wszystkim za związki bioaktywne. Wyróżniają się szerokim spektrum aktywności farmakologicznej i odpowiadają głównie za likwidację wolnych rodników, chelatowanie jonów metali i zmianę aktywności enzymów. Dzięki temu chronią przed skutkami stresu oksydacyjnego, który jest jednym z kluczowych czynników ryzyka chorób cywilizacyjnych (w tym alergii, nowotworów czy schorzeń neurodegeneracyjnych). Wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne i przeciwwirusowe, a także wpływają pozytywnie na odporność człowieka.
Kwasy kawowy, chlorogenowy, ferulowy, elagowy i galusowy wykazują zdolność blokowania związków kancerogennych powstających na drodze metabolicznych przemian niektórych substancji rakotwórczych. Dodatkowo związki te działają żółciopędnie, hemostatycznie oraz antyseptycznie. Mogą także obniżać nadmierną potliwość ciała i chronić przed degradacją kolagenu w skórze spowodowaną promieniowaniem słonecznym.
Można podsumować, że kwasy fenolowe powinny znajdować się w diecie każdego człowieka, bez względu na to, czy zmaga się on z chorobami przewlekłymi, czy może po prostu chce zadbać o swoje zdrowie i profilaktykę takich chorób. Kwasy fenolowe wykazują korzystny wpływ na przebieg wielu chorób, poprawiają samopoczucie i podnoszą poziom odporności.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gheribi E., Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Medycyna Rodzinna, 4/2011.
- Parus A., Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych, Postępy Fitoterapii, 1/2013.
- Arceusz A., Wesołowski M., Wybrane kwasy fenolowe i biopierwiastki w roślinnych surowcach leczniczych, Annales Academiae Medicae Silesiensis, 4/2011.
Zostaw komentarz