Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 13 lutego 2025

Bazylia - właściwości i zastosowanieBazylia (łac. basilicum) stanowi jedną z głównych przypraw stosowanych w kuchni na całym świecie. Swoim aromatem wzbogaca smak wielu potraw. Oprócz tego wykazuje wiele cennych właściwości, a uprawiana w warunkach domowych stanowi również roślinę o charakterze ozdobnym.

Bazylia – charakterystyka

Zalicza się do roślin jednorocznych i pochodzi z Afryki. Jej nazwa wywodzi się z języka greckiego „basileus” co oznacza „król”. Jest niedużym krzewem, który maksymalnie osiąga wysokość 60 cm. Z reguły kwitnie na przełomie lipca i sierpnia. Cechuje się przyjemnym smakiem i aromatem. Bazylię można uprawiać zarówno w domu, jak i w przydomowych ogródkach. Roślina ta lubi stanowisko dobrze nasłonecznione bez większej ilości wiatru.

Bazylia – właściwości zdrowotne

Jedną z najważniejszych właściwości bazylii jest jej korzystne działanie na układ pokarmowy. Stymuluje ona wydzielanie soku żołądkowego. Z racji tego polecana jest w szczególności osobom borykającym się z niestrawnością czy wzdęciami. Ponadto wspomaga również przyswajanie składników odżywczych z przyjmowanego przez nas pokarmu. Wykazuje także właściwości łagodzące, kojące oraz rozkurczające.

Bazylia korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, bowiem ma działanie podobne do melisy. A więc posiada właściwości przeciwdepresyjne, poprawia nasze samopoczucie, a także niweluje bezsenność. Znane są również właściwości przeciwgorączkowe bazylii, ponieważ delikatnie obniża temperaturę ciała.

Zastosowanie bazylii

Bazylia znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie alternatywnej.

Bazylia w kuchni

Stanowi niezastąpiony składnik wielu dań w kuchni na całym świecie. Świeże liście bazylii, z racji intensywnego aromatu, nadają potrawom smak (np. zupom, sałatkom, sosom, daniom na bazie makaronów czy mięs). Używa się jej również do wzbogacenia smaku octu winnego czy oliwy z oliwek. Należy pamiętać, że roślinę tę warto dodawać na koniec gotowania lub smażenia danej potrawy, ponieważ bardzo wysoka temperatura niszczy jej cenne właściwości.

Szczególnie dobrze sprawdzi się jako dodatek do zupy pomidorowej, zupy krem z dyni, dań rybnych, lasagne, pizzy oraz wszelkich zapiekanek.

Bazylia w medycynie

Oprócz szerokiego wykorzystania w kuchni, znalazła zastosowanie również w naturalnej medycynie. Wraz z miodem może stanowić idealne połączenie do stworzenia syropu na kaszel.

Z racji właściwości rozgrzewających, w postaci olejku, może być wykorzystana jako naturalny lek przy zapaleniu płuc czy oskrzeli. Olejek eteryczny produkowany z bazylii używany jest również do wyrobu perfum oraz mydła. Hodowana w domu, stanowi bardzo skuteczny odstraszacz komarów czy much. Z kolei sok wytwarzany z bazylii łagodzi objawy ugryzienia przez różnego rodzaju owady.

Odmiany bazylii

Obecnie wyróżnia się ponad 150 gatunków bazylii. Do najbardziej znanych zalicza się bazylia:

  • pospolita – posiada korzenny, nieco słodko – pikantny smak i dość intensywny zapach (popularnie nazywana jest również bazylijka zwyczajna czy bazyliszka polska);
  • grecka – charakteryzuje się jasnozielonymi lub czerwonymi liśćmi;
  • czerwona – jest bardzo podobna do bazylii pospolitej, różni się jedynie od niej kolorem;
  • cytrynowa – posiada charakterystyczną nutę cytrynową w swoim smaku, dzięki czemu bardzo dobrze współgra z potrawami na bazie ryb;
  • cynamonowa – posiada cynamonowy zapach.

Każda z nich posiada cenne właściwości.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Bojko K., Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na plonowanie i wartość biologiczną bazylii pospolitej (Ocimum basilicum L.) uprawianej w doniczkach oraz odpowiedź fizjologiczna roślin na podwyższone stężenie soli, Szczecin 2019.
  2. Majkowska-Gadomska J., Kulczycka A., Mikulewicz E., Dobrowolski A., Wybrane cechy fitometryczne bazylii pospolitej uprawianej w doniczkach o różnej objętości podłoża, Acta Agroph., 2/2017.
  3. Nurzyńska-Wierdak R., Ocimum basilicum L. – wartościowa roślina przyprawowa, lecznicza i olejkodajna. Praca przeglądowa, Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, 1/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami