Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 24 marca 2023

AnyżAnyż (pełna nazwa Biedrzeniec anyż, łac. Pimpinella anisum) to jedna z niewielu przypraw, obok cynamonu i goździków, której zapach przypomina nam czas Świąt Bożego Narodzenia. Z tego też względu bardzo dobrze jest przez nas kojarzony. Jednak  oprócz tego anyż posiada w sobie wiele cennych właściwości leczniczych. Jakich? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie anyżu.

Anyż gwiaździsty

Anyż lub tzw. anyż gwiazdkowy (gwieździsty) to wysuszone owoce drzewa noszącego nazwę badian właściwy. Posiada on charakterystyczny wygląd, ponieważ występuje w postaci ośmioramiennej gwiazdy, która w środku zawiera nasiona. Anyż wykorzystywany jest nie tylko jako forma przyprawy, ale również jako surowiec w koncernach farmaceutycznych do produkcji leków. Dodatkowo stosuje się go w przemyśle kosmetycznym jako składnik perfum.

Właściwości anyżu

Owoce badiana właściwego zawierają cenne dla nas tłuszcze, węglowodany, cholinę, flawonoidy, śluzy oraz sterole. Dzięki tak wielu składnikom odżywczym, anyż wykazuje wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia:

  • niweluje objawy niestrawności – pomaga zlikwidować nieprzyjemne objawy przejedzenia, pobudza działanie soków trawiennych i działa rozkurczowo. Niweluje także gazy i wzdęcia;
  • redukuje kaszel – spożywanie anyżu pobudza wydzielanie śluzu w układzie oddechowym przez co działa wykrztuśnie;
  • zwiększa produkcję pokarmu u kobiet karmiących – napar wykonany z anyżu zawiera związki pobudzające gruczoł mlekowy kobiety do produkcji mleka;
  • relaksuje i odpręża – olejek anyżowy dodawany np. do kąpieli doskonale odstresowuje. Ponadto działa przeciwbólowo i rozluźniająco. Taka kąpiel szczególnie polecana jest kobietom o boleśnie przechodzących miesiączkach.

Warto wiedzieć, że anyż także odstrasza komary i inne owady.

Zastosowanie anyżu

Anyż jest to surowiec, z którego m.in. produkowany jest miód. Jednak jego głównym zastosowaniem jest kierunek kulinarny, a więc używa się go przede wszystkim jako formę przyprawy. Anyż dodawany jest do wielu dań mięsnych, deserów, ciast i ciasteczek. W przypadku dań głównych stosuje się go w szczególności do dań ciężkostrawnych np. na bazie kapusty. Posiada on charakterystyczny, intensywny smak. Z tego względu chętnie dodawany jest do deserów, w szczególności tych świątecznych np. pierników.

Doskonale sprawdza się również jako dodatek do kompotów np. przygotowanych ze śliwki, jabłka czy gruszki. Ponadto świetnie wzbogaca smak takich napojów jak herbata oraz kawa. Anyż znalazł też zastosowanie w produkcji różnego rodzaju likierów, nalewek oraz innych alkoholi smakowych.

Przechowywanie anyżu

Anyż gwiazdkowy, bardzo podobnie jak inne przyprawy, należy przechowywać w szklanym, zamykanym słoiczku stojącym w zacienionym, suchym miejscu. Takie opakowanie będzie idealne, ponieważ inne mogą przepuszczać wysoką temperaturę, powietrze lub wilgoć, które nie sprzyjają tej przyprawie. Istotny jest również fakt, że anyż dłużej utrzymuje świeżość w postaci niezmielonej.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Wasilewska G., Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, Wydawnictwo RM, Warszawa 2017.
  2. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami