Aktualizacja: 19 czerwca 2023
Fosfatydyloseryna to ważny fosfolipid błony komórkowej, odgrywający kluczową rolę w sygnalizacji cyklu komórkowego. Występuje głównie w komórkach ośrodkowego układu nerwowego, zwłaszcza tworzących tkankę mózgową. Związek ten jest coraz chętniej wykorzystywany w produkcji suplementów diety wspierających mózg.
Spis treści
Fosfatydyloseryna – charakterystyka
Składniki fosfolipidowe występują w określonych miejscach w błonach komórkowych, w zależności od swojego rodzaju i rodzaju danej komórki. Fosfatydyloseryna występuje wyłącznie w monowarstwie wewnętrznej. To związek o dobrze poznanej budowie. Zawiera szkielet glicerofosforanowy sprzężony z dwoma kwasami tłuszczowymi i L-seryną przy pomocy wiązania fosfodiestrowego.
Fosfatydyloseryna – zastosowanie
Fosfatydyloseryna to fosfolipid błony komórkowej, występujący szczególnie licznie w komórkach mózgu. Bardzo łatwo można pozyskać go z surowców pochodzenia roślinnego, np. z soi. Początkowo fosfatydyloseryna była ekstrahowana ze skóry wołowej, jednak w związku z istnieniem ryzyka zainfekowania tych surowców prionami wywołującymi gąbczastą encefalopatię bydła (czyli chorobę szalonych krów), zaczęto otrzymywać omawiany związek w sposób enzymatyczny z lecytyny sojowej.
Fosfatydyloserynę stosuje się w suplementach diety jako składnik lecytyny (mieszanina fosfolipidów) celem wspomagania sprawności umysłowej, pamięci i koncentracji. Bywa również wykorzystywana w medycynie, jako składnik niektórych leków.
Właściwości fosfatydyloseryny
Udowodniono, że fosfatydyloseryna wpływa pozytywnie na funkcję błon komórkowych neuronów, czyli podstawowych komórek tworzących układ nerwowy. Wspiera także funkcje poznawcze m.in.
- uwalnianie neuroprzekaźników z błony presynaptycznej;
- transdukcję sygnału;
- komunikację międzykomórkową.
W związku z tym w ostatnich latach rozpoczęto interesujące i obiecujące badania nad skutecznością suplementacji fosfatydyloseryny celem poprawy zdolności zapamiętywania i odtwarzania informacji oraz wspomnień. Vakhapova wraz z ekipą badaczy przeprowadził badania randomizowane podwójnej ślepej próby na kobietach i mężczyznach w wieku od 50 do 90 lat skarżących się na zaburzenia pamięci niebędące wynikiem takich chorób jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona czy udar mózgu. Sprawdzano wpływ przyjmowania dawki 300 mg fosfatydyloseryny na zdolności pamięciowe. Ostatecznie wysunięto wnioski, iż podawanie fosfatydyloseryny może złagodzić objawy pogorszenia pamięci w grupie osób starszych, w której nie występowała demencja.
Odnośnie choroby Alzheimera, fosfatydyloseryna może chronić przed nagłym postępem choroby. Jej istotą jest bowiem gromadzenie się w mózgu beta-amyloidu, zaś omawiany związek zapobiega tej akumulacji. Niezbędne są jednak dalsze badania w tym kierunku.
Udowodniono również, że fosfatydyloseryna korzystnie wpływa na obniżanie poziomu hormonów stresu w organizmie (kortyzolu i ACTH), poprawia nastrój i zmniejsza ryzyko depresji czy złego samopoczucia. Może łagodzić impulsywność i zaburzenia emocjonalne u chorych na ADHD, a także wpływa na efektywność i wydajność treningów sportowych. Dodatkowo przeciwdziała bezsenności i poprawia jakość nocnego odpoczynku.
Fosfatydyloseryna – suplement diety
Fosfatydyloseryna dostępna jest w postaci suplementów diety. Mają one postać proszku do mieszania z wodą lub koktajlami oraz tabletek. Wskazaniem do stosowania jest przede wszystkim chęć wsparcia układu nerwowego (zwłaszcza w starszym wieku, ale nie tylko) oraz chęć poprawy efektywności treningów sportowych. Po suplement może jednak sięgać każda osoba, która chce w świadomy sposób wspierać własne zdrowie.
Fosfatydyloseryna jest związkiem bezpiecznym i bardzo dobrze tolerowanym przez organizm człowieka. W badaniu klinicznym z udziałem 120 osób dorosłych związek ten w dawce 600 mg na dobę przez 12 tygodni był bezpieczny i nie wywoływał działań niepożądanych. Zwykle dzienne zalecenia producentów są nawet niższe i wynoszą średnio 200-400 mg na dobę. Możliwe działania uboczne występują bardzo rzadko i obejmują głównie nudności, bezsenność i bóle głowy, które przemijają tuż po odstawieniu produktu.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Lisiecka J., Androsiuk J., Perkowski R., Sokołowski R., Ciesielska N., Nowak K., Kędziora-Kornatowska K., Wpływ suplementów diety na poprawę funkcji poznawczych u osób starszych, Gerontologia Polska, 24/2016.
- Marczak A., Jóźwiak Z., Zaburzenia asymetrycznego rozmieszczenia fosfatydyloseryny w błonie komórkowej – najnowsze teorie, Postępy Biologii Komórki, 2/2007.
Zostaw komentarz