Kolagen do picia
Kolagen do picia

acydymetriaAcydymetria to dział chemicznej analizy ilościowej, bazującej na oznaczaniu zasad drogą miareczkowania mianowanymi roztworami kwasów. Wspólnie z alkalimetrią wchodzi w skład alkacymetrii, dlatego dla lepszego zrozumienia tematu warto znać wyjaśnienie wszystkich trzech pojęć.

Co to jest alkacymetria?

Alkacymetria jest jednym z istotnych działów analizy miareczkowej (inaczej: analizy objętościowej). W jej przebiegu ustala się dokładne stężenie kwasów lub zasad poprzez miareczkowanie roztworów z użyciem odpowiednio zasad lub kwasów. Na pojęcie „alkacymetria” składają się:

  • alkalimetria – miareczkowanie mianowanymi roztworami zasad;
  • acydymetria – miareczkowanie mianowanymi roztworami kwasów.

Metody alkacymetryczne nazywa się również metodami zobojętnienia, jako że opierają się one na reakcji zobojętnienia, czyli reakcji kwasu z zasadą, wskutek czego tworzy się sól i woda. Odwrotnością reakcji zobojętnienia jest reakcja hydrolizy.

Acydymetria – na czym polega?

Acydymetria to inaczej miareczkowanie zasad mianowanym roztworem kwasu, przy rozumieniu pojęcia zasadowości jako powinowactwa do protonu. Wszystko zależy jednak od środowiska otoczenia dla danego związku. W środowisku wodnym w pierwszej kolejności oznacza się związki, których zasadowość przewyższa zasadowość wody. Rozpuszcza się je w wodzie lub w etanolu (jeśli nie wykazują zdolności do rozpuszczania się w wodzie). Z kolei w środowisku niewodnym oznacza się aminy i zasady heterocykliczne, sole zasad organicznych z kwasami nieorganicznymi lub kwasami organicznymi, jak również sole słabych kwasów organicznych z mocnymi zasadami nieorganicznymi.

Bardzo ważnym elementem prac chemicznych przy miareczkowaniu jest pomiar wartości pH roztworu. Dokonuje się tego najczęściej za pomocą oranżu metylowego, fenoloftaleiny lub wskaźników uniwersalnych. Należy jednak mieć na uwadze, że na działanie poszczególnych wskaźników wpływa również temperatura roztworu, obecność w roztworze rozpuszczalników organicznych bądź białek.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kocjan R., Chemia analityczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2023.
  2. Bilichowski I., Miareczkowanie kwasów i zasad w środowisku niewodnym, 2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami