Aktualizacja: 22 czerwca 2023
Cebula to warzywo, które znane jest każdemu. Wiele potraw nie obejdzie się bez niej. Wyraźnie wzmacnia smak dania, działa antybakteryjnie, zwiększa odporność organizmu. Jakie jeszcze właściwości wykazuje? Poznajmy działanie i zastosowanie cebuli.
Spis treści
Cebula – charakterystyka
Cebula jest warzywem bardzo łatwym w uprawie. Można wyhodować ją nawet z warunkach domowych na parapecie, jak również w swoim ogródku. Występują w niej olejki lotne, związki alkilowe, kwercetyna (związek aromatyczny pochodzenia roślinnego) i enzymy. Są to związki, które dosyć drażniąco wpływają zarówno na nasze oczy, jak i nos. Jednak nie należy uważać, że jest to szkodliwy wpływ na nasze zmysły. Takie działanie należy traktować jako sposób dezynfekcji i oczyszczanie organizmu.
Cebula – właściwości
Cebula to źródło wielu minerałów takich jak krzem, siarka, cynk, potas, fosfor, wapń czy sód. Ponadto zawiera szereg witamin m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, E, K i PP. Występuje kilka rodzajów cebuli, choć najpopularniejsze z nich to biała i czerwona. Warto wiedzieć, że cebula:
- działa bakteriobójczo;
- w znaczny sposób zwiększa odporność organizmu;
- przyspiesza wydzielanie soków trawiennych, co prowadzi do wzmożonego apetytu;
- reguluje wypróżnianie oraz niweluje gazy;
- zmniejsza poziom cukru we krwi;
- zmniejsza pieczenie skóry wynikające z ukąszenia owadów np. komarów czy osy;
- skutecznie obniża poziom cholesterolu;
- zmniejsza krzepliwość krwi, zapobiegając powstawaniu skrzepów;
- wykazuje działanie grzybobójcze. Z tego też względu jej spożywanie polecane jest po kuracji antybiotykowej.
Zawarta w cebuli witamina C to naturalny przeciwutleniacz, który usuwa z organizmu wolne rodniki powodujące szybsze starzenie się. Warto jednak pamiętać, że jest ona bardzo podatna na obróbkę termiczną, z tego też względu podczas smażenia, cebula traci ten cenny składnik. Najlepiej więc spożywać cebulę w postaci surowej.
Cebula – zastosowanie
Warzywo to stanowi doskonały dodatek do mięs, zarówno tych duszonych, pieczonych jak i smażonych. Cebula dodawana jest często do różnego rodzaju sałatek i sosów, a także wykorzystywana jako składnik wielu zup. Jest niemalże w każdym produkcie typu fastfood – pizza, kebab, hot-dog, hamburger. Można z niej przygotować niezwykle zdrowi syrop. Wystarczy użyć dwóch składników:
- cebula;
- cukier.
Cebulę należy obrać i drobno pokroić. Następnie zasypać białym cukrem. Tak przygotowane składniki pozostawić na kilka godzin. Sok, który uzyskamy będzie posiadał konsystencję leczniczego syropu. Należy spożywać go 2 razy dziennie. Syrop z cebuli jest jednym z najstarszych domowych metod leczenia. Skuteczny jest w walce z przeziębieniem, anginą czy grypą.
Cebula w medycynie naturalnej
Ugotowana cebula w formie okładów stosowana była w przypadku leczenia wrzodów skóry. Obecnie stosuje się ją także w stanach zapalnych żylaków, odmrożeniach, oparzeniach czy trądziku. Forma okładów z cebuli leczy także hemoroidy. Niewielka ilość rozgotowanej cebuli zaaplikowana do ucha zmniejsza w nich szum oraz dolegliwości występujące u osób starszych. Posmarowanie skóry świeżą cebulą zmniejsza dolegliwości wywołane ukąszeniem owadów np. pszczół lub os. Cienka błonka znajdująca się między warstwami cebuli może służyć jako antyseptyczny opatrunek dla skóry.
Kto powinien unikać spożywanie cebuli?
Przeciwwskazaniami do spożywania cebuli są:
- choroby nerek;
- stany zapalne jelit;
- choroby wątroby;
- inne choroby układu pokarmowego;
- niewydolność serca;
- zgaga (spożywanie cebuli może nasilać objawy zgagi).
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości lub konkretnych problemów zdrowotnych związanych ze spożywaniem cebuli, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, którzy mogą dostosować zalecenia żywieniowe do indywidualnych potrzeb.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Grzelak K., Cebula jako źródło prebiotyków w okresie jesienno-zimowym, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2006.
- Wala K., Kuczyńska M., Zdrojewicz Z., Cebula – niedocenione źródło korzyści terapeutycznych, Medycyna Rodzinna, 1/2019.
Zostaw komentarz