Biotyna zwana również witaminą H lub B7 znajduje się między innymi w jedzeniu. Może być również syntezowana przez bakterie układu pokarmowego. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Uznaje się, że dzienne zapotrzebowanie człowieka na biotynę wynosi około 100 ug (0,1 mg), jednakże z powodu braku danych nie została wyznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych. Dlatego właśnie źródłem tej witaminy powinno być pożywienie. Ciekawostką jest, iż nazwa „witamina H” powstała w 1927 roku. Wówczas odkryto nieznany czynnik skuteczny w leczeniu zmian skórnych, dlatego dano jej skrót „H” od niemieckiego słowa „haut” co oznacza skórę.
Funkcje biotyny
Biotyna odpowiada za prawidłową przemianę materii, pracę gruczołów potowych, szpiku kostnego i jąder. Wpływa korzystnie na układ immunologiczny zwiększając odporność organizmu.
Pozostałe właściwości witaminy H:
- normalizuje stężenie glukozy we krwi
- współuczestniczy w przemianach aminokwasów i tłuszczów
- bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych
- wspomaga wchłanianie witaminy C
- wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, a tym samym zapobiega siwieniu i łysieniu
- uczestniczy w reakcjach przenoszenia grup karboksylowych na odpowiednie receptory
- współdziała z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialnej za krzepnięcie krwi)
- pełni rolę przenośnika dwutlenku węgla w różnych procesach przemiany materii
Zobacz również: Biotyna na włosy
Biotyna w jedzeniu
Źródłem biotyny wśród warzyw jest kalafior, pomidor, groch i zielone części roślin. Jej obecność można zauważyć również w grubych ziarnach pszenicy oraz produktach pochodzenia zwierzęcego, np. wątrobie, rybach, mleku, jajach (głównie w żółtku) czy nerkach. Pozostałe produkty, w których można znaleźć witaminę H to drożdże, czekolada, orzechy ziemne i owoce.
Biotyna w jedzeniu występuje w stanie wolnym oraz w formie związanej z białkiem. W stanie wolnym można ją spotkać w mleku, jego przetworach oraz warzywach, natomiast w formie związanej – w mięsie i przetworach mięsnych.
W surowych jajach jest związana z białkiem awidyną, co sprawia, że jest nieprzyswajalna. Gdy jaja zostają poddane obróbce cieplnej zachodzi denaturacja awidyny. W efekcie biotyna jest uwalniana i przyswajalna przez organizm.
Ogólnie uznaje się, że biotyna w jedzeniu występuje w niewielkich ilościach. Jej wchłanianie wspomaga kompleks witamin B, magnez i mangan.
Przykładowa zawartość biotyny (w ug) na 100 gramów lub mililitrów produktu:
- grzyby – 15
- żółtko jaj – 54
- migdały – 17
- marchew – 3
- mąka pełnoziarnista – 7
- orzechy włoskie – 37
- pomidory – 2
- ryż naturalny – 9
- szpinak – 6
- wątróbka – 102
- wędlina – 5
Niedobór biotyny
Niedobór biotyny można zauważyć niezwykle rzadko. Stan ten może spowodować między innymi dieta złożona w 30% lub więcej z czystego białka jaja kurzego, ponieważ zawiera ono awidynę, która uniemożliwia wchłanianie witaminy H.
Długotrwała zbyt mała ilość biotyny w organizmie powoduje hipowitaminozę przejawiającą się:
- powstawaniem ciężkich zaburzeń rozwojowych u płodu (wady cewy nerwowej)
- niedokrwistością megaloblastyczną
- spowolnieniem syntezy DNA
- osłabieniem wchłaniania w przewodzie pokarmowym
- upośledzeniem funkcji układu nerwowego
Niedobór witaminy można zauważyć również u osób po kuracji antybiotykowej.
Zobacz również: Przedawkowanie biotyny.
Bibliografia:
- Witaminy, Zakład Analizy Środowiska, Gdańsk 2011.
- Krełowska-Kułas M., Szkodliwy wpływ niedoboru lub nadmiaru witamin na organizm człowieka, Zeszyty Naukowe nr 781, Kraków 2008.
Na problemy z włosami przede wszystkim skutecznie działa biotyna. Aby jednak w pełni wykorzystać jej właściwości, należy dostarczyć ją w najbardziej biologicznie aktywnej formie - D-biotynie. Właśnie taka znajduje się w kapsułkach regenerujących.
Zobacz tutaj ...
Spoko, czyli jakaś tam zawartość mam bo dużo z wymienionych składników spożywczych zajadam ?
Nie wiedziałam że biotyna hamuje siwienie, coś dla mnie, mam z tym straszny problem
Mam od zawsze słabe paznokcie i cienkie włosy bez objętości. Nie jestem wielką fanką suplementów diety, ale cały czas ta biotyna chodzi mi po głowie, bo może faktycznie będzie w stanie mi pomóc. 🙂
Kiedyś miałam bardzo duże niedobory biotyny w organizmie, co było widać bardzo mocno na moich paznokciach…Bardzo przydatny post, takie informacje przydałoby mieć w szkole:)
Właśnie se przypomniałam że musze kupić biotyne 🙂
Genialnie napisane! Nie wiedzialam, za ile rzeczy odpowiedzialna może być biotyna 🙂
Naprawdę świetny artykuł! 😉