Aktualizacja: 13 października 2022
Białko tau to specyficzny rodzaj białka występującego w organizmie człowieka niemal wyłącznie w układzie nerwowym. Ściśle wiąże się z mikrotubulami i odpowiada przede wszystkim za ich stabilizację oraz wiązanie z neurofilamentami czy organellami komórkowymi. Podwyższone stężenie białka tau w organizmie prowadzi do rozwoju schorzeń zaliczanych do tzw. tauopatii, czyli chorób neurodegeneracyjnych związanych z zaburzeniami poznawczymi i behawioralnymi.
Spis treści
Białko tau – charakterystyka
Białko tau występujące w organizmie człowieka kodowane jest przez gen MAPT zlokalizowany na chromosomie 17. Znajduje się w układzie nerwowym, głównie na aksonach neuronów ośrodkowego układu nerwowego. Wyróżnia się kilka form białka tau, jednak wszystkie ona posiadają kilka stałych elementów budowy. Są to następujące regiony:
- domena projekcyjna;
- region bogaty w prolinę;
- domena wiążąca mikrotubule .
Dwa ostatnie regiony posiadają ładunek dodatni, zaś domena projekcyjna jest naładowana ujemnie. Białko tau jest białkiem cytoplazmatycznym, rozpuszczalnym, które w warunkach fizjologicznych przyłącza się do mikrotubul. Białko tau ulega fosforylacji najczęściej w miejscach występowania aminokwasów seryny i treoniny. Stopień fosforylacji zmienia się wraz z rozwojem – wysoki poziom ma miejsce u płodu, po czym spada wraz z wiekiem. Z kolei defosforylacja białka tau regulowana jest przez endogenne fosfatazy.
Nieustrukturyzowany charakter białek tau wynika głównie ze znacznej liczby zasadowych reszt aminokwasowych w łańcuchu polipeptydowym tego białka, jak również ze stosunkowo niewielkiej zawartości aminokwasów w niepolarnych łańcuchach bocznych.
Białko tau – funkcje
Najlepiej poznaną i podstawową funkcją białka tau jest stabilizacja mikrotubul, przeprowadzanie procesów polimeryzacji tubuliny oraz warunkowanie odległości mikrotubul między sobą, w zależności od stopnia fosforylacji białka tau. Ponadto może ono brać udział w plastyczności synaptycznej, procesach mielinizacji (czyli tworzeniu się osłonek mielinowych wokół wypustek nerwowych) oraz w niektórych szlakach sygnałowych. Jego odpowiednie stężenie jest więc niezbędne, aby cały układ nerwowy mógł prawidłowo funkcjonować.
Tauopatie – zaburzenia związane z białkiem tau
Fizjologiczna funkcja białka tau ulega zaburzeniu w przebiegu wielu chorób neurodegeneracyjnych zwanych ogólnie tauopatiami. W ich patogenezie wspomniane białko ulega amyloidogenezie lub fibrylizacji. Dochodzi do akumulacji amyloidu białka tau. Jego podwyższone stężenie obserwuje się między innymi w przebiegu następujących chorób:
- otępienie czołowo-skroniowe;
- postępujące porażenie nadjądrowe;
- przewlekła urazowa encefalopatia;
- choroba Picka;
- ostry udar mózgu;
- urazowe uszkodzenie mózgu;
- choroba Creutzfeldta-Jakoba;
- choroba Alzheimera;
- zespół Downa.
Patologiczne agregaty Tau mogą odkładać się nie tylko w komórkach nerwowych, ale także w komórkach glejowych. Dokładne przyczyny tauopatii nie zostały poznane. W diagnostyce tego typu chorób duże znaczenie ma badanie białka tau w płynie mózgowo-rdzeniowym. Próbkę pobiera się z nakłucia lędźwiowego wykonywanego pod kontrolą aparatów obrazowych w warunkach szpitalnych.


Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Baksalerska-Pazera M., Niewiadomska G., Budowa i rola białka tau, Postępy Biochemii, 4/2002.
- Niżyński B., Pamięć konformacyjna i jej rola w indukcji wariantów polimorficznych amyloidu białka Tau, Warszawa 2020.
Zostaw komentarz